Home Blogs van a.s.r. HR-directeur Jolanda Sappelli over de toekomst van het kantoor (podcast)

HR-directeur Jolanda Sappelli over de toekomst van het kantoor (podcast)

10 februari 2021

Sinds de ruim 4.000 werknemers van a.s.r. thuiswerken, is het gevoel van verbondenheid en trots onder de werknemers flink gegroeid. Hoe? Dat vertelt a.s.r-directeur Human Resources Jolanda Sappelli in deze podcast

Wij gaven onze medewerkers tijdens de eerste lockdown één à twee uur de tijd om zelf dingen te regelen.”

Jolanda vertelt dat ze tijdens de eerste lockdown merkte dat medewerkers worstelden met het combineren van privé en werk. Bijvoorbeeld ouders met kinderen of mantelzorgers. Dat was het moment waarop ze het concept ‘regelvrijheid’ in het leven riepen. “We gaven een soort richtlijn van één à twee uur per dag dat medewerkers zelf mochten besteden. Om bijvoorbeeld je kinderen te onderwijzen, of een boodschap te doen.” 

Lager ziekteverzuim

Betekende die regelvrijheid geen productieverlies? “Nee”, zegt Jolanda stellig. “Op die manier hebben we heel veel vertrouwen gegeven aan onze medewerkers. En dat heeft op een goede manier uitgepakt, voor beide partijen. Het leidde niet tot productieverlies en wél tot een grotere tevredenheid onder medewerkers en een lager ziekteverzuim.”

‘Een mystery koffie’

Sinds de coronamaatregelen en het verplichte thuiswerken verstuurt a.s.r. elke week een Mood Monitor. Dat is een check met drie korte vragen, om te peilen hoe het ervoor staat met werkgeluk, vitaliteit en productiviteit. 

Jolanda: “Het kost 9 seconden om in te vullen en zo blijven we in contact met al onze medewerkers.” De HR-directeur geeft ook andere voorbeelden van manieren hoe ze bij a.s.r. proberen op afstand met elkaar verbonden te blijven: een digitale pubquiz, een online bingo, een virtuele borrel en wandelbila’s. “We hebben ook de ‘mystery koffie’ zodat je ook eens random koffiedrinkt met een collega die je niet zo vaak ziet.”

Kantoor blijft bestaan

Volgens Jolanda was iedereen aanvankelijk wel blij met het thuiswerken. “Het was iets totaal nieuws. Maar je ziet nu dat er ook weer behoefte is aan het ontmoeten van collega’s.” Ook voor het waarborgen van de sociale cohesie van het bedrijf blijft het kantoor volgens haar een belangrijke plek. “En voor teammeetings, brainstormsessies, of om collega’s te ontmoeten. Maar het zal nooit meer zo worden zoals het was.”

Een mix van beide werelden

“Ik denk dat de werkplek in de toekomst wordt bepaald door de werkzaamheden die een medewerker moet uitvoeren”, beargumenteert Jolanda in de podcast. “Het wordt een combinatie van thuiswerken en naar kantoor gaan. Ik denk niet dat de oude wereld in de nieuwe wereld past, maar we moeten het goede van beide nieuwe werelden combineren.”

Duurzame inzetbaarheid met a.s.r. Vitality

“We weten allemaal dat zitten het nieuwe roken is”, aldus Jolanda. Dus wil jij aan de slag met vitale werknemers en duurzame inzetbaarheid, dan kun je het beste inzetten op bewegen. Bewegen is namelijk dé succesfactor van een gezond bedrijf. Het draagt bij aan productievere medewerkers, meer plezier op de werkvloer én minder ziekteverzuim. 

Het beweegprogramma van a.s.r. Vitality helpt je medewerkers te stimuleren! Dankzij het beloningssysteem houden je werknemers hun motivatie wél vast. Het werkt zo:

Door te stappen te zetten of de hartslag te verhogen, kunnen je werknemers punten verdienen en weekdoelen halen. Daarmee sparen ze voor leuke beloningen, zoals: 

  • wekelijks een cadeaukaart van €5 van o.a. Bol.com, Zalando of Intersport;
  • maandelijks cashback op een nieuwe Apple Watch of Fitbit.  

Ook als werkgever word je beloond! Bewegen jouw medewerkers voldoende, dan ontvang je tot maarliefst 8% cashback op een werkgeversverzekering bij de Amersfoortse of Loyalis! En je betaalt slechts €3,50 per werknemer per maand. 

Benieuwd wat a.s.r. Vitality voor jou kan betekenen? 

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality