Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam vervoer: 8 tips om je privévervoer te verduurzamen

Duurzaam vervoer is vervoer waarbij de CO2-uitstoot 0 is. Als je kiest voor duurzaam vervoer, help je mee de CO2-uitstoot te verlagen. Daarmee belast je het klimaat minder. Het maakt nogal een verschil of je elke dag in de auto stapt of de fiets pakt. Of een ander, duurzaam vervoermiddel. Een eenvoudige verandering in je vervoer draagt al bij aan een duurzaam leven. 8 praktische tips om je vervoer te verduurzamen.

In 8 stappen naar duurzaam vervoer:
Wat is duurzaam vervoer?

Vervoer is 100% duurzaam als de CO2-uitstoot in gram per kilometer 0 is. Logisch dus dat lopen of fietsen de meest duurzame keuze is. Die keuze kunnen veel mensen alleen niet maken. Simpel, omdat je je auto nodig hebt voor je werk. Of omdat je te ver van je werk woont om te fietsen of te lopen. Toch zijn er vaak verrassende mogelijkheden om jouw reiskilometers duurzamer te maken.

Waarom is duurzaam vervoer belangrijk?

We verplaatsen ons elke dag van hot naar her. Voor ons werk, in onze vrije tijd en tijdens de vakantie. Het vervoer dat we daarvoor gebruiken, zorgt vaak voor uitstoot van CO2. CO2 (of koolstofdioxide) is een broeikasgas dat warmte vasthoudt. Daardoor warmt de aarde op. Die opwarming gaat te hard en leidt tot het smelten van ijs op de noord- en zuidpool. Hierdoor stijgt het zeeniveau, verandert het klimaat en komt er extremer weer. Met grote gevolgen. Zoals zware stormschade, extreme droogte, sterfte door honger, overstromingen en het verdwijnen van dieren en planten. Door te kiezen voor duurzaam vervoer help je mee de CO2-uitstoot te verminderen en duurzamer te leven.  

Hoe vervuilend is vervoer?

In Nederland is de auto het meest gebruikte vervoersmiddel voor woon-werkverkeer. Volgens het CBS gebruikt 60% van alle mensen die werken de auto om naar het werk te komen. Op 1 januari 2024 reden er 9,1 miljoen auto’s rond in Nederland. 

Op een korteafstandsvlucht na is de auto nog altijd de minst duurzame keuze als het gaat om vervoer. Op deze lijst vind je alle manieren van vervoer. Ze staan op volgorde van meest duurzaam (lopen en fietsen) tot minst duurzaam (de auto en een korteafstandsvlucht): 

  • Lopen 
  • Fietsen
  • HSL
  • Intercity 
  • Stoptrein 
  • Metro
  • Tram
  • Streekbus 
  • Stadsbus 
  • Vliegtuig (lang) 
  • Vliegtuig (midden)
  • Brandstofauto 
  • Vliegtuig (kort) 

Op greenseat.nl kun je zelf de CO2-uitstoot berekenen bij vervoer met trein, auto, bus of het vliegtuig. Ook Milieucentraal.nl biedt veel informatie over de uitstoot van fiets, ov en auto. Ook duurzaam op vakantie? Hier vind je handige tips over duurzaam reizen. 

8 manieren om je vervoer te verduurzamen

Wat doe je nu zelf om je vervoer te verduurzamen? 8 tips voor duurzaam vervoer: 

1. Vervang je gewone auto, motor of scooter door een duurzamer model

Je kunt kiezen uit een van onderstaande duurzamere manieren van vervoer:

Elektrische auto

Een elektrische auto haalt zijn energie niet uit brandstof, maar uit een accu. Nadeel is dat auto’s met een accu minder lange afstanden kunnen afleggen. Maar de techniek gaat snel, en nieuwere modellen rijden steeds verder. Voor dagelijks gebruik in Nederland kun je op één lading alle kanten op. De prijs van een elektrische auto is nu nog hoog, maar daalt snel. En als je de uitstoot van het maken van de elektrische auto en die van (grijze) elektriciteit meetelt, stoten elektrische auto’s nog steeds veel minder CO2 uit dan gewone auto’s. Opladen doe je bij een laadpaal of thuis. Voor een duurzame autoverzekering kun je terecht bij a.s.r. Ook je laadpaal kun je verzekeren. Heb je een vaste oplaadunit, dan valt deze onder je woonhuisverzekering.

Belastingvoordelen en subsidies duurzame auto's

De overheid moedigt elektrisch rijden aan met belastingvoordelen en subsidies. Zo betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor een 100% elektrische auto. Zakelijke rijders hebben voordeel van een lagere bijtelling. Voor wie een nieuwe of gebruikte middenklasse personenauto koopt of gaat leasen is er subsidie. Je kunt gebruikmaken van de Subsidieregeling Elektrisch Personenauto’s Particulieren (SEPP) Op rvo.nl vind je alle informatie. 

Toch diesel of benzine? Kies voor zuinig en schoon

Voor nieuwe auto's geldt een energielabel. Een auto met energielabel A is 20% zuiniger is dan gemiddelde auto. Ga je voor tweedehands? Kies liever een auto van na 2005, die vervuilen veel minder.

Elektrische motor als duurzaam vervoer

Ook de elektrische motor komt op. Op motorstof.nl vind je een overzicht van elektrische motorfietsen die je op dit moment kunt kopen. Met de motorverzekering van a.s.r. ben je ook verzekerd voor schade zonder schuld. 

Elektrische scooter/E-deelscooter

Dat de e-scooter populair is, is logisch. In het Klimaatakkoord staat dat vanaf 2025 alleen nog elektrische scooters de weg op mogen. Met een bereik van 50 tot 90 km bij een 100% opgeladen accu kun je rustig op pad. Met een scooterverzekering van a.s.r. kun je ook met je elektrische scooter de weg op.

Elektrische fiets/e-bike

Met minder moeite meer kilometers maken, hoe makkelijk wil je het hebben? De elektrische fiets (e-bike of speed pedelec) combineert duurzaam vervoer met gemak. Steeds meer mensen laten de auto staan en fietsen naar hun werk. Duurzaam en gezond. Er hangt wel een prijskaartje aan. Op consumentenbond.nl vind je de voor- en nadelen van een e-bike.  

2. Rijd zuiniger, ook goed voor je portemonnee

Wat kun je nu zelf doen om je vervoer te verduurzamen? Naast het vervoer dat je kiest, heb je ook invloed met je manier van rijden. Hardrijders denken de blits te maken, maar staan sneller aan de pomp. Zachte banden kosten extra brandstof en dus meer uitstoot. En de dakkoffer mag er ook weer af na de vakantie. Als je zuinig rijdt, bespaar je algauw 10% brandstof. Fijn voor je portemonnee en goed voor de aarde. Op milieucentraal.nl vind je 6 tips voor zuinig rijden.

3.  Laat de auto vaker staan!

Voor meer dan de helft van alle korte afstanden (minder dan 7,5 km) gebruiken Nederlanders de auto.  Dat is super onvoordelig, want de motor komt pas na ongeveer 5 kilometer op temperatuur. Dat kost veel brandstof. Laat de auto dus wat vaker staan. Beter voor het milieu en goed voor je gezondheid!

4. Kies voor een deelauto, scooter of deelfiets

Zelf een auto of scooter hebben is prijzig. Rijd je niet zoveel kilometers in een jaar? Dan zijn autodelen, carpoolen en een deelscooter voor de stadritjes goedkoper. Én beter voor het milieu, want vaak elektrisch, en dus prima duurzaam vervoer. Er zijn steeds meer vormen van autodelen, zoals peer-to-peer carsharing. Daarbij huur je auto’s van andere mensen. Nog een manier is carpoolen, waarbij je via een app als BlaBlaCar, Toogethr of TwoGo je vervoer regelt. 

De e-deelscooter

De e-deelscooter komt razendsnel op. In veel steden kun je al groene deelscooters gebruiken. Op mobiliteitsplatform.nl vind je meer informatie.

100% duurzaam vervoer: de deelfiets

Ook stappen steeds meer mensen op een deelfiets. Een van vele voorbeelden daarvan is de ov-fiets. Met Google Maps kun je deelfietsen bij jou in de buurt vinden.

5. Neem de trein, de metro of tram

Sinds 1 januari 2017 rijden alle treinen van NS en andere vervoerders 100% op windstroom. Met de trein reizen is goed voor het milieu. Je leest daarover meer op ns.nl. Als je de trein vervolgens combineert met een geel-blauwe OV-fiets ben je helemaal goed bezig. Op 350 stations in Nederland staan OV-fietsen klaar. Zo kun je het laatste stukje van je reis duurzaam en gezond afleggen. Hoe dat allemaal werkt lees je op ns.nl

Reizen per tram of metro is beter voor het milieu dan met de gemiddelde bus. Ook metro en trams rijden in de meeste gevallen op groene elektriciteit. De bus wordt wel steeds duurzamer, dus over een paar jaar is er geen verschil meer. Vanaf 2025 moeten alle bussen op 100% hernieuwde energie (bijv. waterstof) rijden. De Rijksoverheid geeft je meer informatie over deze doelstelling.

6. Pak de fiets

Met de fiets maak je een van de duurzaamste keuzes. En bovendien een heel gezonde keuze! Bewegen heeft belangrijke gezondheidsvoordelen. Stilzitten is echt ongezond. Je leest er meer over op onze pagina over gezond bewegen.

7. Ga lopen

Nog zo één: je eigen benen, duurzaam én gezond. Elke dag bewegen is bijna een moetje. Als je lopend naar je werk kunt, ben je al goed op weg. Maar ook als je het openbaar vervoer gebruikt, is de wandeling naar het station of de ov-halte mooi meegenomen. Lees hierbij 10 tips waarom wandelen goed is voor je gezondheid.

8. Ga ook duurzaam op vakantie

Als je toch bezig bent met duurzaam vervoer in je dagelijks leven, kijk dan ook eens naar je reizen. Is het vliegtuig echt de enige mogelijkheid? Of kun je er op een andere manier komen, bijvoorbeeld met de trein? Zo geeft GreenCityTrip.nl je bijvoorbeeld informatie over allerlei duurzame stedentrips in Europa met de trein.

Praktische tips voor een duurzaam leven