Ga naar de hoofdinhoud
Home Pensionado Jan Kooijker: “Nu het echt zover is, is het toch wennen”
Pensionado Jan Kooijker, Ik denk vooruit, Pensioenen, Geld opzij zetten

Pensionado Jan Kooijker: “Nu het echt zover is, is het toch wennen”

26 februari 2021

Op de dag dat we de 66-jarige Jan Kooijker spreken, is hij precies een week met pensioen. Het weekend ervoor heeft de Arnhemse kerk, waar hij meer dan 30 jaar koster was, hem feestelijk – uiteraard in lijn met de coronamaatregelen – uitgezwaaid. Hij keek niet per se naar zijn pensioen uit, integendeel. “Als je je werk zo leuk vond als ik, ga je fluitend door het leven.” Lachend: “Nu maar hopen dat ik over twee maanden niet gillend gek word.”

Hoeveel pensioen kan jij krijgen?
Bereken in een paar stappen hoeveel pensioen je kan krijgen en stel het pensioen samen dat het beste bij je past.
Bereken je pensioen
De eerste dag pensioen

De eerste officiële week als pensionado is voor Jan behoorlijk wennen, maar ook ontspannen. Als koster was hij altijd laat thuis, dus het extra uurtje uitslapen bevalt hem wel. Hij neemt een slok van de koffie die voor hem op tafel staat. Zijn ogen lichten op als hij het over zijn afscheidsceremonie in de kerk heeft. “Het was prachtig,” glundert hij. 

“Door de maatregelen mochten er maar 30 mensen in de kerk zijn, in plaats van de 600 mensen die er anders zouden zijn. Veel mensen hadden filmpjes opgestuurd. De eerste dag van mijn pensioen heb ik al die filmpjes nog eens teruggekeken. De rest van de week heb ik het rustig aan gedaan. Lekker lui pas om negen uur opstaan, dat idee. En vervolgens met een kop koffie de krant lezen, en dan eindelijk ook de langere artikelen die ik vroeger oversloeg.”

Pensionado Jan Kooijker, Ik denk vooruit, Pensioenen
Van de bloemen naar de kerk

Vroeger had Jan zelden tijd om uitgebreid de krant te lezen. De eerste jaren van zijn carrière heeft de goedlachse Velpenaar een goedlopend bedrijf in droogbloemarrangementen. Het is hard werken, 60 uur werken per week zijn eerder regel dan uitzondering. Ruim 30 jaar geleden verruilt hij het ondernemerschap voor een baan als koster. “Ik bleek geen rasondernemer. Als er op de zaak problemen waren, nam ik dat mee naar huis. Het lukte me niet om de knop om te zetten. Als ik als ondernemer verder gegaan was, zou ik op m’n 55ste omgevallen zijn. Ik liet me uitkopen en ging als koster werken.” Dat hij er financieel als koster op achteruit gaat, maakt hem niet uit. “De rust in mijn hoofd die ik ervoor terug kreeg, was me alles waard.” 

Dat maakte het kosterschap niet saai. “De Koepelkerk staat midden in Arnhem en wordt vaak verhuurd, bijvoorbeeld voor concerten. Naast zijn werk als koster, bleef Jan – tot 10 jaar geleden – als zzp’er actief in de bruidsboekettenpreparatie en kantoorbeplanting op hydrocultuur. “Als koster werk je vaak ‘s avonds en in de weekenden. Overdag was ik dan met bloemen en planten bezig. Van beide banen werd ik gewoon heel gelukkig.”

Volvo of Volkswagen

Financieel legde Jans inspanningen hem geen windeieren. Daar was het hem niet per se om te doen. “Of ik een Volvo of een Volkswagen rijd, maakt me weinig uit. We hebben altijd geleefd van wat er binnenkwam, en dat ging ons meer dan prima af. We leefden redelijk zuinig, gingen heel verstandig met geld om. En dat doen we nu trouwens nog steeds. Waarom iets nieuws kopen, terwijl je het voor veel minder ook op Marktplaats kunt vinden?”

