Home Blogs van a.s.r. Leefbaar loon in de kledingindustrie

Leefbaar loon in de kledingindustrie

02 oktober 2018

Arbeiders in de kledingindustrie verdienen vaak te weinig om van te leven. Of krijgen zelfs niet betaald, denk aan de briefjes van ontslagen arbeiders die enige tijd geleden in de zakken van een bepaald kledingmerk waren gevonden. Met een leefbaar loon zijn arbeiders in staat zichzelf en hun gezin te onderhouden en zo een menswaardig bestaan op te bouwen. Leefbaar loon heeft dus veel om het lijf.

Mensenrecht

Een leefbaar loon is een universeel mensenrecht. Het helpt werknemers om de armoede te ontstijgen. Het stelt iemand in staat om in zijn eigen levensonderhoud én dat van zijn gezin te voorzien. Het betekent voldoende geld voor eten, kleding, huisvesting, zorg, scholing en wat spaargeld voor onverwachte tegenslagen. Zaken die voor ons vaak normaal zijn.

Armoede verminderen

Uit onderzoek blijkt dat als het leefbaar loon verbetert arbeiders minder extreem hoeven over te werken en kinderen niet uit werken gestuurd hoeven te worden. Zo’n leefbaar loon heeft positieve impact op de economische ontwikkeling en helpt arbeiders wereldwijd de armoede te ontstijgen en kinderarbeid te verminderen. Dit geldt vooral voor de kledingindustrie, consumentenelektronica en de landbouw.

Platform Living Wage Financials
Eind september 2018 werd het Platform Living Wage Financials (een samenwerking tussen ASN Bank, Triodos, MN, a.s.r. Vermogensbeheer, Achmea Investment Management, NN Investment Partners, Robeco en Kempen) gelanceerd. De deelnemende organisaties gebruiken hun invloed om de lonen bij de bedrijven waarin ze beleggen te verhogen, dus ‘leefbaarder’ te maken. Het platform start met de productieketen van de kledingindustrie en zal dat in de toekomst uitbreiden naar andere sectoren, zoals supermarktketens en de agri-foodsector. De financials zijn nu in gesprek met in totaal 27 (internationale) kledingbedrijven.

Vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties van het Platform Living Wage Financials

Vertegenwoordigers organisaties Platform Living Wage Financials
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Beleggen en investeren