Ga naar de hoofdinhoud
Home “Als ik zin heb, rijd ik op vrijdagavond naar Antwerpen voor een goed Belgisch biertje” – pensionado Rolinka (67)
Rolinka Vink, pensioen, ik denk vooruit, pensionado

“Ik rijd zo op vrijdagavond naar Antwerpen” - pensionado Rolinka (67)

18 juni 2022

Na een carrière van ruim 40 jaar gaat Rolinka Vink eind 2020 met pensioen. Stilzitten is er voor de inmiddels 67-jarige pensionado niet bij. Ze werkt nog steeds een dag per week als zelfstandig HR-adviseur en in september begint haar pre-master aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Binnenkort wil ze ook weer op reis. “Ook na mijn pensioen wil ik me persoonlijk blijven ontwikkelen en anderen helpen.” In dit blog vertelt Rolinka hoe ze dat (heel lang) wil blijven doen.

Hoeveel pensioen kan jij krijgen?
Bereken in een paar stappen hoeveel pensioen je kan krijgen en stel het pensioen samen dat het beste bij je past.
Bereken je pensioen
Het begin van haar carrière 
Bijgaan als grondstewardess

Als tiener droomt Rolinka ervan om stewardess te worden. “Vliegen, de wereld zien en avonturen beleven leek me wel wat. Op mijn 18de kreeg ik een bijbaan als grondstewardess. Daardoor kon ik een paar jaar goedkoop de wereld over vliegen.” Een geweldige tijd, waar ze met veel plezier aan terugdenkt.

Human Resource Management

De mogelijkheid om te reizen is niet het enige wat het werk leuk maakt. Met mensen omgaan vindt Rolinka nóg leuker. En dus kiest ze voor de opleiding Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid, wat vandaag de dag Human Resource Management (HRM) heet. Tijdens haar studie verruilt ze haar bijbaan als grondstewardess voor een baan bij uitzendbureau Content. Daar leert ze de fijne kneepjes van het HR-vak.

Rolinka Vink, pensioen, ik denk vooruit, pensionado
Allround professional

Het is het begin van een carrière die Rolinka in ruim 40 jaar langs verschillende bedrijven voert. “Mijn vader adviseerde me om ervaring op te doen in zoveel mogelijk disciplines. Dat heb ik goed in mijn oren geknoopt. Zo leerde ik door de jaren heen de HR-kant van veel verschillende industrieën kennen. Daardoor bleef mijn werk altijd uitdagend en leerzaam, en werd ik als professional heel allround.”

Financiële crisis gooit roet in het eten
Eigen onderneming

In 2008 begint Rolinka aan het sluitstuk van haar carrière: een rol als HR-manager bij een bedrijfsonderdeel van Gulf Oil Nederland. Het is de eerste keer in haar loopbaan dat Rolinka ervoor kiest om niet vijf, maar 2,5 dag in de week te werken. Ze heeft de wens om naast haar vaste baan ook als zelfstandige HR-opdrachten uit te kunnen voeren. Daarom start ze dat jaar haar eigen onderneming.

Maar toen kwam de financiële crisis: niet de beste tijd om een eigen bedrijf van de grond te krijgen. Al snel werkt Rolinka weer fulltime in loondienst. “Natuurlijk baalde ik, maar niet lang. Ik ging altijd met veel plezier naar mijn werk, bezig zijn met wisselende, professionele HR-uitdagingen, dat maakt al het verschil.”

Ik zag in mijn werk zo vaak hoe mensen pas op hun 60ste eens naar hun financiële situatie gingen kijken en zich dan rot schrokken.

Rolinka

Met pensioen gaan
Het financiële plaatje

Rond haar 60ste begint Rolinka concreet over haar pensioen na te denken. Niet over het financiële aspect, dat heeft ze in de loop van de jaren al geregeld. “Ik zag in mijn werk zo vaak hoe mensen pas op hun 60ste eens naar hun financiële situatie gingen kijken en zich dan rot schrokken. Veel mensen denken: mijn werkgever heeft een pensioenregeling, het zit vast wel goed. Maar als ze dan het concrete financiële plaatje zien, valt het vaak enorm tegen.

Als je er pas op je 60ste achter komt dat je eigenlijk te weinig pensioen hebt opgebouwd, ben je te laat om er nog wat aan te doen. Ik wist al jong heel zeker: dat gaat mij niet gebeuren.”

Lees ook: ‘Nu het echt zover is, is het toch wennen’

Rolinka Vink, pensioen, ik denk vooruit, pensionado
Aardig salaris en lage (hypotheek)lasten

Zo rond haar 40ste brengt Rolinka haar financiën in kaart. “Ik wilde onbezorgd richting mijn pensioen kunnen." Na haar inventarisatie weet ze: dat gaat lukken. Dat ze een aardig salaris verdient, helpt. De ene werkgever heeft weliswaar een betere pensioenregeling dan de andere, maar dan nog ziet Rolinka’s toekomstplaatje er prima uit. Ze heeft geen kinderen, en op haar eigen huis zit intussen nog maar een lage hypotheek.

"Nu ik niet meer werk kan ik minder leuke dingen doen, maar dat vind ik helemaal niet erg. Ik kan nog steeds veel: uit eten, af en toe op reis, genieten van concerten en kunst. En als ik wil, rijd ik spontaan op vrijdagavond naar Antwerpen voor een goed Belgisch biertje.”

Zelf georganiseerd afscheidsetentje

Dat kon allemaal niet op haar eerste vrije dag, vorig jaar oktober. Want: corona. Gelukkig kon haar afscheidsetentje de maand ervoor nog wél doorgaan. Dat was in de periode dat je nog met maximaal 30 mensen bij elkaar kon komen. “Ik had het zelf georganiseerd. Ik liet tijdens het eten een powerpointpresentatie over mijn leven zien, waardoor veel mensen een kijkje kregen in een levensfase waarin ze me nog niet kenden. Een geweldige avond waar ik ontzettend van heb genoten.”

Eerste hulp na een ramp 

Haar droom om veel van de wereld te zien is Rolinka nooit kwijtgeraakt. Door de jaren heen maakt ze de mooiste reizen. Niet alleen om vakantie te vieren, integendeel. In januari 2005 stapt ze in het vliegtuig naar Sri Lanka waar de maand ervoor de grote tsunami was. Drie weken helpt Rolinka bij de wederopbouw van het gebied. Ruim 10 jaar later doet ze hetzelfde, maar dan in Nepal waar dan net een allesverwoestende aardbeving geweest is. ”Een druppel op een gloeiende plaat, maar met twee gezonde handen kom je een heel eind.”

Rolinka Vink, pensioen, ik denk vooruit, pensionado
Een steentje (bij)dragen

Rolinka: “Humanitaire hulpverlening is een van de belangrijkste dingen die er is, zeker in een gebied waar net een grote ramp plaatsgevonden heeft. Beide keren zamelde ik geld in om ter plekke noodzakelijke dingen te kopen en te kunnen regelen voor mensen. Simpele basisbehoeften als een visnet, gasfornuis, een rolstoel of krukken kunnen een enorm verschil maken. Ik hoop natuurlijk niet op een ramp, maar als het wel zo is, zal ik zeker mijn steentje bijdragen.”

Maar af en toe lui op de bank liggen met een boek en tv kijken ga ik heus ook doen hoor.

Rolinka

Vrijwilligerswerk en blijven doorwerken

Dat steentje draagt ze op dit moment bij door vrijwilligerswerk te doen bij de Hoeksche Waardse Uitdaging: een initiatief dat het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties samenbrengt om samen uiteenlopende uitdagingen op te lossen. Daarnaast werkt ze nog een dag per week als onafhankelijk HR-adviseur. “Ik vind mijn werk nog altijd heel leuk en houd mijn kennisniveau graag op peil. En zo blijf ik toch nog met een been in het werkende leven staan.” 

Leven lang leren

Rolinka’s droom is om ook – juist! – na haar pensioen te blijven leren, werken en haar kennis, kunde en persoonlijkheid op allerlei manieren in te zetten. Zodra het weer kan, wil ze ook graag weer reizen. Het liefst boekt ze meteen een vlucht naar Zuidoost-Azië of Zuid-Afrika, en ook haar broer in Canada zou ze graag weer eens opzoeken. Kortom: Rolinka heeft het tijdens haar pensioen hartstikke druk. Lachend: “Maar af en toe lui op de bank liggen met een boek en tv kijken ga ik heus ook doen hoor.”

Hoeveel pensioen kan jij krijgen?

Bereken in een paar stappen hoeveel pensioen je kan krijgen en stel het pensioen samen dat het beste bij je past.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }