Belastingregels

Voor alle levensverzekering gelden belastingregels. De regels gelden zowel tijdens de looptijd van de verzekering als op de einddatum van de verzekering.

Op Mijn a.s.r. vind je alles over jouw levensverzekering: 

 • Informatie over de dekking
 • Je persoonlijke gegevens
 • De belastingregels die gelden
 • De fiscale waarde

Inloggen Mijn a.s.r. Maak een account aan
Fiscale jaaropgave

We sturen je jaarlijks voor de derde week van maart een fiscale jaaropgave. Hierin staat de fiscale waarde die je nodig hebt voor je aangifte inkomstenbelasting. Wij geven deze waarde ook door aan de Belastingdienst. Zij kijken of deze waarde overeenkomt met jouw aangifte.  
Je ontvangt de fiscale jaaropgave via de post of in Mijn a.s.r.
 
Als je een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een lijfrenteverzekering hebt, ontvang je geen fiscale jaaropgave. Deze verzekeringen vallen in box 1 en de waarde per 1 januari heb je niet nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. In Mijn a.s.r. zie je of we voor jouw verzekering(en) een fiscale jaaropgave verstrekken.

Er gelden verschillende belastingregels voor: 

Let op: Woon je in het buitenland? Geef dan door waar je fiscaal inwoner bent. Dat doe je met het formulier bepalen Belastingstatus. Of lees eerst meer over het bepalen van je belastingstatus.

Kapitaalverzekeringen

Een kapitaalverzekering heb je gesloten om een bedrag te sparen voor een financieel doel, zoals de studie van je kind of een dure aankoop. Vaak is de kapitaalverzekering gekoppeld aan je hypotheek en gebruik je het bedrag op de einddatum om je hypotheeklening af te lossen. 

Vrijstelling belasting

Soms hoef je over de waarde van je kapitaalverzekering geen belasting te betalen. Dit is afhankelijk van: 

 • De ingangsdatum van je verzekering. De waarde van je verzekering kan vrijgesteld zijn. Dit staat op je jaaropgave. De waarde telt dan ook niet mee met de totale bezittingen in box 3. 
 • De waarde van je totale bezittingen. Tot een bepaald vermogen heb je belastingvrijstelling: het heffingsvrij vermogen. Je hoeft geen bezittingen aan te geven als de totale waarde hiervan lager is dan het heffingsvrij vermogen. 

Welke belastingregels op jouw verzekering van toepassing zijn, hangt af van de datum waarop je jouw verzekering hebt afgesloten. Er zijn verschillende belastingregimes (met regels) die recht op extra vrijstelling geven.

 • Kapitaalverzekering eigen woning (KEW)  toon
 • Kapitaalverzekering Pre-brede herwaardering - gesloten voor 1-1-1992 toon
 • Kapitaalverzekering brede herwaardering - gesloten tussen 1-1-1992 en 15-9-1999  toon
 • Kapitaalverzekering gesloten ná 1-1-2001 toon
 • Kapitaalverzekering brede herwaardering - gesloten tussen 15-9-1999 en 31-12-2000 toon
Lijfrenteverzekeringen

Met een lijfrenteverzekering bouw je een bedrag op waarmee je een lijfrente kunt aankopen. Een lijfrente is een aanvulling op je pensioen of je AOW.  

Je mag de premie of koopsom die je betaalt voor de lijfrenteverzekering bij je belastingaangifte in mindering brengen op je inkomen. De waarde van de verzekering wordt tijdens de looptijd van de verzekering niet belast. Hoeveel je in mindering mag brengen is afhankelijk van je jaarruimte. Je kunt je jaarruimte berekenen op de website van de Belastingdienst.  

Als je de lijfrenteverzekering laat uitkeren, moet je dit bedrag bij je belastingaangifte opgeven als inkomen. Je betaalt dan belasting over de uitkering. De belastingregels voor je lijfrenteverzekering vallen onder het oude of het nieuwe regime.  

 • Nieuw regime lijfrente toon
 • Oud regime lijfrente  toon
Gouden handdrukverzekeringen

In het verleden heb je een ontslagvergoeding ontvangen die je destijds belastingvrij hebt gestort bij een verzekeraar of een bank.

Tijdens de looptijd

De waarde van de verzekering of bankrekening hoef je niet op te geven bij je jaarlijkse belastingaangifte.

Op de einddatum

Zodra je een uitkering ontvangt uit de verzekering of de bankrekening moet je belasting betalen over de uitkering. Lees meer over de mogelijkheden op de einddatum van je verzekering.