Home Blogs van a.s.r. Studieschuld en hypotheek, gaat dat samen?

Studieschuld en hypotheek, gaat dat samen?

27 april 2021

Je hebt geld geleend om te studeren. Maar wat voor gevolgen heeft deze studieschuld eigenlijk als jij je eerste huis wilt kopen?

De feiten

Om te beginnen met het goede nieuws: ook met een studieschuld kun je gewoon een hypotheek krijgen! Alleen heeft dit wel invloed op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Veel starters met een studieschuld twijfelen of ze hun studieschuld moeten aangeven bij hun hypotheekaanvraag.

Het maximum van jouw hypotheek wordt berekend aan de hand van jouw inkomen. Ook heeft de overheid bepaalde regels opgesteld waar hypotheekverstrekkers zich aan moeten houden. Een hypotheekverstrekker checkt altijd of je schulden hebt opgebouwd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Jouw studielening staat daar niet geregistreerd, dus hypotheekverstrekkers weten niet van jouw studieschuld af. Een hypotheekverstrekker zal daarom ook altijd naar je overige financiële verplichtingen vragen. Hier valt jouw studieschuld onder. Het is verstandig om deze op te geven, omdat je anders meer gaat lenen dan verantwoord is. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw hypotheek straks niet meer kunt betalen.

a.s.r. rekent met 0,65% van de totale studieschuld uit het oude leenstelsel als maandelijkse financiële verplichting. Voor studieschulden uit het nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015) is dit 0,35%.

Lagere maandlasten

Om starters op de huizenmarkt tegemoet te komen heeft a.s.r. iets bedacht om de toch al dure tijd waarin we leven iets aangenamer te maken. Met de WelThuis Starters hypotheek zijn je maandlasten lager waardoor je extra financiële ruimte hebt om leuke dingen te doen of om bijvoorbeeld extra terug te betalen op je studieschuld. Het enige nadeel is dat je langer betaalt en daardoor uiteindelijk meer geld kwijt bent. Kijk voor meer informatie over de WelThuis Starters hypotheek op www.asr.nl/startershypotheek.

Jeanne Viergever

Meer verhalen over Hypotheek

Je hebt geld geleend om te studeren. Maar wat voor gevolgen heeft deze studieschuld eigenlijk als jij je eerste huis wilt kopen?