Ga naar de hoofdinhoud
Home Welke verzekeringen veranderen uit elkaar gaan

Welke verzekeringen kunnen veranderen bij uit elkaar gaan?

08 maart 2024

Als je uit elkaar gaat is het verstandig om je even te verdiepen in je bestaande verzekeringen. En vooral ook om te kijken welke keuzes je hierin kan maken. Om je hierbij te helpen, hebben we voor je op een rij gezet op welke verzekeringen uit elkaar gaan mogelijk invloed heeft.

Wat moet je financieel allemaal regelen als je uit elkaar gaat?
Lees meer
Zorgverzekering

Deelden jullie een zorgpolis, dan blijft de zorgpolis automatisch op naam staan van de hoofdverzekerde. Ben jij de hoofdverzekerde? Dan kan je met toestemming van jouw (ex-) partner op ieder moment de verzekering van jouw (ex-) partner en kinderen tussentijds opzeggen. Ben je meeverzekerd bij jouw (ex-) partner? In jouw a.s.r. account kan je zelf de verzekering splitsen om een eigen zorgverzekering voor jou (en eventuele kinderen) af te sluiten. Kinderen blijven tot hun 18e meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Ga je naar het buitenland? Neem dan voor de zekerheid een kopie van de polisvoorwaarden van de zorgverzekering van je kind(eren) mee, of noteer het polisnummer. 

Benieuwd naar de zorgverzekeringen van a.s.r.? Lees meer over de zorgverzekeringen van a.s.r.

Autoverzekering

Deelden jullie tijdens jullie relatie samen een auto en hadden jullie een autoverzekering met schadevrije jaren? Bij een scheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap mogen jullie deze schadevrije jaren onderling verdelen. Dit kan alleen op verzoek van de persoon die deze schadevrije jaren op diens naam heeft staan. Een voorbeeld: Zijn er in totaal 9 schadevrije jaren, dan kan de een hiervan bijvoorbeeld 5 schadevrije jaren meenemen en de ander 4. De bestaande verzekering wordt hierop aangepast. De andere persoon kan met de meegenomen schadevrije jaren vervolgens een nieuwe autoverzekering aanvragen. De schadevrije jaren die je hebt, bepalen mede de hoogte van je verzekeringspremie. Lees meer over de autoverzekeringen van a.s.r. 

Woonhuisverzekering en inboedelverzekering

Als je uit elkaar gaat, verandert er in de meeste gevallen iets in je woonsituatie. Gaan jullie allebei naar een nieuw huis? Dan kan je de woonhuisverzekering en inboedelverzekering opzeggen en nieuwe verzekeringen afsluiten die passend zijn bij je nieuwe situatie. Blijft een van jullie beiden in het huis wonen? Dan kan je de woonhuisverzekering en inboedelverzekering op 1 naam zetten. Lees meer over de woonhuisverzekering en inboedelverzekering van a.s.r.

Levensverzekeringen

Een levensverzekering keert een bedrag uit direct na overlijden of bij in leven zijn op een vooraf afgesproken datum. Dit bedrag kan door jezelf of door je nabestaanden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het aflossen van je hypotheek of als een aanvulling op je pensioen. Of, na een overlijden, als financiële ondersteuning voor je nabestaanden. Onder levensverzekeringen vallen bijvoorbeeld je overlijdensrisicoverzekering (ORV), je uitvaartverzekering en kapitaal- of lijfrente verzekeringen. In de wet is niets specifieks geregeld over het verdelen van een levensverzekering bij een scheiding of als je uit elkaar gaat. Deze geldt hierbij als een reguliere bezitting, waarover maak je zelf onderling afspraken maakt. De mogelijkheden hangen samen met de manier waarop je getrouwd was of samenwoonde. a.s.r. heeft de verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet op de pagina: uit elkaar.

Heb je een uitvaartverzekering van a.s.r. (voorheen Ardanta)? In deze video leggen we je uit hoe je deze eenvoudig kan aanpassen als je gaat scheiden.

Overige verzekeringen

Verzekeringen als je aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering of reisverzekering kun je samen of voor het hele gezin hebben afgesloten. Je staat dan samen op 1 polis, die je kunt laten aanpassen of beëindigen. Als je kinderen bij jou gaan wonen, kunnen ze op jouw verzekering meeverzekerd worden. Gaan je kinderen bij je ex-partner wonen? Dan is het nog steeds verstandig om je kinderen ook op jouw polis mee te verzekeren. Dit helpt om discussies te voorkomen, bijvoorbeeld als jullie samen op reis gaan. LET OP: We hebben hierboven de belangrijkste verzekeringen genoemd die kunnen veranderen als je uit elkaar gaat. Maar mogelijk hebben jullie ook nog andere verzekeringen waarop dit invloed kan hebben. Controleer dit dus goed! Lees meer over de verzekeringen van a.s.r.

Lees ook: Wat moet je financieel allemaal regelen als je uit elkaar gaat? 9 tips


Meer verhalen over Uit elkaar gaan - life event