Home Blogs van a.s.r. Is schade gedekt als jouw huisdier de beest uithangt?

Is schade gedekt als jouw huisdier de beest uithangt?

04 april 2022

Leuk konijntje in de tuin? Of een lieve puppy uitgezocht? Dat geeft veel speel- en wandelplezier. Maar hoe zit het met je huisdier en je verzekeringen? Het is verstandig om te controleren of je verzekerd bent voor bijvoorbeeld schade aan je huisdier of bijvoorbeeld brandschade die je huisdier veroorzaakt door per ongeluk een kaars om te stoten. Maar controleer bijvoorbeeld ook of je verzekerd bent voor schade die je huisdier onvoorzien een ander (huisdier) toebrengt, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

Bescherm je huisdier

Overkomt je huisdier wat in je huis of tuin? En loopt je huisdier daarbij letsel op door een onvoorziene gebeurtenis zoals brand of lekkage, dan is dat meeverzekerd op je inboedelverzekering. Breng je huisdier altijd naar de dierenarts om het letsel vast te stellen en te laten verzorgen. Je huisdier is tot € 2.500 ook verzekerd voor alle andere ongevallen die je huisdier in huis of tuin overkomt. Ook tijdens een verhuizing, bij vervoer naar een tijdelijk opvangadres of naar een dierenarts is je huisdier verzekerd voor letselschade door een ongeval. Is je huisdier ziek? Dan ben je niet verzekerd.

Richt je huisdier door zijn gedraging schade aan in je huis? Je bent verzekerd als je huisdier schroeiplekken, of erger, brand veroorzaakt door bijvoorbeeld het omgooien van een kaars. Schade aan je spullen, zoals krab- en bijtsporen aan meubels en kleding, plekken door het doen van het dier zijn behoefte in huis, of het omgooien van spullen? Dat is meestal niet verzekerd.

Lees ook: Kinderen of dieren, wie veroorzaken er meer schade?

Wie is er aansprakelijk?

Als je huisdier schade veroorzaakt ben je als eigenaar van het dier mogelijk aansprakelijk voor de schade. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Zorg bijvoorbeeld dat je hond is aangelijnd op plekken waar dit verplicht is en voorkom dat je huisdier uit je woning kan ontsnappen. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering? Controleer dan of schade door huisdieren verzekerd is. Zoals bij onze aansprakelijkheidsverzekering

Voor welke dieren?

Kleine gezelschapsdieren of dieren die je houdt als hobby worden gezien als huisdieren. Dit zijn bijvoorbeeld je hond, kat, konijn of cavia, maar ook vogels in een volière of kippen in je tuin. Vee, exotische dieren en beschermde diersoorten horen hier niet bij.

Meer informatie

Wil je controleren of jij verzekerd bent voor schade die jouw huisdieren veroorzaken? Of juist een passende verzekering afsluiten? Vraag dan of je verzekeringsadviseur dat voor je wilt doen. Kijk hier alvast wat de dekking is van een inboedelverzekering.

Myrthe Siebel

Meer verhalen over Verzekeren