Home Blogs van a.s.r. Huren of kopen? Wat kun jij met jouw inkomen?

Huren of kopen? Wat kun jij met jouw inkomen?

18 juli 2019
Ook al smaken de piepers van mams het beste en is het erg relaxt dat je was wordt gedaan, toch wil je een keer op eigen benen staan. Maar dan sta je al meteen voor een lastige keuze: ga je huren of kopen? In onze poll op Facebook koos 44% voor huren en 56% voor kopen. Maar kun je eigenlijk wel kiezen?  Wat is er mogelijk met jouw inkomen 
Kun je een hypotheek krijgen?

Om een hypotheek te krijgen heb je een zogenaamd ‘bestendig inkomen’ nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een vaste baan. Ook met een tijdelijke baan is het mogelijk om een hypotheek krijgen. Bijvoorbeeld met een intentieverklaring van je werkgever of een perspectiefverklaring van het uitzendbureau waar je werkt. Als flexwerker of ZZP-er moet je kunnen aantonen wat je gemiddelde inkomen is over de laatste 3 jaren. 

Hoeveel kun je lenen?

Je inkomen bepaalt hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een huis. Heb je een studieschuld of andere financiële verplichtingen? Dan houd je minder over om aan wonen uit te geven. Daardoor kun je minder lenen. Een onafhankelijke adviseur kan voor je berekenen of je voldoende kunt lenen om jouw droomhuis te kopen. 

Welke huizen kun je huren?

Ook voor een huurhuis wordt vaak gekeken naar je inkomen. Voor een betaalbare sociale huurwoning mag je inkomen niet te hoog zijn. Heb je juist een laag inkomen? Dan kan de woningcorporatie jou de duurdere sociale huurwoningen weigeren. Je kunt ook kijken naar een huurhuis in de vrije huursector. Je hebt dan meer keuze, maar voor een huurwoning in de vrije sector kun je geen huursubsidie aanvragen en de huurprijzen liggen hoger. Ook hiervoor heb je meestal een vast inkomen nodig boven een bepaalde inkomensgrens. 

Hoeveel wil je betalen per maand?

Als je een huis hebt gevonden -of het nu een huurhuis of koophuis is- let dan ook op de maandlasten en bedenk of je dat er voor over hebt. Dat je het kúnt betalen, betekent niet dat jij het ook wilt betalen. Wil je je eerste huis kopen en vind je maandlasten belangrijk? Check dan ook eens de startershypotheek van a.s.r.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek

Huren of kopen? Wat kun jij met jouw inkomen?