De dag waarop Jan 66 en vier maanden wordt, is zijn laatste werkdag. Eerst zou zijn AOW op zijn 67ste ingaan, maar door het pensioenakkoord van vorig jaar werd dat met acht maanden vervroegd. “Toen de nieuwe datum van mijn AOW-leeftijd bekend werd, besloten mijn baas en ik dat dat een goed moment was om er een punt achter te zetten. Op een gegeven moment moet je die knoop maar gewoon doorhakken.” Voor iemand die zo gek op zijn werk was als Jan, was het geen gemakkelijke beslissing.

Investeren in vastgoed om vermogen op te bouwen

Heel bewust bezig met ‘geld voor later’ en zijn pensioen is Jan naar eigen zeggen lang niet geweest. Totdat hij in 1988 (hij is dan 34) van zijn spaargeld als investering voor zijn pensioen twee panden koopt, met het doel het te verhuren. “Vastgoed vond ik altijd een interessante investering.” In de jaren die volgen, koopt en verkoopt Jan nog een paar keer woningen. Inmiddels heeft Jan nog drie woningen die hij verhuurt. “Wat ik in die tijd voor ogen had, kwam uit: het is een mooie aanvulling op mijn pensioen.”

Lees ook: Als ik zin heb, rijd ik op vrijdagavond naar Antwerpen voor een goed Belgisch biertje

Tevreden over mijn pensioen

Zorgen maken over zijn pensioen heeft Jan nooit gedaan. “Tot anderhalf jaar geleden had ik nog nooit gekeken hoeveel pensioen ik had opgebouwd via de pensioenregeling van de Arnhemse Kerk. Toen ik in mijn pensioenoverzicht keek, viel het me niet tegen. Zeker in combinatie met m’n AOW en de maandelijkse huurinkomsten kunnen we er prima van leven.”

Ben je benieuwd hoeveel pensioen jij hebt opgebouwd? Ga dan naar www.mijnpensioenoverzicht.nl.

‘Zomaar’ een paar weken op vakantie

Zijn 63-jarige vrouw Jannet werkt nog voor 50% als apothekersassistente in het ziekenhuis. Zo lang ze het nog naar haar zin heeft en de werkdruk te doen blijft, werkt ze voorlopig nog door. “Jannet maakt als fervent wandelaar het liefst elke week een lange wandeling. Nu heb ik tijd om af en toe met haar mee te gaan.” Het vooruitzicht dat hij ‘zomaar’ een paar weken naar Curaçao kan gaan – waar een van de dochters binnenkort met het gezin voor een paar jaar naartoe verhuist – vindt hij heel fijn. Net als hij blij wordt van het idee om de gitaarlessen die hij als eind veertiger volgde, weer op te pakken.

Pensionado Jan Kooijker, Ik denk vooruit, Pensioenen
Meer tijd voor hobby's en weekendjes weg

Hij gaat zich vast niet vervelen, denkt Jan. En zo wel? “Er staat een vacature voor hulpkoster uit,” grapt hij. Bij mooi weer sprint hij naar de schuur. Daarin lachen twee oude motoren een een prachtige oldtimer – een bordeauxrode Austin-Healey Sprite –  hem toe, klaar voor een ritje. Lachend: “In de winter heb ik er weinig aan, maar ik tel de dagen af tot het lente is.”

Ook staat een nieuwe camper op de wensenlijst van Jan en Jannet. Jarenlang had het stel een oude Citroënbus met de nodige gebreken; nu willen ze een goede. “Geen maandenlange roadtrip door Europa hoor, dat vind ik zo cliché! Wij willen er gewoon af en toe een lang weekend op uit.”

Natuurlijke afbouwperiode dankzij corona

Wat hij het meeste gaat missen na het stoppen met werken? “Vooral het contact met de mensen en het bezig zijn met bijeenkomsten, concerten en trouwerijen in de kerk. Door corona waren er al een tijdje geen events meer, dus in die zin heb ik wel soort natuurlijke afbouwperiode gehad,” vertelt hij. Maar hij geeft ruiterlijk toe: nu het echt zover is, is het toch wennen. “Een telefoon die veel minder gaat, mailtjes die niet meer dagelijks binnenkomen. Die eerste week voelt sowieso onwennig. Vraag het me over een maand of twee nog eens. Als ik tegen die tijd gillend gek word, solliciteer ik alsnog voor die functie van hulpkoster.”

Hoeveel pensioen kan je krijgen?

Bereken in een paar stappen hoeveel pensioen je kan krijgen en stel het pensioen samen dat het beste bij je past.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }