Home Blogs van a.s.r. De nadelen en risico’s van een (deels) aflossingsvrije hypotheek voor starters

De nadelen en risico’s van een (deels) aflossingsvrije hypotheek voor starters

01 juni 2021

Ga je je eerste huis kopen en wil je je maandlasten zo laag mogelijk houden, dan overweeg je misschien een aflossingsvrije hypotheek. Met deze hypotheekvorm betaal je alleen rente en geen aflossing en hou je maandelijks dus meer geld over. Het nadeel is dat je als starter over het aflossingsvrije deel van je lening geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Bovendien los je helemaal niets af op dat leningdeel, dus wordt dat deel van je hypotheekschuld niet lager. Wil je toch lagere lasten, maar niet de risico’s en nadelen van een deels aflossingsvrije hypotheek? Dan is de Startershypotheek van a.s.r. een aantrekkelijk alternatief. 

Meer informatie:

Lagere maandlasten betekent extra ruimte om te leven of extra te sparen.

Startershypotheek van a.s.r. Lees ons Startersmagazine: je eerste huis kopen in 5 stappen
Geen renteaftrek

Het aantal starters op de huizenmarkt dat kiest voor een deels aflossingsvrije hypotheek stijgt. De huizenprijzen zijn op het moment hoog en bij bieden boven de vraagprijs spreken kopers hun spaargeld aan. Dan lijkt een lagere maandlast van een aflossingsvrije hypotheek aantrekkelijk. De grote ‘maar’ is dat als je die na 1 januari 2013 hebt afgesloten je geen recht hebt om je hypotheekrente af te trekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Steeds meer starters nemen dit nadeel voor lief omdat de rente toch laag is en ze lage maandlasten belangrijker vinden dan belastingaftrek. 

Risico op een restschuld

Je hoopt als starter dat je inkomen nog wel stijgt en de waarde van je huis toeneemt zodat je het deel van de restschuld wel met de overwaarde kunt aflossen. Helaas kan niemand in de toekomst kijken. Na de vorige crisis is de voorzichtigheid bij hypotheekleningen steeds meer losgelaten, maar in de huidige onzekere tijden kan alles weer anders lopen. De waarde van je huis staat nooit vast. Het kan dus zomaar gebeuren dat jouw hypotheek hoger is dan de waarde van je woning op het moment dat je het wilt verkopen. Dan staat je huis ‘onder water’. En wat als je dan je huis moet verkopen omdat je gaat scheiden of je arbeidsongeschikt of werkloos raakt? Dan blijf je achter met een flinke restschuld.

De Startershypotheek van a.s.r.

Wil je dus een oplossing die financieel meer safe is, vraag je adviseur dan naar de Startershypotheek van a.s.r. De enige hypotheek met een looptijd tot 40 jaar. Omdat de hypotheek langer loopt, betaal je over de hele looptijd meer rente dan bij een looptijd van 30 jaar. Maar omdat je de aflossing uitsmeert over een langere periode, zijn je maandlasten lager. Dat geeft je elke maand meer financiële ruimte. In vergelijking met een aflossingsvrije hypotheek los je bij de Startershypotheek de lening gedurende de looptijd helemaal af en heb je wel 30 jaar recht op volledige renteaftrek over je rente. 

De Startershypotheek van a.s.r. sluit je af via een onafhankelijke adviseur. Lees hier wat een onafhankelijk adviseur voor jou kan betekenen. Heb je nog geen adviseur? Via onderstaande button vind je snel een adviseur bij jou in de buurt.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Hypotheek