Ga naar de hoofdinhoud

Inzicht in je financiële situatie: ontdek welke doelen mogelijk zijn

Als een financieel doel wil bereiken moet je inzicht krijgen in je financiële situatie. In 5 stappen heb jij dat overzicht. Maak eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daarna bekijk je hoeveel geld je nodig hebt om je doel te bereiken. Tot slot maak je een plan. Ga sparen, besparen, beleggen of onderhandel je over je salaris. Ontdek wat kan en maak een plan.

Het is goed om inzicht te hebben in je financiële situatie

Weet hoeveel geld je maandelijks ontvangt en uitgeeft. Zo kun je bewuste financiële keuzes maken. Wil je een mooie reis maken, of geld opzij zetten voor de studie van je kinderen? Heb je financieel inzicht, dan kun je toewerken naar jouw financiële doelen. Je hebt een duidelijk vertrekpunt en weet wat je te doen staat.

 

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je meer grip krijgen op je financiën? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

In 5 stappen naar financieel inzicht

Volg onderstaande stappen om jouw financiële situatie inzichtelijk te maken. Zo maak je een goede start met het toewerken naar jouw financiële doelen.

Stap 1: zet je inkomsten en uitgaven op een rij

Financieel inzicht begint bij het op rij zetten van je inkomsten en uitgaven. Zo weet je hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Houd je maandelijks geld over of moet je regelmatig geld van je spaarrekening halen? Hieronder staat een overzicht van mogelijke inkomsten en uitgaven. Vind je het lastig om geld opzij te zetten? Lees deze 6 tips voor meer grip op je geld.

Inkomsten  Vaste uitgaven Variabele uitgaven
 salaris hypotheek boodschappen
toeslagen huur uit eten
uitkering abonnementen vakanties
beleggen of dividend energierekening sporten
vastgoed verhuur verzekeringen kleding
 
Stap 2: bekijk of je financiële buffer groot genoeg is

Het is verstandig om geld achter de hand te hebben voor onverwachte uitgaven. Hoe groot dit bedrag moet zijn, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Denk aan je salaris, woonsituatie en andere vaste lasten. Houd bijvoorbeeld rekening met apparaten die onverwacht stuk gaan. Denk aan je wasmachine of de reparatie van je auto. Het Nibud adviseert voor een eenpersoonshuishouden met huurwoning en een minimaal inkomen een buffer van minstens €3.400.

Stap 3: houd je geldzaken maandelijks bij

Staan jouw inkomsten en uitgaven op een rij? Dan is het goed om je geldzaken maandelijks bij te houden. Zo heb je altijd een actueel overzicht van je financiële situatie. Je geldzaken kun je op papier bijhouden of met een online programma. Maak bijvoorbeeld een excel met daarin je inkomsten, vaste uitgaven en variabele uitgaven. Het bijhouden van zo’n overzicht geeft je grip en helpt je om veranderingen snel te zien.

Stap 4: bereken hoeveel je nodig hebt om jouw doel te behalen

Om een financieel doel te behalen heb je een bepaald bedrag nodig. Ga na welk bedrag je nodig hebt voor jouw doelen. Hoeveel heb je bijvoorbeeld nodig om jouw kinderen te laten studeren of om eerder te stoppen met werken? In onze tool ‘Ik denk vooruit’ kun je eenvoudig berekenen hoeveel geld je nodig hebt.

Stap 5: maak een plan om je financiële doelen te bereiken

Met de berekentool van ‘Ik denk vooruit’ ontdek je of het mogelijk is om jouw financiële doel te behalen. Daarna kun je een plan maken om voldoende geld opzij te zetten voor het behalen van jouw doel. Vind je het lastig om dit alleen te doen? Dan kun je hulp inschakelen van een financieel adviseur. Je kunt de uitkomsten van de financiële check dan meenemen naar het gesprek.

Mogelijkheden om jouw financiële doel te halen

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld opzij te zetten om toe te werken naar jouw financiële doel. Iedereen pakt dat anders aan. Sparen, beleggen, een hoger salaris of zuiniger leven? Kies een mogelijkheid die bij jou past, of combineer de verschillende mogelijkheden met elkaar. 

Sparen

Een manier om toe te werken naar jouw financiële doel is sparen. Bijvoorbeeld voor je pensioen of de studie van je kinderen. Door een deel van je inkomsten opzij te zetten, groeit je spaarrekening. Een nadeel is dat de spaarrente nog steeds redelijk laag is. Daarnaast wordt je spaargeld door de inflatie minder waard. Houd hier rekening mee.

Beleggen

De laatste jaren leverde sparen door de lage rente bijna niets op. Dat was een reden voor mensen om te starten met beleggen. Nu de rente weer wat is gestegen, kan beleggen nog steeds een goed alternatief zijn voor sparen. En dat is helemaal niet zo lastig als je misschien denkt. Het is wel verstandig om je te verdiepen in beleggen voordat je ermee begint. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Je kunt je inleg deels of helemaal verliezen. Daarnaast brengt beleggen ook kosten met zich mee.

Verder lezen? Bekijk ook Wat is beleggen? en Hoe werkt beleggen? Of gebruik ons handige stappenplan Beginnen met beleggen.

Onderhandelen over een hoger salaris

Om meer geld over te houden voor jouw financiële doel kun je jouw inkomsten verhogen door een hoger salaris. Deze tips voor een salarisonderhandeling kunnen je hierbij helpen. Zit je op je werk al in de hoogste salarisschaal en wil je graag meer verdienen? Dan is het voor jou misschien interessant om een nieuwe uitdaging te zoeken waarmee je meer verdient.

Zuiniger en minimalistisch leven

Besparen op je uitgaven is ook een manier om meer geld over te houden voor je financiële doelen. Opties om geld te besparen zijn bijvoorbeeld: kleiner wonen, minimalistisch leven of spullen verkopen.

Krijg inzicht met onze handige tool

Met de tool van ons platform ‘Ik denk vooruit’ krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiële situatie. We laten je zien wat jouw mogelijkheden zijn en geven je tips om toe te werken naar jouw doel. 

Verhalen van mensen over financieel inzicht