Home Blogs van a.s.r. Kiezen voor eerlijke kleding

Kiezen voor eerlijke kleding

05 september 2017

Als je net als Katja Schuurman en Sticks tegen kinderarbeid bent, dan wil je geen kleding dragen waar kinderhanden aan te pas zijn gekomen. Maar dat niet alleen. Misschien wil je sowieso wel weten of jouw favoriete kledingmerk eerlijk en duurzaam wordt gemaakt. Maar hoe kom je daar achter?

Schone Kleren Campagne

De Schone Kleren Campagne meldt dat er wereldwijd maar enkele bedrijven zijn die hun productielocaties openbaar maken. Naast H&M, C&A, Nike en Adidas, zijn dat onder andere de Nederlandse merken G-Star en Suit Supply. Maar van 100% schone kleren is nog steeds geen sprake. De Schone Kleren Campagne wil dat bedrijven wettelijk verplicht worden om op hun website een actuele, openbare lijst te publiceren van hun leveranciers. En om consumenten beter inzicht te geven zouden de labels in kleding een code moeten bevatten.

Wat kun je zelf doen

Zo ver is het nog niet, maar de Schone Kleren Campagne geeft vier tips waar je op kunt letten:

 1. Koop van merken die al werken aan betere arbeidsomstandigheden
  Geen enkel merk is door en door schoon, maar sommige merken werken hard aan verbeteringen. Bijvoorbeeld de merken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Kijk ook eens op de site van Rank a Brand, daar vind je van honderden merken informatie over duurzaamheid en arbeidsrechten. Of kijk op Goede Waar, een site die de duurzaamheid van consumentenproducten onderzoekt.
 2. Koop duurzame, eerlijke kleding
  Er zijn steeds meer (alternatieve) kledingmerken die zichzelf als eerlijk profileren, omdat ze bezig zijn met fair trade, arbeidsrechten of biologische of gerecyclede materialen. Via de app Talking Dress Shopgids vind je winkels en webshops in heel Nederland die met duurzaamheid en eerlijke kleding bezig zijn. Of kijk eens bij Eerlijk Winkelen.
 3. Koop tweedehands kleding
  Je kunt ook vintage of tweedehands kopen. Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is!
 4. Vraag jouw favoriete merk wat ze (al) doen
  Check wat jouw merk doet aan goede arbeidsomstandigheden. Als veel mensen in winkels vragen om kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, zullen zij aan deze vraag willen voldoen. Laat de vragenkaart van de Schone Kleren Campagne bij de kassa achter.

Christel van Capelleveen