Ga naar de hoofdinhoud
Home Stress verlagen met bewegen: ‘train op het niveau dat je nu hebt’
Hardloopschoenen aan en lekker bewegen

Stress verlagen met bewegen: ‘train op het niveau dat je nu hebt’

18 november 2020

Heb je het gevoel dat je door de coronacrisis meer spanning of stress ervaart? Volgens personal trainer Lisette Koster ben je niet de enige. In haar sportstudio SIM Amsterdam ziet ze steeds vaker dat mensen zich gespannen of onrustig voelen door alle huidige veranderingen. “Bewegen helpt om deze spanning te verminderen, maar het is belangrijk om je training aan te passen aan het moment.” Lisette vertelt ons hoe je met beweging lichamelijke klachten door stress vermindert. 

Stress door verandering

“Het jaar 2020 heeft een chaotisch karakter. Iedereen heeft te maken gekregen met nieuwe uitdagingen en zoekt hierin een weg. Dit zien we ook bij leden van SIM Amsterdam.” Als er veranderingen plaatsvinden in je leven en je daardoor stress of spanning ervaart, vraagt het inspanning van jouw lichaam om hier mee om te gaan. Daar moet je aan wennen, vertelt Lisette. “De energie die we tijdens inspanning nog kunnen leveren, is daardoor bij veel mensen lager.”

Over het algemeen geldt dat als je stress ervaart, je meer wilt richten op de ontspanning tijdens jouw training. Een explosieve krachttraining bewaar je waarschijnlijk voor een ander moment. “Als de spanning hoog is bij mensen, wil je in je training niet ook de hoge spanning opzoeken.” Jij wilt toch ook geen dubbele spanning?

Lichamelijke klachten door stress

Wanneer je in een stressvolle situatie terechtkomt, maak je adrenaline aan waardoor je hartslag gaat stijgen, je bloeddruk omhoog schiet en de spieren zich aanspannen. Ervaar jij stress voor een langere periode? Dan kunnen er ongewenste lichamelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn, gewichtstoename of depressiviteit. Bewegen helpt bij het verminderen én voorkomen van deze klachten. Lisette vertelt hoe dat zit en wat je eraan kunt doen. 

1. Hogere ademhaling door stress

Merk jij dat jouw hartslag of ademhaling stijgt door de stress? Dan wil je eerst je ademhaling omlaag krijgen. Met yoga en ademhalingstechnieken pak je dit probleem aan. “Een simpele oefening is bijvoorbeeld om je hand op je buik te leggen en te visualiseren dat er een ballon in zit waar je lucht in wilt ademen. Op die manier stuur je jouw ademhaling beter richting je buik en merk je dat de spanning afneemt.” 

2. Een slechte houding door stress 

“Als je gestrest bent, trekken je schouders vaak op”, vertelt Lisette. Herkenbaar? “Dit kan houdingsklachten met zich meebrengen.” Als jij merkt dat stress jouw houding verslechtert, raadt ze aan om oefeningen te doen die gericht zijn op een correcte lichaamshouding. Zorg ervoor dat je rechtop staat, loopt of zit tijdens de training. “En zorg dat je thuis een ergonomische verantwoorde werkplek creëert.” 

3. Ongewenste gewichtstoename door stress 

Bij stress maakt jouw lichaam teveel van het stresshormoon cortisol aan. Door dit hormoon stijgt je eetlust en krijg je vooral zin in zoete en vette producten. Hierdoor kun je ongewenst door stress aankomen. Om van deze ongewenste kilo’s af te komen, is het vooral belangrijk om op je voeding te letten. “Aan trainen en sporten alleen heb je niet genoeg”, aldus Lisette.

Als jij op het moment zelf wil afvallen dan werkt cardiotraining goed, geeft Lisette aan. Maar als je op de lange termijn wilt afvallen, dan werkt een combinatie van conditie- en krachttraining beter. “Spiermassa verbrandt namelijk meer dan vet, waardoor je stofwisseling op een positieve manier verandert.” 

Zit lekker in je vel met a.s.r. Vitality

Wil jij je minder gespannen voelen en lekker in je vel zitten? Trek er samen met a.s.r. Vitality op uit! Door te bewegen verminder je niet alleen stress, maar spaar je ook Vitality Punten. En deze punten wissel je in voor leuke wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Zo word jij niet alleen fitter, maar ook nog eens beloond!

Wat dacht je van wekelijkse cadeaubonnen van Bol.com, Intersport of Zalando? Maandelijkse cashback op je Apple Watch of Fitbit? Of jaarlijkse cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo? Kom in beweging met a.s.r. Vitality!

Nieuwsgierig geworden? 

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality