Ga naar de hoofdinhoud
Home 11 mooie fietsroutes door heel Nederland: van Texel en de Veluwe tot de Limburgse heuvels

11 mooie fietsroutes door heel Nederland: van Texel en de Veluwe tot de Limburgse heuvels

28 april 2022

Fietsen is niet alleen heel goed voor je gezondheid, het is ook nog eens heel leuk! Of je nu voor een klein rondje gaat of een lange tocht maakt, op de fiets zie je elke keer andere landschappen, dieren en omgevingen. Ontdek mooie fietsroutes van onder andere de Fietsersbond en ervaar hoe mooi en veelzijdig het Nederlandse landschap is.

Fietskaart: 11 fietsroutes in Nederland
Fietsroute 1: Thijsse route op Texel, Noord-Holland

39 km | ca. 2 uur en 10 minuten
Als je het waddeneiland Texel bezoekt, is een fietstocht een absolute must! De bekende Thijsse route over het zuidelijke deel van Texel brengt je door mooie natuurgebieden en langs de zee. Bovendien loopt deze route voor een groot deel door het Nationaal Park Duinen van Texel, waar kleurrijke bossen en heidevelden elkaar afwisselen. Onderweg kun je stoppen voor een warme kop koffie en een lunch in de dorpen Oudeschild, De Waal of Den Hoorn.

Fietsroute 2: Drentsche Aa-route, Drenthe

40 km | ca. 2 uur en 10 minuten
Heb je zin in een rustgevende fietstocht? Dan is de Drentsche Aa-route de perfecte keuze. De route van circa 40 kilometer loopt door het gelijknamige stroomdal, de Drentsche Aa, wat een verzamelnaam is voor de vele beekjes die het landschap rijk is. Onderweg word je bovendien getrakteerd oud-Hollandse molens en fiets je vlak langs diverse Hunebedden. Een extra leuke route voor de historici onder ons!

Fietsroute 3: Drents-Friese Woudroute, Drenthe en Friesland

45 km | ca. 2 uur en 30 minuten
We blijven nog even in het Noorden van ons land, want ook het Drents-Friese Wold is absoluut de moeite waard om (met de fiets) te bezoeken. De Drents-Friese Woudroute loopt voor een deel door het Nationaal Park - een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land! Er leven veel vogels, waaronder de zwarte specht, die symbool staat voor het park. Houd je ogen én oren onderweg dus goed open!

Fietsroute 4: Dieren en Veluwezoom, Gelderland

32km | ca. 1 uur en 50 minuten
Wist je dat de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa is? Er zijn dan ook genoeg fietsroutes die je hier kan uitstippelen, maar de fietsroute door Dieren en Veluwezoom is een absolute favoriet. De tocht brengt je van het centrum van Dieren naar de bossen en heuvelachtige heidevelden van het Nationaal Park Veluwezoom. Je fietst langs diverse uitkijkpunten, waaronder de Brandtoren, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over de Veluwe.

Fietsroute 5: Plateauroute, Zuid-Limburg

34 km | 1 uur en 55 minuten
Als je van heuvels en bergachtige gebieden houdt, is Zuid-Limburg de aangewezen plek om te gaan fietsen. De Plateauroute is een mooie ronde door het Heuvelland in de provincie Limburg, waarbij je start aan de rand van Maastricht. Vind je het leuk om cultuur te snuiven? Stop dan zeker in het historische centrum van Gulpen, wat halverwege de route ligt.

Fietsroute 6: Waterlinieroute, Noord-Brabant

35 km | 1 uur en 55 minuten
De Waterlinieroute is een fietstocht met een historisch tintje. Van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die ons land eind 19e eeuw en begin 20e eeuw beschermde tegen vijanden, zijn veel gemalen, sluizen, molens en forten bewaard gebleven. Gelukkig maar, want daardoor kunnen we er tijdens een fietstocht in alle rust van genieten. Nieuwsgierig naar het verleden en het hedendaagse waterbeheer? Dan is deze route door het zuidelijke deel van de Waterlinie echt iets voor jou.

Fietsroute 7: 9 Tuindorpen route Amsterdam, Noord-Holland

30 km | 1 uur en 40 min
Er is geen betere manier om je door onze hoofdstad te vervoeren dan op de fiets. Voor wie van levendigheid houdt, maar ook graag de rust opzoekt is de 9 Tuindorpen route een mooie fietstocht. Met deze route ontdek je het historische centrum van de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord, maar ook de andere 8 tuindorpen. Je vindt er leuke winkels, terrasjes en prachtig uitzicht over het IJ. Een echt stads gevoel met een dorps tintje.

Fietsroute 8: Ameland route, Friesland

42 km | 2 uur en 20 minuten
De Ameland route is met 42 kilometer een flinke tocht, maar laat je alle kanten van het Friese waddeneiland zien. Vanaf Nes fiets je in zuidwestelijke richting langs de waddenzeedijk. Wie wil kan een bezoek brengen aan de museumhaven in Ballumerbocht en oude reddingsboten bekijken. Halverwege de fietstocht kom je langs de bekende koren- en mosterdmolen de Verwachting. In het bijbehorende winkeltje koop je de lekkerste Amelander mosterd, pannenkoekenmix en andere waddenproducten. Op de terugweg geniet je van de duinenrijen en het uitgestrekte strand aan de noordzijde. Wil je een kleine fietsronde maken of zijn er kleine kinderen mee op pad? De fietsdag Ameland route is een goed alternatief van 17 kilometer, waarbij je zowel aan de zuid- als noordkant de prachtige elementen van het eiland ziet.

Fietsroute 9: Utrechtse Heuvelrug ronde, Utrecht

44 km | 2 uur en 25 minuten
De centraal gelegen Utrechtse Heuvelrug is een bosrijke omgeving, waar je prachtig kan fietsen. Heel de Heuvelrug ronde 1 voert langs bossen, parken en tussen weilanden. Leuke bezienswaardigheden onderweg zijn de Eenzame Eik in het Amerongse Bos, de Amaliaboom bij Overberg en dag recreatiegebied Kwintelooijen, waar meer dan 300 plantensoorten groeien! 

Goed nieuws voor liefhebbers van de Utrechtse Heuvelrug, want er zijn maar liefst zeven verschillende variaties op deze Heuvelrug ronde te vinden in de routeplanner van de Fietsersbond. Je bent hier dus niet snel uitgefietst!

Fietsroute 10: Hartje Achterhoek route, Gelderland

37 km | 2 uur en 5 minuten
Met de fietsroute Hartje Achterhoek ontdek je vanaf Zelhem de omgeving, wat ooit een nat gebied was met hoogvenen en uitgestrekte heidevelden. Tegenwoordig wordt het gekenmerkt door weilanden, bollen-, graan en aardappelvelden. Een vlakke route door het oerend hart van Nederland, waar je heerlijk rustig kan fietsen.

Tip voor de dierenliefhebbers: net buiten Zelhem vind je een ezelstal, waar je ezels en andere dieren kan aaien en knuffelen. Natuurlijk ook leuk voor de kleintjes!

Fietsroute 11: 6 kastelenroute, Twente, Overijssel

28 km | 1 uur en 25 minuten
In het Hof van Twente vind je prachtige kastelen, middenin de natuur. Met de 6 kastelenroute kun je ze bijna allemaal bewonderen. Terwijl je van het ene kasteel naar het andere fietst, ervaar je de rust van het groene Twentse landschap. Eindig de tocht met een verdiende kop koffie en een gebakje op het idyllische terras bij de Ten Haller watermolen, net buiten Diepenheim.

Fiets en spaar punten met a.s.r. Vitality

Verdien beloningen met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality! Het werkt zo: door dagelijks te bewegen, verdien je Vitality Punten. Bijvoorbeeld met het aantal stappen dat jij tijdens het hardlopen zet of op basis van je verhoogde hartslag. Deze punten kun je vervolgens inwisselen voor de leukste wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. 

Verdien bijvoorbeeld iedere week spaartegoed voor cadeaubonnen van Bol.com, Intersport of Zalando, krijg iedere maand cashback op een nieuwe Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kun je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel! Klinkt goed toch?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }