Ga naar de hoofdinhoud

Ben je starter op de woningmarkt? Dan moet je bij het kopen van een eerste huis best aan veel dingen denken. Van het zoeken en bieden op jouw droomhuis tot het regelen van een lening. En misschien wil je jouw toekomstige woning nog verbouwen of verduurzamen. Wij helpen je graag bij een goede start van je wooncarrière. Lees welke stappen je neemt bij het kopen van een nieuwe woning.

Je eerste huis kopen in 9 stappen
Stap 1: check hoeveel je kunt lenen en hoeveel spaargeld je nodig hebt

Als je een eigen huis wilt kopen, is het belangrijk om te onderzoeken hoeveel geld je hiervoor kunt lenen. Het exacte bedrag dat je kunt lenen hangt af van verschillende factoren. Een andere lening of een studieschuld hebben bijvoorbeeld invloed op jouw maximale lening voor een huis. Het is verstandig om eerst een afspraak te maken met een onafhankelijk adviseur, voordat je een bod doet op je droomhuis. Houd er rekening mee dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan 100% van de waarde van de woning. Daarnaast zijn er bijkomende kosten zoals notariskosten, taxatiekosten, hypotheekadvies, overdrachtsbelasting en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Heb je hiervoor genoeg eigen middelen, zoals spaargeld? Zo nee, dan kunnen jouw ouders je misschien helpen met een lening of schenking.

Stap 2: zoek je droomhuis en ga het bekijken

Zodra je weet hoeveel je kunt lenen, kun je online op zoek gaan naar koophuizen die aan jouw voorkeuren voldoen. Maak gebruik van de zoekfilters, zoals je maximale lening en de keuze tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Voordat je huizen gaat bekijken, is het handig om een checklist te maken van zaken waar je op wilt letten. Denk aan de locatie, de buurt en de duurzaamheid van de woning. Je kunt ook filteren op energielabels. Maar staar je niet blind op de betere energielabels. Je kunt bij je lening extra geld lenen om het huis te verduurzamen (zie stap 5). Daarmee kun je een woning duurzamer maken en zo het energielabel verbeteren.

Lees ookMarte en Varun gingen van energielabel C naar A

Vraag eventueel een aankoopmakelaar om je te helpen. Deze begeleidt en adviseert jou in het koopproces en weet vaak eerder van nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt. Handig, maar een aankoopmakelaar kost wel geld.

Lees meer over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar

Stap 3: een bod met of zonder voorbehoud van financiering uitbrengen

Voordat je een bod uitbrengt, is het belangrijk om te weten wat de marktwaarde is van het huis dat je wilt kopen. De marktwaarde is de waarde die de woning heeft volgens het taxatierapport. De vraagprijs is namelijk niet altijd gelijk aan de marktwaarde. De marktwaarde is belangrijk omdat je hypotheek niet hoger mag zijn dan 100% van de marktwaarde. Een aankoopmakelaar of een taxateur kan je helpen bij het bepalen van de marktwaarde. Let op dat je de marktwaarde niet verwart met de WOZ-waarde. De WOZ-waarde loopt achter op de marktwaarde.

Bij het uitbrengen van een bod krijg je de vraag of je met of zonder voorbehoud van financiering biedt. Voorbehoud van financiering betekent dat je zonder kosten de koop kunt terugdraaien, als je geen lening kunt krijgen. Zonder dit voorbehoud geef je de verkoper meer zekerheid en snelheid, maar loop je zelf het risico dat je niet de gewenste lening kunt krijgen. Lees meer over de risico's van het bieden zonder voorbehoud van financiering.

Stap 4: het koopcontract ondertekenen

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan kun je het koopcontract ondertekenen. Daarna heb je nog 3 dagen om de koop terug te draaien. Neem in het koopcontract ook ontbindende voorwaarden op, zoals een financieringsvoorbehoud (zie stap 3). Hiermee kun je de koop terugdraaien als je niet de benodigde lening krijgt. Je kunt meerdere ontbindende voorwaarden vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkundige keuring waarmee een bouwkundige eventuele verborgen gebreken opspeurt. Vraag bij je adviseur of makelaar advies over de ontbindende voorwaarden die jij kunt opnemen in het koopcontract.

Bekijk de video
Stap 5: verbouw en verduurzaam je starterswoning

Als je plannen hebt om je nieuwe huis te verbouwen, kun je dit betalen met je spaargeld. Heb je niet voldoende spaargeld? Dan kun je misschien extra geld lenen voor de verbouwing. Omdat je dan meer geld leent, wordt je totale lening waarschijnlijk hoger dan 100% van de marktwaarde van de woning. De marktwaarde is de waarde die de woning heeft volgens het taxatierapport. Als je wilt gaan verbouwen, leg dit dan vast in een bouwplan en offertes. De taxateur beoordeelt dan wat de marktwaarde van de woning wordt na de verbouwing. Mogelijk kun je daardoor wel extra geld lenen voor je verbouwing. Als je extra geld hebt geleend voor een verbouwing, dan zet de bank of verzekeraar dit voor je klaar in een bouwdepot. Hieruit betaal je de rekeningen van aannemers en leveranciers. Ook als je nog niet meteen van plan bent om te gaan verbouwen, is het wel verstandig om je hypotheek (bij stap 9) hoger in te schrijven bij de notaris. Als je op een later moment je lening wilt verhogen voor een verbouwing, hoef je dan niet opnieuw naar de notaris. En dat bespaart je gedoe en geld.

Lees meer over een bouwdepot van a.s.r.

Als je je huis wilt verduurzamen, dan kun je hier ook extra geld voor lenen. Voor het verduurzamen van de woning gelden andere regels. Zo mag je voor verduurzaming onder bepaalde voorwaarden wel meer dan 100% van de marktwaarde lenen (maximaal 106%). Je moet de totale lening dan wel met jouw inkomen kunnen betalen. Dit kan bij a.s.r. met de Verduurzamingshypotheek, waarmee je extra geld kunt lenen om je huis energiezuiniger te maken. Voor het aanvragen van de Verduurzamingshypotheek heb je geen bouwplan of offerte nodig. Het geld van de lening staat 2 jaar voor je klaar in een speciaal bouwdepot.

Lees meer over verduurzamen van je woning

Stap 6: vraag een lening aan

Het aanvragen van een lening voor een huis kan een spannende stap zijn, vooral als het de eerste keer is. Een onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je hierbij. Ook met vastleggen van afspraken in een draagplichtovereenkomst wanneer je een huis koopt samen met je partner. Speciaal voor starters heeft a.s.r. de WelThuis Startershypotheek. Hierbij kun je kiezen voor een langere looptijd tot maximaal 40 jaar. Daardoor betaal je wel langer en uiteindelijk betaal je meer rente, maar je maandlasten worden ook lager. Dat kan heel prettig zijn als je elke maand meer geld wilt overhouden, onzeker bent over je inkomen of bijvoorbeeld een kindje verwacht.

Lees 4 tips voor lage maandlasten bij je eerste hypotheek

Stap 7: regel je verzekeringen

Bij het kopen van een huis zijn er verschillende verzekeringen die je moet regelen:

  • Een hypotheek is een lening voor de aankoop van een huis, waarbij het huis het onderpand voor de lening is. Dat geeft de bank of verzekeraar meer zekerheid, voor het geval jij je hypotheek niet meer kunt betalen. Daarom moet je ook een woonhuisverzekering regelen, ook wel opstalverzekering genoemd. Regel dit vóór de overdracht of oplevering van het huis. Met een woonhuisverzekering is je huis verzekerd tegen schade door brand, lekkage, inbraak of slecht weer. Niet alleen je muren, dak en schuttingen zijn verzekerd, maar ook je keuken, je zonnepanelen en de laadpaal voor je elektrische auto. Bij a.s.r. zijn deze zaken standaard meeverzekerd, maar dit is niet zo bij elke verzekeraar. Bekijk daarom goed de dekking voordat je de verzekering afsluit. Daarnaast is het aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten voor alle losse spullen in en om je huis. Een adviseur kan je helpen bij het afsluiten van de verzekering.
  • Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel handig om schade waarvoor je aansprakelijk bent te verzekeren. Bijvoorbeeld als een dakpan van jouw woning op de auto van de buurman valt. Hulp nodig bij het afsluiten? Zoek dan contact met een adviseur.
  • Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) krijgen jouw partner of kinderen een geldbedrag als jij voor een afgesproken datum overlijdt. Je kunt deze verzekering afsluiten op 2 levens, dus bijvoorbeeld voor jezelf en je partner. Dit geeft je zekerheid over jullie geldzaken als één van jullie overlijdt. Een ORV afsluiten is niet altijd verplicht. Maar het kan wel heel verstandig zijn om te voorkomen dat je nabestaanden met een schuld achterblijven. Bespreek dit meteen met jouw adviseur tijdens je hypotheekaanvraag.
  • Denk ook na over een rechtsbijstandverzekering. Dit is handig bij juridische meningsverschillen, bijvoorbeeld bij een meningsverschil over het koopcontract.
  • Heb je een nieuwbouwhuis gekocht of laat je jouw huis verbouwen of verduurzamen? Check dan of jouw aannemer een bouw- en montageverzekering heeft. Hiermee ben je verzekerd voor schade die ontstaat tijdens bouwwerkzaamheden. Bijvoorbeeld schade door brand, storm, diefstal, vandalisme of constructiefouten. Is jouw aannemer hiervoor niet verzekerd? Regel dan zelf deze verzekering, als je wilt met hulp van een adviseur.
Stap 8: regel op tijd water, elektriciteit, gas, internet en tv

