Ga naar de hoofdinhoud
Home financiele fitheid medewerkers arbeidsvoorwaarden

Een goede pensioenregeling is één, wat nog meer?

06 november 2023

Prettig leven, ja graag! Maar sparen, pensioen opbouwen en voldoende geld overhouden om rekeningen en boodschappen te betalen… Voor velen is dat puzzelen. Als werkgever kun je je medewerkers ondersteunen. Niet alleen met een goede pensioenregeling, ook met andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Drie inspirerende verhalen.

‘Gelukkig had ik gratis toegang tot een psycholoog’

Cristina Bianco (32), Senior People Operations bij Hubs.  
Hubs is een snelgroeiende scale-up. Het bedrijf helpt ingenieurs revolutionaire producten te maken met een breed scala aan custom-made productiemogelijkheden. Aan Cristina de taak om het nieuw aangetrokken personeel in de Amsterdamse vestiging te onboarden en helpen huisvesten. ‘Ik kwam naar Amsterdam voor de liefde en startte bij Hubs als officemanager. Omdat het een klein bedrijf was, kreeg ik steeds meer verantwoordelijkheden. In people operations heb ik een flink takenpakket en dat brengt veel drukte met zich mee. Dat is leerzaam, maar het kan wat veel worden soms. Ik ben van nature een perfectionist, iemand die moeilijk ‘nee’ zegt. Dat begon mij op gegeven moment wel parten te spelen. Gelukkig had ik vanuit mijn werkgever gratis toegang tot een psycholoog via het OpenUp-platform. Ik had nooit gedacht dat ik psychologische hulp zou zoeken, ik was zo iemand die er zelf wel uitkwam. Maar ik heb hier heel veel steun aan gehad. Belangrijk is dat ze je in je eigen taal helpen. Ik ben Italiaans en druk mij toch heel anders uit dan bijvoorbeeld iemand uit China of Turkije. Dankzij OpenUp heb ik grenzen durven stellen, leren delegeren en prioriteren zonder mij daar schuldig over te voelen. OpenUp biedt ook uitgebreide informatie rond financiële stress, een thema waar velen tegenwoordig mee te maken hebben. Dat laatste speelt iets minder bij Hubs, mede doordat we in januari een goede pensioenregeling van a.s.r. introduceerden. Ik legde zelf altijd wat opzij voor mijn toekomst, maar het is natuurlijk fijner dat je werkgever daarbij helpt.’

 

‘Mijn vrouw en ik kunnen allebei eerder stoppen met werken’

Paul Aalberse (57), senior relatiemanager grootzakelijk pensioenen bij a.s.r. 
Paul is eindverantwoordelijk voor a.s.r.’s grootste pensioenklanten. Vanuit zijn functie beheert hij de pensioenopbouw van het personeel van deze klanten. Hij informeert de werknemers onder meer door het geven van presentaties.
„Ik leg ze uit wat hun pensioenkeuzes vandaag betekenen voor later. Alles wat je nú kunt missen, kan over een langere tijd groeien. Wij hebben vanuit a.s.r. allerlei hulpmiddelen ontwikkeld om je financiële fitheid te managen, zoals het gratis platform ‘Ik denk vooruit’. Ik laat daarbij ook zien hoe ik het zelf heb aangepakt. Bekend is dat zeker jongere mensen nog helemaal niet bezig zijn met later, maar ik deed dat wel in een vroeg stadium.’

‘Op mijn vijfentwintigste begon ik met bijsparen via de pensioenregeling van mijn werkgever omdat ik de ruimte daarvoor had. Ik ben opgevoed met het idee: denk goed na voordat je iets uitgeeft. Mijn vrouw werkt ook in de financiële wereld. Toen ik destijds bij haar introk, heb ik de overwaarde van mijn huis niet gebruikt om iets leuks te doen, maar op een spaar-/beleggingsrekening gezet. Dat konden wij later benutten om te verhuizen. We hebben ons eerste huis toen niet verkocht maar behouden als woning voor mijn schoonmoeder. Inmiddels is dat drie keer zoveel waard en op termijn dus een mooi vrij vermogen. Daarmee, en met ons opgebouwde pensioen, kunnen wij allebei eerder stoppen met werken. Dat wil ik op m’n 64ste doen. Niet eerder, want ik vind het nog veel te leuk om mensen te helpen met hun pensioenkeuzes. En ik doe wat ik anderen aanbeveel; ik ben niet de loodgieter bij wie het thuis lekt.’

‘Ben je financieel ook écht fit? Laat je informeren!’

