Ga naar de hoofdinhoud

Je overlijden en uitvaart zijn niet de leukste onderwerpen om bij stil te staan. Maar het is wel belangrijk om na te denken of je bepaalde zaken vooraf zelf zou willen regelen. Want als je graag zelf beslist over je leven, waarom zou je dit dan niet willen over je afscheid? Niet alleen in financiële zin, maar ook als het gaat om de manier waarop je jouw uitvaart wilt vormgeven. Dat geeft jou en je dierbaren nu rust voor later.

Dit kun je al voorbereiden voor je overlijden en uitvaart
1. Erfbelasting besparen door je erfenis goed te regelen

Niemand staat graag stil bij de dood. Over het opstellen van een testament en over een erfenis (ook wel nalatenschap genoemd) denken veel mensen liever ook niet na. Maar als je zo veel mogelijk aan je erfgenamen wil nalaten, is het verstandig om wel op tijd in actie te komen. Met de juiste kennis en aanpassingen kun je op afdrachten aan erfbelasting besparen én je erfgenamen ontzorgen.

Lees hier hoe je in 3 stappen je nalatenschap regelt.

2. Je wensen vastleggen in een levenstestament

Een levenstestament is een document waarin je vastlegt hoe je wil dat dingen geregeld worden op het moment dat je nog wél in leven bent, maar niet meer wilsbekwaam. Bijvoorbeeld omdat je een ernstig ongeluk hebt gehad, of omdat je dement wordt. Door ervoor te zorgen dat iemand dan in jouw naam optreedt, houd je de regie in eigen handen. Met jouw levenstestament zorg je er immers voor dat zoveel mogelijk van jouw persoonlijke wensen ingewilligd worden. En niet onbelangrijk: dat zaken niet onnodig ingewikkeld worden doordat er een rechter aan te pas moet komen om zaken af te dwingen. Met een levenstestament kan degene die daarin is aangewezen als vertrouwenspersoon naar een bank of verzekeraar gaan voor het uitvoeren van financiële handelingen.

Lees hier meer over wat een levenstestament is en waarom dit verstandig is.

3. De juiste verzekeringen afsluiten

Als je overlijdt, lopen veel vaste kosten gewoon door. Je hypotheek of huur bijvoorbeeld, of de studiekosten van je kinderen. Met de overlijdensrisicoverzekering van a.s.r. vang je deze financiële risico’s op bij overlijden. Een uitvaartverzekering is bedoeld om de kosten van de uitvaart te betalen, een van de eerste kostenposten waar nabestaanden mee geconfronteerd worden. Een begrafenis of crematie is niet goedkoop; op dit moment kost een uitvaart gemiddeld € 9.225. Zonder uitvaartverzekering komen deze kosten voor rekening van de nabestaanden.

4. Je uitvaartwensen kenbaar maken

Na je overlijden moeten je nabestaanden in een moeilijke periode veel beslissingen nemen over je uitvaart. Ze willen dit doen zoals jij dat had gewild en dan is het fijn als je je uitvaartwensen hebt vastgelegd. Zodat je de uitvaart krijgt die je voor ogen had. Lees hier meer over waar je aan kunt denken bij uitvaartwensen. 
 
Wist je trouwens dat je ook op een duurzame manier afscheid kunt nemen? Bij a.s.r. merken we dat steeds meer klanten daar behoefte aan hebben. Lees hier meer over hoe duurzaam een uitvaart kan zijn.

5. Je donorwensen vastleggen

Of je donor wordt is een belangrijke keuze. Als je een keuze maakt in het donorregister, staat voortaan in het register wat je wilt. Praat er ook over met je naasten. Let op: als je géén keuze invult in het register, dan komt ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ bij je naam te staan. In plaats van donor worden, kun je ook je lichaam beschikbaar stellen aan de wetenschap.

6. Je abonnementen en lidmaatschappen op een rijtje zetten

Je ontzorgt je nabestaanden ook door een overzicht te maken van alle abonnementen en lidmaatschappen die je hebt afgesloten. Noteer hierbij ook de bijbehorende abonnementsnummers. Ook kun je vooraf met je nabestaanden je ‘digitale nalatenschap’ bespreken. Je bespreekt dan wie jouw social media accounts en digitale bestanden erft. En vooral ook wat hiermee na je overlijden moet gebeuren.

7. Een overzicht van je financiën maken

Tenslotte help je je nabestaanden ook door een overzicht te maken van je financiële situatie. Denk hierbij aan bankrekeningen, hypotheken, leningen, afgesloten verzekeringen, openstaande tegoeden, vorderingen en schulden, vastgoed en overige bezittingen. Samen kunnen deze een behoorlijke opsomming vormen, juist dan helpt het om deze helder op een rijtje te hebben.

We hopen dat het de nodige gemoedsrust geeft om deze zaken goed geregeld te hebben. Zowel voor jezelf als voor je nabestaanden!

De producten van a.s.r.
Over a.s.r.

a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!

Lees meer over het onderwerp overlijden