Zorg ervoor dat je ruim op tijd zaken zoals water, elektriciteit en eventueel gas aanvraagt voor je nieuwe adres. Dit proces kan 2 tot 4 weken duren vanaf het moment van aanvraag. Als je van energieleverancier wilt wisselen, houd dan rekening met een opzegtermijn van een maand. Vergeet ook niet om op tijd internet, tv en eventueel vast bellen te regelen op je nieuwe adres. Controleer eerst of je huidige provider deze diensten op jouw nieuwe adres kan leveren. Is dat niet mogelijk? Bespreek dan met je provider of het mogelijk is om je contract op je oude adres te stoppen.

Stap 9: naar de notaris voor de overdracht

Is je lening geregeld? Dan kun je naar de notaris om de leverings- en hypotheekakte te ondertekenen. De notaris bepaalt zelf hoeveel geld hij hiervoor vraagt. Het is dus slim om meerdere notarissen te vragen naar hun tarief. In de leveringsakte staat dat jij de eigenaar bent van je nieuwe huis. De hypotheekakte geeft aan dat je je huis in onderpand hebt gegeven aan je bank of verzekeraar in ruil voor je lening. Gefeliciteerd! Nu je allebei de aktes hebt ondertekend, ben je officieel eigenaar van je huis. En je kunt dus starten met klussen, verbouwen of meteen verhuizen.

Lees wat een notaris doet als jij je hypotheek regelt

Omgaan met stress bij het kopen van een eerste huis

Het kopen van een huis en alles wat erbij komt kijken, is vaak stressvol. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en naar de signalen van je lichaam te luisteren. Voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn essentieel. Zo zorg je voor voldoende veerkracht. Bekijk voor meer tips over veerkracht het Ik veer mee-programma. Hierin bespreken we 5 thema's die invloed hebben op jouw veerkracht.

Bekijk het ik veer mee programma
Duurzaam wonen, mooi meegenomen

Het verduurzamen van je huis levert je meer op dan alleen een besparing op de energierekening. Door goed te isoleren wordt je huis ook tochtvrij en comfortabeler om in te wonen. Door je woning te verduurzamen, verbeter je het energielabel en stijgt daarmee ook de waarde van je huis. Dat is mooi meegenomen als je na een tijdje je huis weer wilt verkopen. Onderzoek laat zien dat de stap van energielabel G naar energielabel A je huis maximaal zo’n 16% meer waard maakt. Dit effect zie je vooral in grote steden. Je kunt bijna altijd extra geld lenen voor verduurzamen, bovenop je maximale lening. Hierdoor worden huizen met een minder goed energielabel ook interessanter.

De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.

Met de Verduurzamingshypotheek van a.s.r. kun je een extra bedrag lenen bij je nieuwe a.s.r hypotheek om je woning energiezuiniger te maken. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt of wat dat precies kost. Het bedrag zetten we voor je klaar. Let op, net als voor je hypotheek betaal je wel rente over het geld van de Verduurzamingslening. Maar omdat we verduurzaming belangrijk vinden, heeft de Verduurzamingshypotheek de laagste rente van al onze hypotheken. 

Gratis advies over het verduurzamen van je woning

Kies je voor een hypotheek van a.s.r.? Of je nu wel of geen Verduurzamingshypotheek afsluit, bij een hypotheek van a.s.r. heb je recht op gratis advies door de Energiebespaarders over het verduurzamen van jouw woning. Dit advies bestaat uit een persoonlijk huisbezoek, direct advies, een energiepaspoort van de woning en offertes op maat. Als je akkoord gaat met de offerte(s) dan regelt en coördineert de Energiebespaarders de uitvoering van de maatregelen. Vraag naar het gratis energie-advies bij je adviseur. Heb je al een hypotheek van a.s.r.? Dan kun je dit advies zelf aanvragen via de website van de Energiebespaarders

De producten van a.s.r.
Over a.s.r.

a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!

Lees meer over het onderwerp eerste huis

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }