Laat je niet verblinden

01 november 2019

De laagstaande najaarszon kan ervoor zorgen dat je plotseling verblind wordt. Levensgevaarlijk! Lees hier hoe je kan voorkomen dat de de laagstaande zon jou verblindt.

Volgens het Verbond van Verzekeraars zorgt een laagstaande zon ervoor dat er in het najaar 20% meer ongelukken gebeuren op de weg. Vooral tussen automobilisten en fietsende scholieren. Er gebeuren in de ochtendspits zelfs ongeveer 500 aanrijdingen meer door de laagstaande zon. Met onderstaande tips ga jij voorbereid de weg op en rij je voortaan fluitend door de zon.

Denk aan je zonnebril

Zorg altijd voor een goede zonnebril in de auto om je ogen te beschermen. Je kan het beste een zonnebril met UV-bescherming dragen, of met gepolariseerde glazen. Zo zijn je ogen beschermd tegen reflecterend licht en schitteringen op het asfalt.

Verleng je klep

Verleng je zonneklep met zonwerend materiaal, zo wordt ook de laagstaande zon geweerd. Of bevestig met zuignappen een zonnescherm op de zijruiten achterin, als de zon hinderlijk door de zijruiten naar binnen schijnt. Denk eraan dat je de zonneschermen nooit op de voorruit of voorste zijruiten mag plakken.

Val op

Zorg ervoor dat je duidelijk zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers die last hebben van de laaghangende zon. Zet je dimlichten bijvoorbeeld aan.

Let op je snelheid

Pas je snelheid aan zodat je tijdig kan reageren op een onverwachte fietser of auto.

Poets je voorruit

Vieze ruiten belemmeren je zicht. Bij een laagstaande zon vallen de krasjes, vuile plekken en vlekken nog meer op. Laat vieze ruiten je zicht niet belemmeren bij laagstaande zon en zorg dat je ruiten schoon zijn.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Rij je ondanks deze tips toch schade aan je auto? Dan is deze schade verzekerd bij a.s.r. als je een autoverzekering hebt met All Risk/ Volledig Casco dekking. Rijdt iemand anders jou aan door de laagstaande zon? Dan kun je deze schade verhalen op de WA autoverzekering van de tegenpartij. Neem contact op met jouw adviseur of verzekeraar voor meer informatie. 

Tim Beugeling

Meer verhalen over Verzekeren