Folkert Pama is directeur pensioenen bij a.s.r. Hij ziet dat bij veel mensen het beeld leeft dat hun werkgever goed voor ze zorgt en dat hun pensioenregeling ook heel goed is. 'Maar wat is goed? Mensen hebben daar vaak geen definitie van. Nu de nieuwe wet toekomst pensioenen ingaat, moeten werknemers daarin zelf verantwoordelijkheid gaan nemen. Wij vinden bij a.s.r. financiële redzaamheid enorm belangrijk, daarom nemen wij als pensioenaanbieder de verantwoordelijkheid om mensen zo goed mogelijk te informeren via onder meer tools en platforms.'

Tips van Folkert Pama voor werkgevers

  • Faciliteer een eerste gesprek met een adviseur. Eventuele vervolggesprekken kan de werknemer dan zelf betalen. 
  • Verwijs je werknemers naar informatieve portals, zoals 'Ik denk vooruit'. Hier zie je binnen enkele minuten – gratis - hoe gezond je er nu en later financieel voorstaat. 
  • Zorg voor een goede pensioenregeling. Zo kun je op de arbeidsmarkt een streepje voor hebben; het wordt door (potentiële) arbeidskrachten gezien als blijk van zorg en geeft een veilig gevoel. 
  • Bied naast een pensioenregeling ook andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde aan om de financiële fitheid van hun personeel te stimuleren.

 

‘Ik participeer in aandelen voor extra vermogensopbouw’

Anisa van der Hoek (27), Junior Accountmanager bij Seepje.  
Anisa is sinds anderhalf jaar de ‘commerciële duizendpoot’ bij Seepje. Het bedrijf maakt natuurlijke wasmiddelen, wasverzachter, handzepen, afwasmiddelen, allesreinigers en zepen. Zij heeft haar werkgever heel nadrukkelijk uitgezocht op de duurzame belofte. De arbeidsvoorwaarden kloppen ook; met Doenpensioen van a.s.r. biedt Seepje een flexibele pensioenregeling die past bij het bedrijf én het team.

‘Als ik ergens veertig uur per week zoveel energie in steekt, dan wil ik een positieve impact hebben op het milieu. Ik denk dat je dat bij mijn generatie vaak tegenkomt. Zelf zou ik niet anders meer willen. Over mijn financiële toekomst denk ik eerlijk gezegd wat minder na. Dat zou ik eigenlijk wel moeten doen, maar op mijn leeftijd wil ik alle leuke en sociale dingen nog niet opgeven. Een huis kopen zit er voorlopig helaas niet in. Zonder partner, en met een studieschuld, is dat momenteel niet mogelijk. Samenwonen met anderen is heel leuk, maar op termijn wil je toch iets voor jezelf kunnen kopen. Gelukkig verdien ik een goed loon en kan ik regelmatig iets opzijzetten. Seepje biedt de mogelijkheid om middels een STAK-certificering (een vorm van aandelen in het bedrijf nemen waarmee je geen stemrecht maar wel winstrechten hebt – red.) mee te profiteren van de financiële groei van het bedrijf. Ik participeer en vind dit een heel mooie arbeidsvoorwaarde om extra vermogen op te bouwen. Uiteraard zitten er ook risico’s aan beleggen, echter wordt alles supertransparant en duidelijk uitgelegd. Elk jaar wordt de waarde opnieuw bepaald. Heb ik vragen, dan stap ik zo naar een van onze medeoprichters. Deze regeling is ondergebracht bij een partij die ik vertrouw met mijn geld, en – heel belangrijk – ik help zo meebouwen aan een mooie missie: het meest impactvolle en inspirerende wasmerk worden. Daardoor voel mij nog meer betrokken bij het bedrijf. We bouwen samen aan een schone toekomst.’

Aandacht vitaliteit binnen de arbeidsvoorwaarden 

Werknemers zijn een onmisbare schakel binnen jouw organisatie. Door de arbeidskrapte is het extra belangrijk om goed voor hen te zorgen. Zo houd je je huidige personeel duurzaam inzetbaar en vitaal en ben je een aantrekkelijke werkgever voor nieuw talent. Dat kan met goede arbeidsvoorwaarden die de fysieke, mentale én financiële fitheid stimuleren. Denk aan een passend salaris en pensioen, tools voor financieel inzicht zoals ‘Ik denk vooruit’ en een gezondheidsprogramma zoals a.s.r. Vitality. Daarnaast helpen wij je graag bij duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie met onze preventieve diensten. Ga voor al onze zakelijke producten en diensten naar asr.nl/zakelijk.

NRC branded content
Tekst Robert Heeg, fotografie Janita Sassen


Meer verhalen over duurzame inzetbaarheid

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }