Home Blogs van a.s.r. Kies jij al voor duurzame en eerlijke kleding?

Kies jij al voor duurzame en eerlijke kleding?

30 augustus 2018
Het is steeds makkelijker én betaalbaarder geworden om er volgens de laatste modetrends bij te lopen. Maar als een broek of shirt zo goedkoop is dat het te mooi is om waar te zijn, dan is de kans groot dat er een ‘luchtje’ aan zit. De prijs voor deze ‘fast fashion’ wordt uiteindelijk betaald door het milieu en de arbeiders in kledingateliers. Met deze tips kies jij ook voor eerlijk en duurzaam.
1. Kijk verder dan het prijskaartje

Koop nieuwe kleding niet alleen op basis van prijs en modetrend, maar kies ook bewust voor duurzaam. Steeds meer winkels en webshops bieden duurzame kleding aan. Via de app Talking Dress Shopgids vind je winkels en webshops in heel Nederland die met duurzaamheid en eerlijke kleding bezig zijn.

2. Koop minder en draag het langer
De grootste oorzaak van milieuvervuiling door de kledingindustrie is ‘fast fashion’. Door het vele wisselen van modetrends kopen we snel nieuwe kleding waardoor een kledingstuk gemiddeld maar vier keer wordt gedragen. Kijk eerst eens wat je nog in de kast hebt liggen. Of zet een knoop aan die mooie bloes die al tijden in een hoek van je slaapkamer ligt.
3. Kies voor eerlijke kleding

Veel kleding wordt onder slechte omstandigheden geproduceerd en soms komen er zelfs kinderhanden aan te pas. Gelukkig hebben steeds meer kledingmerken en kledingwinkelketens hier oog voor. Kijk op Rank a brand of op Goede Waar hoe jouw kledingmerken het doen op arbeidsrechten.

4. Geef kleding een tweede leven
Je favoriete spijkerbroek is misschien tot op de draad versleten, maar andere kleding kun je prima een tweede leven geven. Ruil het voor iets anders, breng het naar een kringloopwinkel, verkoop het via internet of doneer het aan een goed doel.

a.s.r. en de kledingindustrie
a.s.r. heeft een duurzaam investeringsbeleid. We maken duidelijke keuzes in onze investeringen en investeren niet in kinderarbeid. Ook nemen we deel aan het Platform Living Wage Financials, een samenwerking van 5 instellingen (waaronder Triodos en ASN Bank) om leefbaar loon in de productieketen van de kledingindustrie te realiseren. Samen beoordelen we textielbedrijven op wat zij doen om te zorgen dat in hun eigen keten een eerlijk loon wordt betaald. Vervolgens gaan we – ook gezamenlijk – met deze bedrijven in gesprek om tot afspraken te komen voor verbetering.

Christel van Capelleveen