Home Blogs van a.s.r. Hypotheek oversluiten is kans om te verduurzamen

Oversluiten is kans om te verduurzamen

08 december 2021

Veel mensen willen profiteren van de lage hypotheekrentes door hun hypotheek over te sluiten om zo hun maandlasten te verlagen. Maar een lagere rente is niet de enige manier om de maandlasten te verlagen. Het oversluiten van de hypotheek biedt namelijk een kans om extra geld te lenen om het huis te verduurzamen. Door de woning te verduurzamen, kan fors worden bespaard op de energierekening. De energiebesparing die het elke maand oplevert is vaak even hoog als de maandelijkse kosten van deze extra lening. 

Lagere maandlasten én geld om te verduurzamen
De hypotheek oversluiten en tegelijk extra geld lenen om de woning energiezuiniger te maken. Dat betekent niet alleen minder rente betalen voor de lening, maar ook voordelig extra geld lenen om de woning te verduurzamen. Dat extra geld kan gebruikt worden voor allerlei maatregelen, van isolatie en hoogrendementsglas (HR++ glas) tot zonnepanelen of een warmtepomp. En zo verbeter je twee zaken tegelijk, tegen dezelfde notaris- en advieskosten:  lagere maandlasten en extra geld om het huis energiezuiniger te maken, waardoor het energieverbruik lager wordt. En met de hoge gasprijzen is dat voor steeds meer mensen financieel interessant!

Voordelen van een energiezuinige woning
Een energiezuinige woning heeft veel voordelen. Als een woning goed geïsoleerd is, ontsnapt er geen of veel minder warmte. Dit zorgt voor een comfortabele tochtvrije woning en het is natuurlijk ook goed voor het milieu. Minder energieverbruik betekent ook een lagere energierekening en dus lagere maandlasten. Geld investeren in verduurzaming van de eigen woning is een slimme keuze, zeker nu mensen steeds meer thuiswerken en hun huis vaker moeten verwarmen. Ze verdienen de investering dan sneller terug. Bovendien levert verduurzaming ook een hoger energielabel, waardevermeerdering van de woning en een beter te verkopen woning op.

Extra geld lenen om te verduurzamen tegen een lage rente
Bij a.s.r. kunnen klanten bij hun hypotheek een Verduurzamingshypotheek van € 9.000 aanvragen. Dat is een extra lening tegen een lage rente, die maximaal 2 jaar beschikbaar is in het duurzaamheidsdepot. Handig om het geld meteen te gebruiken maar ook om dat later te doen bijvoorbeeld bij een wijkgebonden aanpak. Zolang het geld in het duurzaamheidsdepot zit, hoeft er geen rente betaald te worden. De Verduurzamingshypotheek kan gebruikt kan worden voor één of meer van de volgende energiebesparende maatregelen:

  • Zonnepanelen / zonnecellen
  • Hoogrendementsglas (tenminste HR++)
  • Energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen met tenminste HR++ glas
  • Dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en leidingisolatie
  • Warmtepomp
  • Douche-warmteterugwinningsysteem
  • Energiezuinig ventilatiesysteem

Is € 9000 niet voldoende om alle gewenste energiebesparende maatregelen aan te brengen? Met Verduurzamingshypotheek kan onder bepaalde voorwaarden tot zelfs €25.000 extra worden geleend. De voorwaarden zijn dat de lening volgens de regels betaalbaar is met het inkomen en dat de totale lening van de woning niet hoger is dan 106% van de waarde van de woning.

Beluister de podcast over verduurzaming bij oversluiten meefinancieren.

 

Marjolijn van der Veeken

Meer verhalen over Hypotheek