Home Blogs van a.s.r. financieringsmogelijkheden verduurzaming

Mogelijkheden om extra geld te lenen voor een energiezuinig huis

22 maart 2022

Bij het afsluiten van de hypotheek extra geld lenen om het droomhuis nog energiezuiniger te maken? Bijvoorbeeld voor meer en betere isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp? Dat kan en daarvoor is er de keuze uit drie verschillende leningen. In deze blog lees je meer over de mogelijkheden en de verschillen.

Welke leningen zijn er voor energiebesparende maatregelen?

Voor het financieren van energiebesparende maatregelen met de hypotheek, zijn er 3 verschillende leningen:

 • 1. De Verduurzamingshypotheek van a.s.r.
  Een Verduurzamingshypotheek kan tot €25.000 worden aangevraagd en is een apart leningdeel. Bij een nieuwe hypotheekaanvraag biedt a.s.r. in het renteaanbod standaard een Verduurzamingshypotheek van €9.000 aan. Het voordeel van de Verduurzamingshypotheek is dat er van vooraf geen verbouwingsplan nodig is en de rente lager is dan de standaard hypotheektarieven. Een Verduurzamingshypotheek wordt altijd in 15 jaar als een annuïteitenhypotheek terugbetaald.
 • 2. Een energiebespaarbudget (EBB)
  Een energiebespaarbudget is een extra lening om te verduurzamen. Hiervoor hoeft vooraf ook geen verbouwingsplan te zijn. Een EBB is gekoppeld aan de hoofdlening en moet in dezelfde tijd worden terugbetaald als de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Het is geen apart leningdeel en er geldt geen speciaal rentetarief voor een EBB.
 • 3. Energiebesparende voorzieningen (EBV)
  Alleen bij energiebesparende voorzieningen (EBV) is van tevoren een overzicht met de geplande maatregelen verplicht. Een EBV is gekoppeld aan de hoofdlening en moet in dezelfde tijd worden terugbetaald als de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Het is geen apart leningdeel en er geldt geen speciaal rentetarief. 
  Bij de taxatie kan de taxateur rekening houden met de energiebesparende voorzieningen en de waardestijging hiervan. Hierdoor kan er 6% meer geleend worden voor energiebesparende voorzieningen, namelijk tot maximaal 106% van de markwaarde na verbouwing.
Voor welke energiebesparende maatregelen kunnen deze leningen gebruikt worden?

Voor welke energiebesparende maatregelen kunnen deze leningen gebruikt worden?
Deze leningen kunnen alle drie gebruikt worden voor dezelfde energiebesparende maatregelen:

 • Zonnepanelen
 • Isolatie van dak, gevel/spouwmuur, vloer en leidingen
 • Verwarming door een warmtepomp
 • Hoogrendement HR++ of triple glas 
 • Energiezuinige kozijnen of energiezuinige deuren met HR++ of triple glas
 • Douche-warmte terugwinning en energiezuinige ventilatie
Energiezuinige ventilatie mag alleen betaald worden met de Verduurzamingshypotheek als deze samen met een of meer van de andere energiebesparende maatregelen wordt geïnstalleerd.
Lees meer over welke maatregelen je kunt betalen met een verduurzamingslening in dit blog.
Wat zijn de voorwaarden voor deze leningen?

Voor alle drie deze leningen geldt:

 • Het bruto jaarinkomen moet minimaal €33.000 zijn.
 • Maximaal tot 106% van de marktwaarde extra lenen voor deze energiebesparende maatregelen.
 • Geld voor de energiebesparende maatregelen is 2 jaar beschikbaar in een apart depot voor verduurzaming: het duurzaamheidsdepot.
 • De rente over de lening (EBB, EBV en VDH) is gelijk aan de rente die a.s.r. vergoedt over het geld in het duurzaamheidsdepot.
 • De rekeningen van energiebesparende maatregelen indienen in MijnHypotheek.
   

Alle leningen op een rijtje

Afhankelijk van de plannen voor energiebesparende maatregelen, kun je bepalen welke lening het beste past. Het is ook mogelijk om deze leningen te combineren. Bekijk de infographic voor een overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen deze drie leningen.

Klik om te vergroten

Infographic verduurzamingsleningen
Marjolijn van der Veeken

Meer verhalen over Duurzaam wonen