Bij ons kies je een zorgverzekering van a.s.r. of van Ik kies zelf van a.s.r. Bij beide heb je keuze uit twee basisverzekeringen.
Krijg je binnenkort een baby? Gefeliciteerd! Naast alle leuke en spannende dingen die horen bij zwanger zijn, moet je voor een geboorte ook wat zaken regelen. En dan bedoelen we niet alleen praktische zaken rondom de bevalling, maar bijvoorbeeld ook financiële keuzes die je als ouder moet maken. Om je hierbij te helpen, hebben we 8 tips voor je op een rij gezet.
Wil je straks je kind op een kinderdagverblijf of bij een gastouder onderbrengen? Oriënteer je hier dan al op tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. In kinderrijke buurten kun je te maken krijgen met wachtlijsten, waarbij ook je voorkeursdagen invloed kunnen hebben op de beschikbaarheid. Woensdagen zijn bijvoorbeeld vaak eerder beschikbaar dan dinsdagen.
Ter compensatie kun je kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst kun je uitrekenen waar jij recht op hebt. Veranderen de opvanguren of het opvangtarief? Dan moet je dit altijd aan de Belastingdienst doorgeven. Dit kan gemakkelijk via de kinderopvangtoeslag app.
Krijg je huur- of zorgtoeslag? Of ben je alleenstaand ouder of co-ouder? Dan kan het zijn dat je recht hebt op kindgebonden budget. Dit is een aanvulling op de kinderbijslag die iedere ouder kan ontvangen, ook met een bovenmodaal inkomen. Op de website van de Belastingsdienst kun je een proefberekening maken om te zien of je hier recht op hebt.
Als het om verzekeren gaat, kun je meestal je kind toe laten voegen op de bestaande polissen. Dit is ook het goede moment om meteen even te kijken welke keuzes je hierin kunt maken. Kijk hier voor een overzicht van verzekeringen waarop de komst van een kind invloed heeft.
Voor de meeste verzekeringen, zoals je schadeverzekeringen, is het verstandig om je gezinsuitbreiding zo snel mogelijk door te geven. En ook in het geval van je zorgverzekering is het slim om dit binnen 4 maanden te doen. Dan gaat de zorgverzekering voor je baby in vanaf de geboortedatum. Fijn om alvast te weten: Je betaalt geen zorgpremie voor de zorgverzekering voor kinderen. Ook hebben kinderen tot 18 jaar geen eigen risico. En wist je dat je zorgverzekering misschien ook al bepaalde dingen voor je kan vergoeden tijdens je zwangerschap? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwangerschapscursus, bekkenfysiotherapie of een cursus stoppen met roken. Lees hier meer over wat je zorgverzekering tijdens je zwangerschap en na de geboorte voor je kan betekenen.
Aan sommige dingen wil je tijdens je zwangerschap waarschijnlijk nog helemaal niet denken. Bijvoorbeeld aan wat er met je kind gebeurt als jij en je partner er niet meer zijn. Maar het is zeker belangrijk om er wel goed bij stil te staan. Heb je een voogd benoemd die voor je kind gaat zorgen? Zo nee, dan is dit een geschikt moment om een testament op te stellen of om je huidige testament aan te vullen. Misschien niet het leukste om te doen, maar het is fijn om dit eenmaal goed geregeld te hebben.
In de video Verhuisverhalen met Shelly gaat Shelly langs bij Paul en Isidora die verhuizen vanwege gezinsuitbreiding.
Denk jij (of eventueel je partner) eraan om na de geboorte van je kind structureel minder te gaan werken of om ouderschapsverlof op te nemen? Je hebt als ouder wettelijk recht op ouderschapsverlof. Dit verlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat je volgens je arbeidscontract werkt. Meer informatie hierover vind je op de site van de Rijksoverheid. Daarnaast heeft je eventuele partner recht op 1 werkweek geboorteverlof en maximaal 5 werkweken aanvullend geboorteverlof (aan te vragen bij de werkgever). Kijk daarnaast ook in je eigen arbeidsovereenkomst of hier binnen jouw bedrijf nog aanvullende afspraken voor gelden. En vergeet niet te checken welk effect structureel minder werken of het opnemen van ouderschapsverlof heeft op je pensioenopbouw.
Wil je een aparte babykamer inrichten? Of heb je daar geen ruimte voor? Of wil je meer comfort of veiligheid voor je kind creëren? Is verhuizen wellicht beter dan verbouwen? En als je nu een woning huurt, denk je misschien na om een woning te kopen? Ook dit soort vraagstukken kunnen ineens op je pad komen als je een kind verwacht. En een realistische planning is hierbij uiteraard cruciaal.
Als je op zoek gaat naar een nieuwe koopwoning is het belangrijk om te weten hoeveel je maximaal kunt lenen. Jouw maximale hypotheekbedrag hangt van veel zaken af. Een onafhankelijk adviseur kent alle regels en kan het maximale hypotheekbedrag precies voor je uitrekenen. Een eerste gesprek is meestal gratis. Hoef je nog niet precies te weten hoeveel je kunt lenen, maar wil je snel een schatting van je maximale hypotheekbedrag? Dan kun je dit zelf online berekenen. Je ziet dan ook meteen welke maandlasten hierbij horen. Heb je deze maandlasten over voor je nieuwe woning? En kun je die maandlasten ook nog betalen als jij en/of je partner besluit om minder te gaan werken als de baby er is? Goed om daar ook over na te denken voordat je op huizenjacht gaat.
Waar je misschien niet direct bij stilstaat, is dat zowel een verhuizing als een verbouwing ook uitgelezen momenten zijn om duurzame keuzes te maken. Vanuit de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. kun je deze duurzame keuzes eventueel op een aantrekkelijke manier financieren. In dit blog lees je meer over de ervaringen van een jong gezin dat koos voor verduurzamen in verband met gezinsuitbreiding.
Baby-uitzet, luiers, babyvoeding… Wist je dat de kosten van een kind gemiddeld 17% van je netto inkomen bedragen? Of dit percentage hoger of lager uitvalt, hangt af van de keuzes die je maakt. Koop je alles nieuw, of kies je (gedeeltelijk) voor tweedehands? Ook lenen van spullen is een goed alternatief! Het is dus de moeite waard om voor jezelf in kaart te brengen hoeveel je aan je kind wil en kan uitgeven. Dit begint met het creëren van financieel overzicht. Is het beter om toch zuiniger aan te doen? Lees dan hier hoe je slim kunt budgetteren en zo aan het einde van de maand welllicht zelfs geld kunt overhouden. Ben je ondernemer? Lees hier dan meer over financiële zorgen als gevolg van je zwangerschap voorkomen.
Veel ouders leggen vanaf de geboorte geld opzij om hun kind een goede start voor de toekomst te geven. Met dit spaarpotje kan je kind later misschien wel een studie volgen, een rijbewijs halen of een auto kopen. Als je hier vroeg mee begint, dan kun je het opzijzetten van het geld over meer jaren uitspreiden. Lees hier meer over de mogelijkheden.
Een zwangerschap brengt zowel fysiek als mentaal veel veranderingen met zich mee, die niet allemaal even plezierig zijn. Op zulke momenten helpt het als je voldoende veerkracht hebt. Lees hier wat je kunt doen om tijdens je zwangerschap veerkrachtig te blijven.
We wensen je alvast heel veel geluk met je baby!
a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!