Home Blogs van a.s.r. Babette (35): “Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”

Babette (35): “Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”

27 juli 2020

Samen met haar man Jaap heeft Babette in acht jaar al 75% van de hypotheek afgelost. Over twee jaar zijn ze hypotheekvrij. En dan? “Ik zou dolgraag een camper willen. Bij mooi weer onze drie kinderen inladen en naar zee rijden. Voor mij is dat hét gevoel van vrijheid”, fantaseert Babette. Voor datzelfde vrijheidsgevoel doet ze het: extra aflossen op de hypotheek. Ik, Annelies (tekstschrijver), ging nieuwsgierig met Babette in gesprek. Lees hieronder haar verhaal.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...'

Schrijf je in!
Waarom extra aflossen op de hypotheek?

“Om meer financiële vrijheid te ervaren op het moment dat de hypotheek is afgelost”, zegt Babette overtuigd. “Eigenlijk ervaren we die financiële vrijheid nu al. Jaap en ik vinden het belangrijk niet afhankelijk te zijn van onze banen. Als één van ons zonder baan komt te zitten, of even wil stoppen met werken, willen we dit financieel kunnen dragen. Daarnaast houden we allebei niet van schulden. Een hypotheek is natuurlijk gewoon een schuld.”

"Geld blijven sparen vinden we zonde"

Jaap en Babette hebben bewust gekozen voor een hypotheekvorm waarbij je elk jaar een kwart van de hypotheek mag aflossen. Het geld dat ze aan het eind van het jaar overhouden, lossen ze extra af. “Geld blijven sparen vinden we zonde. Vanwege de lage rente verdienen we daar vrijwel niets mee. Met extra aflossen op de hypotheek wél. Dit betaalt zich direct terug in lagere maandlasten. En we betalen minder rente”, legt Babette uit.

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...' van Iris Brik. Zo denk jij financieel vooruit! 

wacht-maar-tot-ik-dood-ben-iris-brik-boek-nieuwsbrief-rectangle-small
Geniet je wel van het leven?

Als het salaris van Babette binnen is, stort ze alles boven de tweeduizend euro naar Jaap, die het op een spaarrekening zet. Aan het eind van het jaar gaat dit spaargeld naar de hypotheekverstrekker. Zo regelen ze dat praktisch. 

"Geniet je wel van het leven?", vraag ik wat bekkig. Ze schiet in de lach: “Haha, ja hoor, dat doen we zeker. We zijn dan geen big spenders, maar geven echt wel wat uit hoor. Ik houd bijvoorbeeld ontzettend van kleren, dus die koop ik ook gewoon. Maar niet vaak. Extra aflossen op de hypotheek voelt toch een stuk lekkerder dan een nieuwe jeans of zo. Het geeft je een gevoel van vrijheid”.

Goed om te weten: op bijna alle hypotheken van a.s.r. mag je 15% per jaar extra aflossen. Meer aflossen mag, maar dan wel tegen een vergoeding. Heb je geen hypotheek bij a.s.r.? Kijk dan goed naar welke voorwaarden van toepassing zijn. 

"Soms zou ik wel wat gekker willen doen"

Eigenlijk lijkt het me helemaal niet zo makkelijk. Ik vraag aan Babette of ze af en toe niet in de verleiding komt om iets te kopen. “Jaap en ik hebben allebei vanuit huis meegekregen niet zo gek te doen qua uitgaven. Dat scheelt. Maar, van mij mag het soms wel wat gekker”, bekent Babette. 

"Wat is gekker?", vraag ik. “Een tweede huis of een camper bijvoorbeeld lijkt me echt gaaf. Toch kiezen we er bewust voor dat niet te doen en eerst de hypotheek extra af te lossen. Nu huren we af en toe iets, en dat is ook leuk. Het zijn de keuzes die we maken."

Komt die camper er ooit wel?

“O, die camper... Die zou ik zo graag willen hè! Voor mij is dat het ultieme gevoel van vrijheid. Dat je, als het lekker weer is, het hele gezin inlaadt en lekker naar zee rijdt. Heerlijk. Het zou kunnen dat die er ooit komt ja, maar het zou ook zomaar iets anders kunnen zijn.” Babette glundert bij de fantasieën die naar boven drijven.

“Weet je, tegenover ons staat een huis met een enorme achtertuin. Daar zou je een zwembad kwijt kunnen! In de zomer is het hier in het zuiden van het land snikheet. Dat scheelt zo’n tien graden met het westen. Zo'n zwembad lijkt me echt ideaal.”

En Jaap, wat wil hij eigenlijk?

“Ik werk nu vier dagen per week. Het kan zo zijn dat we dit straks allebei doen. Jaap ziet het ook wel zitten om een dagje minder te werken. Zeker als de kinderen straks uit huis zijn. Dan hebben we meer tijd om samen leuke dingen te doen. Weekendjes weg en zo. Hier denken we samen over na. Bijvoorbeeld ook over eerder stoppen met werken. Maar, onze kinderen moeten nog studeren, dus daar hebben we ook geld voor nodig. Hier moeten we nog even goed naar kijken.”

Praten jij en Jaap makkelijk over geld?

“Voor mij heeft geld een relatieve waarde. Je hebt het wel nodig, maar voor mij is het echt maar een cijfer op een bankrekening. Daardoor praat ik er wel makkelijk over ja, ook met Jaap.”

Ik besef me ineens hoe belangrijk het is om hierover te praten én enigszins op dezelfde lijn te zitten. Babette zegt knikkend: “Dat is heel belangrijk denk ik. Als de één een big spender is en de ander niet, dan lijkt me dat best lastig. Maar dat wil niet zeggen dat de relatie niet werkt. Een goed gesprek over geld zo nu en dan is denk ik het allerbelangrijkst."

Wat gun je een ander op financieel gebied?

“Ik zou iedereen dat gevoel van financiële vrijheid wel gunnen. Het geeft je zo veel meer dan weer een nieuwe jeans in de maand. Ik zou anderen eens willen uitdagen om eens iets niet te kopen. Dat kan een jeans zijn, maar bijvoorbeeld ook een etentje buiten de deur. Leg het een keer opzij, los je hypotheek extra af en ervaar wat het met je doet. Begin klein. En fantaseer ondertussen over de toekomst. Hoe zie jij die?”

Extra aflossen op de hypotheek iets voor jou?
Of extra aflossen op je hypotheek voor jou interessant is, hangt af van je persoonlijke situatie en je wensen. Een adviseur kan je hier meer over vertellen. Vind hier de adviseur die bij jou past.
Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit

Babette (35): “Extra aflossen op mijn hypotheek voelt zo veel lekkerder dan die nieuwe jeans”