Home Blogs van a.s.r. Sluit jezelf niet op in je eigen huis

Sluit jezelf niet op in je eigen huis

09 mei 2017

Natuurlijk is het belangrijk je huis goed te beveiligen tegen inbraak, maar vergeet de brandveiligheid niet. Het is je ergste nachtmerrie: er is brand, maar je kunt je huis niet uit. Rolluiken kunnen bij een brand gevaarlijk zijn. Hoe voorkom je dit?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om rolluiken aan hun woning te laten bevestigen. Dat is op zich een prima plan: rolluiken besparen energie, houden je huis goed op temperatuur, en werken preventief tegen inbrekers. Maar wat doe je als je rolluiken gesloten zijn maar je zelf moet vluchten omdat er brand is?

  1. Heb je elektrische rolluiken? Plaats er dan een accu tussen. Die accu zorgt ervoor dat je luiken altijd open gaan, ook als er geen stroom is.
  2. Als je je hele bovenverdieping van rolluiken wil voorzien, laat er dan minstens één met handmatige (in plaats van elektrische) bediening installeren. Dan kun je die gebruiken als vluchtweg bij brand.
  3. Zorg ervoor dat de ramen naar binnen openen, op de plekken waar je de rolluiken laat plaatsen. Dan kun je van binnenuit proberen het rolluik te forceren. Als je ook rolluiken beneden hebt, open dan bij brand je voordeur. Die gaat altijd naar binnen toe open.
  4. Je kunt een speciaal vluchtrolluik laten plaatsen. Dit is een rolluik dat gewoon werkt, maar dat in geval van nood te openen is, zoals een raam of een deur. Dit moet je wel alleen in geval van nood doen: vaak moet zo’n speciaal vluchtrolluik weer worden gesloten door een specialist.
  5. Plaats rookmelders op belangrijke plaatsen, zoals in het trapgat. Zo word je op tijd gewaarschuwd als er brand uitbreekt.
Verzekeren

Meer verhalen over Verzekeren