Ga naar de hoofdinhoud
Home Duurzaam scheren tegen milieuvervuiling
Ouderwets scheermes en scheerkwast om duurzaam te scheren. Dit is de tijd van doen - a.s.r.

Duurzaam scheren tegen milieuvervuiling

22 november 2019

Als je denkt dat het oldskool roestvrijstalen scheermes in het museum ligt heb je het mis. Het ouderwetse veiligheidsscheermes met verwisselbare inlegmesjes is weer helemaal terug. Zeg maar dag tegen die plastic wegwerpmesjes. Goed voor je portemonnee en nóg beter voor het milieu. 

Plastic wegwerpscheermesjes

Een wegwerpscheermesje is na vijf tot zeven keer scheren aan vervanging toe. Alleen al in de VS worden elk jaar 2 miljard scheermesjes weggegooid. Die enorme plasticberg draagt zo flink bij aan de milieuvervuiling. En eigenlijk zijn de wegwerpmesjes ook weggegooid geld, want je moet ze elke keer weer opnieuw aanschaffen. Gelukkig zien steeds meer mensen dat die wegwerpmentaliteit, ook in de badkamer, slecht is voor het milieu én hun portemonnee. 

Duurzaam scheren

Als je opa dat mooie stalen veiligheidsscheermes nou had bewaard, had jij nu een echt mooi vintage krabbertje gehad. En het zou waarschijnlijk nog gewoon bruikbaar zijn geweest ook. Gewoon een nieuw mesje er in en hop scheren maar. Helaas zijn bijna al die ouderwetse scheermessen in de loop der jaren weggegooid en vervangen door elektrische apparaten en de weinig duurzame plastic scheermesjes. Gelukkig zijn de ouderwetse stalen scheermessen, die een leven lang meegaan, weer gewoon te koop. Voor een paar tientjes heb je er eentje in huis. 

Zo werkt het ouderwetse scheermes

In tegenstelling tot de plastic variant is een klassiek dubbelzijdig scheermes een stuk steviger en daardoor stabieler. De dubbelzijdige inlegmesjes plaats je in de kop. Vaak kun je de steel draaien, waardoor de kop open gaat. De mesjes zijn erg scherp, dus een beetje voorzichtigheid is wel geboden. Bij dit scheermes kun je beide kanten gebruiken. Na het scheren draai je het apparaat open, spoel je het mesje en het handvat af, laat het goed drogen en klaar is kees. Ook nog eens hygiënischer dan de plastic variant want je voorkomt dat de bacteriën in het mesje blijven zitten. Scheren doe je net als met een wegwerpmesje met scheerschuim of scheergel. En als je het echt ouderwets wilt doen, gebruik je een scheerkwast, net als je opa.

Ben je om? Met de feestdagen in het vooruitzicht weet jij al iets om op je verlanglijstje te zetten!

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven