Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam consumeren: 10 handige tips om te consumeren met de minste impact

Duurzaam consumeren is rekening houden met het effect van wat jij eet en koopt. Je let op welke invloed het heeft op milieu, mens en dier. Duurzaam consumeren is bewuster eten en kopen. En alles wat daarbij hoort. De herkomst van producten, milieubelasting, voedselverspilling, verpakkingsafval, dierenwelzijn... maar de lijst is langer. Je kunt vandaag al beginnen: 10 handige tips om duurzaam te consumeren. 

Duurzaam consumeren: 10 tips
Waarom duurzaam consumeren?

Duurzaam consumeren is makkelijk en leuk. Je blijft gewoon consumeren, maar dan zonder de nadelen van niet-duurzaam consumeren. Goed voor jezelf, anderen, de dieren en de aarde.  

Duurzaam consumeren is niet duurder, je bespaart juist geld
Duurzaam consumeren is niet duurder dan gewoon consumeren. Wie duurzaam consumeert, eet bewuster en vaak minder. Je verbruikt minder energie, verspilt minder voedsel en je hebt minder afval. Zo bespaar je geld.   

Tip 1: kies producten met een duurzaam keurmerk

Keurmerken kunnen je helpen om duurzaam te winkelen. Een keurmerk laat zien welke invloed producten hebben op mens, dier en milieu. Er zijn al zo'n 300 keurmerken. Met de Keurmerkenwijzer kijk je per productsoort bekijken hoe betrouwbaar de keurmerken zijn. Even controleren heeft zin, want helaas beloven niet alle keurmerken dat producenten zich houden aan hun regels. 

Tip 2: koop biologische producten

Biologische boeren gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen die niet-natuurlijk zijn. Dat is beter voor het milieu. Toch is kiezen tussen biologische of niet-biologische producten niet zomaar goed of fout. Want de biologische landbouw en veeteelt brengen minder op. Dus hebben ze meer grond nodig, die dan niet meer voor de natuur beschikbaar is. 

Het groene blaadje

Een fabrikant van voeding mag niet zomaar ‘biologisch’ op zijn verpakking zetten. Het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermd begrip. Je herkent biologische producten aan het ‘groene blaadje’, het Europese keurmerk voor biologische landbouw. Producenten die het groene blaadje willen gebruiken, moeten zich aan de  EU-regels houden. 

Dierenwelzijn

Kiezen voor biologische zuivel en vlees gaat ook over gezondheid van dieren. Biologische zuivel komt voor 100% van koeien die minimaal 120 dagen per jaar buiten lopen. De koeien zijn  elke dag 6 uur per dag buiten. De koeien krijgen alleen biologisch voer en hebben meer ruimte. Dit geldt voor alle dieren die biologisch worden gehouden, hebben meer ruimte. Ze grazen van graslanden met veel kruiden en krijgen bijna geen antibiotica. Als dit je aanspreekt, kijk dan ook eens op gezondeten.nl

Tip 3: eet minder of geen vlees

Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Vleesproductie zorgt voor grote uitstoot van broeikasgassen. En voor verzuring van bodem en lucht. Er is dus iets voor te zeggen om minder of helemaal geen vlees meer te eten. Juist ook omdat het leven van dieren die voor de vleesindustrie worden gehouden, niet altijd even diervriendelijk is. 

Minder vlees eten? Echt niet moeilijk

Minder vlees eten is echt niet zo moeilijk. De schappen in de supermarkt liggen vol met vleesvervangers, in alle soorten en maten. Niet elke vleesvervanger is een volwaardig alternatief voor vlees. Let daarom op dat je genoeg eiwitten en vitamine B1 en B12 binnenkrijgt. Op de website van het Voedingscentrum vind je handige tips hoe je vlees kunt vervangen. 

Tip 4: haal boodschappen lokaal en koop producten van het seizoen

Koop je bij een boerderij of streekmarkt in je omgeving, want dat is driedubbele winst. 1. De producten zijn supervers. 2. Je steunt de plaatselijke boeren en winkeliers. 3. De producten hoeven niet van ver te komen. Minder vrachtwagens op de weg, beter voor het milieu. Eet groenten en fruit van het seizoen. Op natuurenmilieu.nl vind je meer info. 

Groente en fruit van het seizoen

Je kunt bijna alle soorten groenten en fruit het hele jaar door kopen. Het is maar de vraag of je dat ook moet willen. Groenten en fruit uit verre streken zijn vaak niet zo vers als je denkt. Ze zijn vaak enkele dagen tot twee weken oud, voordat jij ze in de supermarkt koopt. Komen de groenten en fruit uit de buurt? Dan kost het veel energie om ze in een verwarmde kas te kweken. Probeer daarom zoveel mogelijk groenten en fruit uit het seizoen te eten.

Verser, gezonder en minder slecht voor het milieu

Fruit en groente van het seizoen zijn verser en er zitten meer voedingsstoffen in. Ze zijn minder slecht voor het milieu en beter voor de lokale boeren. Op Voedingscentrum.nl kun je precies zien welke seizoen groenten en -fruit hoort bij de seizoenen. 

Tip 5: begin een kliekjesdag!

Per jaar gooien we per persoon in Nederland 34 kilo (!) voedsel weg. Vooral brood (3,7 kilo), zuivel (5,1 kilo) en groente (3,7 kilo). Dat wil je toch echt niet? Koop slimmer in (niet te veel!) en laat etenswaren niet bederven. Bewaar je kliekjes, doe eens per week aan ‘kliekjesdag’. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu. En nog lekker ook! Dat is pas verantwoord consumeren.

Tip 6: doe aan afvalscheiding, afvalvermindering en recyclen

Wie duurzaam consumeert, zorgt voor minder afval en scheidt het afval. Als je afval scheidt kan het afval gerecycled/hergebruikt worden. Van afval kunnen ze nieuwe producten maken. Er zijn dan minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe producten te maken.

Reparatie en hergebruik

Bij bewust consumeren past ook de reparatie van spullen. Op duurzaamheidskompas.nl hebben ze daar een mooie kreet voor bedacht: “Waardeer het, repareer het”. Je kunt kapotte apparaten een tweede leven geven, laat ze repareren. Bijvoorbeeld bij een Repair Café. Dat scheelt in je portemonnee en is beter voor het milieu.

Schadeherstel van je woning

Ook bij schadeherstel in je woning, bijvoorbeeld na waterschade van een kapotte wasmachine, is duurzaam repareren het ‘nieuwe kopen’.  Zo hebben wij duurzame oplossingen voor schadeherstel.

Tip 7: bespaar energie en stap over op groene energie

Bij duurzaam consumeren kun je ook je energieverbruik verduurzamen. Je kent het rijtje vast al: de verwarming 1 graad lager, korter douchen, de vaatwasser echt goed vullen. En: overstappen op groene stroom. Meer tips hierover vind je bij duurzaam wonen. 

Tip 8: gebruik duurzame schoonmaak middelen

En dan nog deze: bij een schoon geweten past ook een schoon huis. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen hebben geen schadelijke stoffen en microplastics die via jouw gootsteen in het milieu belanden. Je komt ze steeds vaker tegen in de schappen van de supermarkt, vaak met eco-keurmerk. Op duurzaamthuis.nl vind je handige tips.

Tip 9: reis duurzaam

Over duurzame uitdagingen gesproken… wie verantwoord consumeert, wil natuurlijk ook duurzaam reizen. Want als je duurzaam reist, zorg je voor minder CO2-uitstoot. Laat de auto wat vaker staan. Pak de fiets, het OV of ga lopen. En kies voor je vakantie de trein in plaats van het vliegtuig. Lees hier meer tips en adviezen over duurzaam reizen en duurzaam vervoer. 

Tip 10: beleg duurzaam

Door te ‘consuminderen’ houd je misschien wel geld over om te sparen of te beleggen.  Ook als je gaat beleggen, kun je duurzame keuzes maken. Met Doelgericht beleggen van a.s.r. wordt je geld bijvoorbeeld niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En bijvoorbeeld wel in bedrijven die actief willen bijdragen aan een beter klimaat. 

Duurzame verzekeraar

Als je bij a.s.r. verzekerd bent, dan maak je een duurzame keuze. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer scoort a.s.r. met een 8,9 als cijfer het hoogste van alle Nederlandse verzekeraars. Wij maken op allerlei manieren duurzame keuzes: zo doen wij samen met onze klanten 10x duurzaam.

Ook kun je de schade in huis duurzaam herstellen in plaats van vervangen. Zo wordt alleen vervangen wat niet meer kan worden gemaakt. Repareren als het kan, op een milieuvriendelijke manier. Denk aan waterschade aan je houten vloer.  

Lees ook deze artikelen over hoe je duurzamer leeft
10 tips over bewuste keuzes voor een duurzaam leven

Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alle

10 tips over bewuste keuzes voor een duurzaam leven

Duurzaam leven is een bewustere levensstijl. Het is niet alleen minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Lees meer over hoe je bewust keuzes maakt.

en minder consumeren, energie besparen en je woning duurzaam maken. Lees meer over hoe je bewust keuzes maakt.

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }