Ga naar de hoofdinhoud
Home Groene energie, wat kun jij doen?
Oud huis met zonnepanelen | DIt is de tijd van doen | a.s.r.

Groene energie, wat kun jij doen?

20 augustus 2020

‘Een beter milieu begint bij jezelf.’ Ken je die overheidsslogan uit de jaren negentig nog? Je was goed bezig als je je glas naar de glasbak bracht en je gloeilamp verruilde voor een spaarexemplaar. Kijk eens hoe normaal dat nu is. De aandacht voor het klimaat - het woordje ‘milieu’ hebben we afgedankt - gaat al veel verder. Je kunt nu zelfs je eigen (groene) energie opwekken! En daarmee draag je actief bij aan de overgang naar duurzame energie en minder CO2-uitstoot. En je kunt nog meer doen. Help je mee? 

Zelf energie opwekken

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. In veel gevallen is dit een van de eerste stappen in het verduurzamen van een huis. Want hoe tof is het om je eigen stroom op te wekken. Of zelfs energie over te houden. Het is een mooie investering, want de terugverdientijd van zonnepanelen is op dit moment gemiddeld 7 jaar. Let er wel op dat als je meer stroom opwekt dan je zelf gebruikt het per energieleverancier kan verschillen wat je per kWh stroom vergoed krijgt. Ook met zonneboilers en warmtepompen kun je eigen energie opwekken. Op de site van de Rijksoverheid lees je waar je subsidie op kunt krijgen

Samen energie opwekken

Is je huis niet geschikt voor zonnepanelen of vind je een zonneboiler of warmtepomp te duur? Dan kun je samen met anderen investeren in of mede-eigenaar worden van een duurzaam energieproject bij jou in de buurt. Coöperaties betalen minder belasting over de energie die zij opwekken als ze gebruik maken van de postcoderoosregeling. Voorwaarde hiervoor is dat de deelnemers in de buurt wonen van een zonnepark of windmolen (het zogenaamde postcoderoosgebied), kleinverbruikers zijn en samen een coöperatie of vereniging van eigenaren vormen. Op de site van de Consumentenbond lees je hier meer over.

Wil je meer tips en informatie over groene energie of energie besparen? Kijk op ons platform Duurzaam Wonen.

Groene stroom in je energiecontract

Vind je het te ingewikkeld om zelf energie op te wekken, maar wil je toch bijdragen aan meer groene energie? Kies dan voor een energieaanbieder met groene stroom. Want hoe meer Nederlanders overstappen op groene stroom, hoe meer groene stroom opgewekt moet worden om aan die vraag te voldoen. Want een energiebedrijf is verplicht om zoveel groene stroom te leveren als er vraag is. Je krijgt natuurlijk niet ineens andere stroom uit je stopcontact. Het gaat er om dat het op een duurzame manier wordt opgewekt. Hoe meer mensen overstappen op groene stroom hoe minder er in de piekmomenten energie uit kolen- en gascentrales bijgeleverd hoeft te worden. 

Lees ook: Waarom overstappen op groene stroom?

Energie besparen

Ook als je al groene energie hebt, is het goed om zuinig met je energie om te gaan. Want hoe minder stroom je verbruikt, hoe beter dat is voor het klimaat. Je kunt bijvoorbeeld je huis een stuk energiezuiniger maken door spouwmuren, vloer en schuin dak te isoleren, je ramen en deuren te voorzien van tochtstrips en dubbelglas te nemen. Je kunt tegenwoordig bij een nieuwe hypotheek vast een potje reserveren voor het verduurzamen van je huis.

Lees ook: Je huis verduurzamen is makkelijker dan je denkt

Duurzame bank en verzekeraar

Je kunt dus zelf best wat doen om de stroom in Nederland van grijs naar groen te laten verkleuren. Je kunt de overgang naar meer duurzame energie ook stimuleren door over te stappen naar een duurzame bank of verzekeraar. Dat klinkt raar, maar is echt zo. Natuurlijk leveren zij geen stroom, maar ze kunnen wel jouw premie- of spaargeld beleggen in zonne- en windparken. Het zijn vaak grote investeerden die daardoor veel invloed hebben. Door over te stappen naar een bank of verzekeraar die jouw premie- of spaargeld in groene energie investeert, kun je investeringen in fossiele brandstoffen helpen stoppen. Zo kunnen échte stappen tegen klimaatverandering gezet worden. 

Bij a.s.r. beleggen we je premie duurzaam. Zoals in groene energie. a.s.r. doet het.

Lees ook: Hoe duurzaam is jouw verzekering?

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven