Home Blogs van a.s.r. Tips voor goedkope eenoudervakanties

Tips voor goedkope eenoudervakanties

05 juni 2019

De zomervakantie staat voor de deur. Dat is natuurlijk geweldig, maar bezorgt alleenstaande ouders ook vaak de nodige kopzorgen. Want: vakanties zijn duur. Zelfs voor een (heel) basic camping in Italië leg je in het hoogseizoen zomaar 500 euro per week neer. Hoe kun je als single mom aka ‘eenoudergezin’ goedkoop - maar niet minder leuk op vakantie gaan?

1. Kijk of je huizenruil kunt regelen

De laatste jaren wordt huizenruil steeds populairder. Geïnspireerd op het idee van Airbnb waarbij je je huis openstelt voor bezoekers, maar dan a) op basis van wederzijdse ruil - en dus vertrouwen en b) zonder dat er geld aan te pas komt. Hallelujah! Er zijn meerdere (betaalde homeswapsites en gratis Facebookgroepen) sites waarop huizenruilers aan elkaar gekoppeld worden. Dat gaat lang niet altijd om swaps met Toscane, New York of Bali: ook mensen uit de Achterhoek willen vaak graag wel eens een week aan de Nederlandse kust zitten en vice versa.

2. Op andermans dieren of huizen passen is ook leuk - en gratis

Ook daar zijn verschillende handige sites voor!

3. Ga kamperen

Kampeervakanties zijn vrijwel altijd de goedkoopste vakanties. Op de site eenoudervakantiegids.nl vind je een mooi aanbod aan kampeervakanties voor alleenstaanden in o.a. Frankrijk, Kroatië, Italië, Turkije, Griekenland en Nederland. Een habbekrats is het niet - een week in het hoogseizoen op een camping in een beetje zonnig oord begint bij 400 euro per persoon - en daar zit inderdaad alleen logies bij in en je komt met eigen vervoer. Let daarom goed op last-minute aanbiedingen: soms komen er aanbiedingen van 150 euro voor een week (wederom per persoon en met eigen vervoer) op een mooie camping in Kroatië voorbij. Net als Groupon - schakel alerts voor goedkope getaways in en met een beetje geluk ontvang je soms aanbiedingen voor een week in een stacaravan - wherever - voor een luttele 100 euro!

4. Kies voor een off the beaten track bestemming - spannend én goedkoper

Een goedkope camping of accommodatie vinden is slechts een deel van het verhaal: je moet natuurlijk ook nog eten en drinken. Prijzen in de supermarkt en horeca verschillen enorm tussen vakantielanden, maar Frankrijk, Zwitserland en Italië staan in dat opzicht niet per se bekend als spotgoedkoop. Tip: kies voor een land als Kroatië, Tsjechië of Hongarije - waar eten en drinken aanzienlijk goedkoper is. Maakt je vakantie ook gelijk een stuk avontuurlijker.

5. Ga buiten het hoogseizoen op vakantie

Een intikker van jewelste maar toch mag ‘ie in het lijstje niet ontbreken. Want elke ouder van kinderen ouder dan vijf jaar weet hoe mooi het leven was toen je nog niet aan schoolvakanties gebonden was. Lees: toen je nog niet per se in het dure hoogseizoen op vakantie moest, en je ook kon kiezen voor de eerste week van september of eind juni. Met andere woorden: zijn je kinderen nog geen vijf? Plan vakanties buiten de schoolvakanties om: het scheelt zomaar honderden euro’s op vliegtickets en accommodatie.

6. Met de bus is sowieso voordeliger dan met de auto - maar duurt wel lang

Vliegen is prijzig; met de auto naar de bestemming rijden is dat ook, met dank aan benzine- en tolkosten. Als je echt voor de moeder der low-budget opties wil kiezen, kom je uit bij een touringcar. Voor 75 euro rijd je met een FlixBus van Amsterdam naar Avignon (reistijd: 17,5 uur); wie 86 euro betaalt kan mee tot het Kroatische Split (reistijd: 28,5 uur) en voor een kleine 90 euro rijdt de bus je naar Porto (reistijd: 34,5 uur). Toch zal dit niet voor iedereen een reële optie zijn (en al helemaal niet met jonge kinderen): je bent oeverloos lang onderweg, je moet na aankomst op het station vaak nog verder reizen (naar de camping, bijvoorbeeld) en het is lang niet altijd even comfortabel, maar het scheelt wel bakken met geld.

7. Met de trein is sneller, comfortabeler en nog steeds goed betaalbaar

Een enkeltje Praag kost 115 euro - tegenover 39 euro met de bus - en dan ben je er ‘al’ in 12,5 uur (versus 17 uur met de bus). De Thalys heeft af en toe fijne aanbiedingen waarbij je voor 35 euro naar Parijs zoeft. Ook hier geldt: houd aanbiedingen goed in de gaten!

8. Last but not least: Nederland is ook ontzettend leuk!

Vooruit: daar moet eigenlijk ‘als de zon schijnt’ achter staan. Maar dat ons land ook mooi is en oneindig veel vertier biedt, staat vast. Ook fijn: in de vakantieperiode kun je vaak via allerlei sites en aanbiedingen korting krijgen op treinkaartjes en toegangskaarten voor pretparken. En een dagje strand is - ook hier: als de zon schijnt - altijd een goed idee. Broodjes en drinken in de tas - the best things in life are free!

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit