Home Blogs van a.s.r. Op vakantie met de auto: vergeet je groene kaart niet!

Op vakantie met de auto: vergeet je groene kaart niet!

09 mei 2019
Je gaat op vakantie, met de auto Europa in. Dan gebeurt er iets onverwachts: je krijgt een aanrijding. Heb je dan je groene kaart wel bij je? En hoe zit het als je een caravan achter de auto hebt?
Verzekeringsbewijs
Een groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Ook vind je er alle benodigde informatie over de auto en over de verzekering. Handig als je een aanrijding hebt gehad. Op het schadeformulier vul je dan, aan de hand van jouw groene kaart en die van de andere partij, de gegevens in die op de kaart staan.
Aanrijding in het buitenland
Als je een aanrijding hebt gehad in Nederland, kunnen de verzekeraars jouw gegevens vinden aan de hand van je polisnummer. Als je aanrijding in het buitenland plaatsvond en de andere partij niet uit Nederland kwam, heeft je verzekeraar het groene kaartnummer nodig om aan de benodigde gegevens te komen.
Tip: noteer bij een aanrijding altijd het nummer van de groene kaart van de andere partij.
Verplicht?
De groene kaart is niet verplicht in de EU-landen, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar toch is het verstandig je groene kaart altijd mee te nemen als je naar het buitenland gaat met de auto. Zo heb je altijd de gegevens van je verzekering en eventuele hulpverlening bij je. Vergeet ook niet om altijd een Europees schadeformulier bij je te hebben.
Met de caravan
Ga je er op uit met de caravan, en is deze zwaarder dan 750 kilo (totaalgewicht + laadvermogen)? Dan heeft je caravan een aparte groene kaart nodig. In Duitsland, Polen en Spanje ben je verplicht om de groene kaart van je caravan, aanhanger of vouwwagen mee te nemen.
Groene kaart aanvragen
Heb je een autoverzekering van a.s.r., dan krijg je elk jaar een nieuwe groene kaart toegestuurd. Ben je je groene kaart kwijt, of verloopt deze tijdens je vakantie in het buitenland? Vraag dan een nieuwe, tijdelijke groene kaart aan.
 
Heb je een groene kaart nodig voor je caravan of aanhangwagen? Deze vraag je aan bij de verzekeraar van het trekkende motorrijtuig.
Let op: is je aanhangwagen of caravan bij ons verzekerd, maar je auto niet? Dan moet je de groene kaart aanvragen bij de maatschappij waar je auto is verzekerd.
Meer informatie?
Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact op met je adviseur.
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren