Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam reizen: 10 tips om je vakantiereis te verduurzamen

Duurzaam reizen is bewust reizen. Met zo min mogelijk CO2-uitstoot en zo min mogelijk afval. Zowel tijdens je reis naar je vakantiebestemming als tijdens je verblijf en het vakantievieren zelf. Met oog voor de lokale cultuur en omstandigheden. We helpen je met tips en adviezen hoe je duurzaam vakantie viert.

Duurzaam reizen in 10 stappen:
Wat is duurzaam reizen?

Reizen is heerlijk. Even weg uit je dagelijkse doen, om energie bij te tanken. Helaas zijn reizen en vakantievieren niet altijd even duurzaam. Het vliegtuig zorgt vaak voor de meeste CO2-uitstoot, de auto staat op plek 2. Trein en bus zijn meestal al duurzamer. Natuurlijk hebben ook bezetting, route, brandstofsoort en snelheid invloed. Reis je te voet of met de fiets: geen uitstoot. Simpel gezegd: hoe verder weg, hoe hoger de CO2-uitstoot.

Met andere keuzes maak je meer impact

Duurzamer reizen is meer dan de keuze van je vervoer. Duurzaam op vakantie gaat ook over bewuste keuzes rond eten en drinken. En waar je overnacht. Over respect voor de natuur, voor dieren, over oog voor de lokale cultuur en omstandigheden. Met ándere keuzes maak je meer impact. 

Het waarom van duurzaam reizen

In het Klimaatakkoord van Parijs staat dat we de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden beperken. En het liefst tot 1,5 graad. Toch stoten we met zijn allen elk jaar meer CO2 uit. Gemiddeld zorgen we voor 4 ton CO2-uitstoot per persoon per jaar, terwijl de wereld ca. 2,5 ton per persoon kan opnemen. En dan groeit de wereldbevolking ook nog. 

Met een retourtje naar Bali en terug stoot je 3 ton CO2 uit

We gaan gemiddeld 3 keer per jaar op vakantie. Hoe fijn dat ook is, toerisme heeft een grote impact op het milieu. Lees even mee:

  • Luchtvervuiling en fijnstof tijdens de reis naar je bestemming, denk aan het vliegtuig of de auto.
  • Invloed op het landschap en de biodiversiteit, denk aan de aanleg van vakantiewoningen, wegen en skipistes.
  • Watertekorten in kwetsbare gebieden, denk bijvoorbeeld aan groene golfterreinen in het droge Zuid-Spanje.
  • Meer afval. 
Met een vliegreis naar Bali en terug stoot je 3 ton CO2 uit. Benieuwd naar jouw jaarlijkse CO2-uitstoot? Je kunt dit zelf berekenen met de calculator op Milieu Centraal.
1. Verminder/compenseer je CO2-uitstoot

Als je graag verre reizen maakt, kun je niet om het vliegtuig heen. Wel is de schade voor het milieu 5 tot 15 keer groter dan met bijvoorbeeld de trein. Is vliegen de beste of enige keuze is om je bestemming te bereiken? Met deze tips kun je de vliegreis toch iets duurzamer te maken: 

  • Boek het liefst directe vluchten. Opstijgen en landen zorgen voor veel uitstoot; 
  • Compenseer je CO2-uitstoot tijdens het boeken. Je betaalt dan een klein bedrag bovenop je ticketprijs. Op klm.nl lees je er meer over. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken dit geld voor duurzaamheidsacties of geven het aan organisaties als Trees for All en Green Seat. Die planten bomen, bouwen windmolens of steunen duurzame landbouw in ontwikkelingslanden; 
  • ‘Travel light’: met alleen handbagage ben je sneller door de douane. Oók fijn: het scheelt in gewicht en dus brandstofverbruik van het vliegtuig. Je bespaart 2 keer de kosten van ruimbagage. Je hebt echt minder nodig dan je denkt en een wasje is zo gepiept.
2. Rijd bewust met je auto

Ga je met een (brandstof)auto op reis? Dan valt er om te beginnen veel te winnen met je manier van rijden. De tijd die je wint met hard rijden, kost je meer geld doordat je sneller aan de pomp staat. Maar ook met je voorbereiding is winst te halen. Zachte banden kosten extra brandstof en dus meer uitstoot. Met een zuinige rijstijl bespaar je algauw 10% brandstof. Fijn voor je portemonnee en goed voor de aarde. Op nudge.nl vind je 12 tips voor zuinig rijden. Dat helpt je ook met duurzamer reizen.

3. Duurzaam reizen met ov: trein, tram, metro of bus

Binnen Europa is het openbaar vervoer een prima keuze, in plaats van het vliegtuig of de auto. Met de trein reis je zo goed als CO2-neutraal naar Europese landen in alle windrichtingen. Ter plekke kies je ov of pak je een huurauto. De extra reistijd wordt helemaal goedgemaakt door het reiscomfort. Onderweg geniet je van de schoonheid van het landschap dat aan je ogen voorbijglijdt. Nieuwkomer GreenCity Trip biedt bijvoorbeeld duurzame stedentrips per nachttrein aan naar zo’n 15 Europese plaatsen.  

Op greenseat.nl bereken je zelf de CO2-uitstoot bij vervoer met trein, auto, bus of het vliegtuig. Je kunt ook je woon-werkverkeer duurzaam maken.

4. Kies voor een duurzame overnachting

Naast de keuze van vervoer naar je vakantieplek, kun je ook je verblijf duurzamer maken. Denk aan duurzame vakantiewoningen, die zijn gebouwd met natuurlijke materialen en hun energie krijgen van zonnepanelen. Zo werkt reisorganisatie TUI met keurmerken die zijn goedgekeurd door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Deze internationale organisatie controleert de duurzaamheid van de reisindustrie. In eigen land is natuurhuisje.nl een mooi voorbeeld van duurzame vakantiehuisjes. 

5. Consumeer en shop duurzaam

Ook tijdens je vakantie kun je duurzaam leven. Jouw manier van eten, drinken en winkelen hoeft het milieu in het gastland niet onnodig te belasten. Eet vegetarisch of vegan als je dat thuis ook al gewend bent. Shop bij plaatselijke winkeliers en koop souvenirs die dáár zijn gemaakt in plaats van Chinese massaproducten.  

Duurzaam reizen start thuis

Een duurzame vakantie begint thuis. Zorg voor een hervulbare waterfles, koop zonnebrand zonder oxybenzone en microplastics (schadelijk voor koraal!). Neem vegan shampoo of douchegel in navulflesjes mee, gebruik geen plastic wegwerptassen. Kijk voor meer informatie over zonnebrand en het milieu op consumentenbond.nl. Op kwf.nl vind je alles over de risico’s van de zon.

Duurzame inspiratie voor eten, drinken en shoppen

Op greenkey.nl vind je duurzame restaurants met het keurmerk Green Key. Ook fairtrail.nl heeft veel informatie over duurzaam eten en drinken. Happy Cow biedt een overzicht van vegan restaurants wereldwijd. Over verantwoord kleding kopen geeft oxfamnovib.nl je tips. Genoeg inspiratie op een rij om je voordeel mee te doen.

6. Neem deel aan lokale verduurzamingsacties

Vaak organiseren lokale organisaties acties om het milieu te beschermen. Denk aan een strandschoonmaakactie langs de kust of een afvalprikactie rond de camping of in een stadje. Ga dan niet vanaf het terras zitten kijken, maar meld je aan en doe mee!  

7. Duurzaam reizen = geen plastic gebruiken

Zorg dat je zo min mogelijk plastic gebruikt. Neem een linnen tas mee voor je boodschappen. Drink water uit een navulbare bidon. Pak geen plastic tasjes in een supermarkt. Met de app Beat the Microbead check je of jouw cosmetica microplastics bevat. 

8. Wees zuinig met water

Wereldwijd, maar ook in Europa is waterschaarste – een tekort aan schoon (drink)water – een groeiend probleem. Al 11% van de hele Europese bevolking heeft ermee te maken, met Spanje aan kop. Bedenk dat groene golfbanen enorm veel water vragen. Het advies is helder: wees zuinig met water. Op de website Made Blue vind je goede info over wat je zelf kunt doen. 

9. Houd rekening met de natuur tijdens je verblijf

Op bezoek in een ander land zie je andere dieren en planten. Ga daar met respect mee om. Zo zijn duiken en snorkelen niet per se milieu-onvriendelijk, maar als je het koraal beschadigt wél. Dus houd daar rekening mee. Maak geen dieronvriendelijke uitstapjes. Op anvr.nl lees je er meer over. 

10. Vier vakantie thuis of in eigen land

Last but not least: je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen je vakantie lekker thuis te vieren. Dat is natuurlijk echt klimaatwijs. Want voor de zon hoef je niet meer naar het einde van de wereld te reizen. Die schijnt ook in eigen land volop. En Nederland heeft genoeg mooie plekken om te ontdekken. Texel staat in de top 10 van Lonely Planet Best in EuropeDe stad Groningen wordt door CNN aanbevolen als reisbestemming. 

Duurzaam reizen in Nederland

Wist je dat 43% van de Nederlanders in eigen land vakantie viert? Kleinschalig kamperen in de natuur is enorm populair. Natuurmonumenten heeft rustige natuurcampings in de buurt van de natuurgebieden. En met je gezin op pad? Op vakantie-met-kinderen.nl vind je avontuurlijke campings.  

Een duurzame reisverzekering van a.s.r.

Een doorlopende reisverzekering van a.s.r. is handig als je vaker per jaar op vakantie of een weekendje weg gaat. Met onze duurzame verzekering ben je standaard goed verzekerd voor onverwachte extra reis- en verblijfskosten of schade aan je vakantieverblijf.

Als je bij a.s.r. verzekerd bent, dan maak je een duurzame keuze. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer scoort a.s.r. met een 8,9 als cijfer het hoogste van alle Nederlandse verzekeraars. Wij maken op allerlei manieren duurzame keuzes: zo doen wij samen met onze klanten 10x duurzaam.

Meer praktische en duurzame tips

Meer weten over hoe je duurzaam kunt leven? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten en doe inspiratie op!

Duurzaam consumeren met de minste impact Duurzaam vervoer Duurzaam wonen in 8 stappen Recyclen: afval krijgt een tweede leven Duurzame opties voor je uitvaart Kies voor een duurzame levensstijl