Home Blogs van a.s.r. “Geld maakt niet per definitie gelukkig, maar mijn racefiets wel” – Jacqueline (28)

“Geld maakt niet per definitie gelukkig, maar mijn racefiets wel” – Jacqueline (28)

Maakt geld gelukkig?
11 maart 2021

De aankoop van haar Canyon-racefiets maakte Jacqueline Olivier (projectmanager duurzaamheid) even heel erg blij. In die zin levert geld een kleine bijdrage aan haar geluk. “Als ik mezelf kan voorzien in mijn basisbehoeften én de dingen kan doen die ik belangrijk vind, dan heb ik genoeg geld.” Wat Jacqueline belangrijk vindt en dat daar ook een potje voor later bij hoort lees je in dit interview. 

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Maakt geld gelukkig? 

“Laatst las ik dat er uit onderzoek is gebleken dat er een grens is. Boven die grens zou geld je niet gelukkiger maken. Dat geloof ik wel”, vertelt Jacqueline. “Daarnaast denk ik dat geld geen voorwaarde is voor geluk. Zo kun je ook als je heel rijk bent zorgen hebben en daardoor ongelukkig zijn.”

Dat geld wel een kleine bijdrage kan leveren aan je geluk, is voor Jacqueline niet onbekend. Glunderend zegt ze: “Afgelopen zomer ben ik bijvoorbeeld begonnen met wielrennen. Dat vind ik echt superleuk om te doen. Toen ik mijn tweedehands racefiets via Marktplaats kocht was ik even heel erg blij.”

Is geld belangrijk?

“Ja en nee. Geld is belangrijk om te kunnen voorzien in je basisbehoeften, zoals eten en een dak boven je hoofd. Maar als je het hebt over geluk, dan is het weer heel relatief.”

Wanneer moet je nadenken over later? 

“Altijd!”, zegt ze stellig. “Natuurlijk is het goed om in het hier en nu te leven. Maar het is ook belangrijk om vooruit te denken en je hierbij vragen te stellen, zoals: wil ik mijn kinderen later financieel ondersteunen als ze gaan studeren? Als je over 20 jaar ineens € 20.000 moet lappen, dan is dat veel. Als je in die 20 jaar maandelijks een beetje geld opzijzet, dan is de impact minder groot.”

Lees ookGeld opzijzetten voor de studie van je kind? 8 tips van financieel planner Iris Brik

 

Moet je je zorgen maken over later?

“Ja, als je iemand bent die te makkelijk heel veel – eigenlijk teveel – geld uitgeeft. En niet nadenkt over later.. Maar als je verstandig met je geld omgaat en weet wat je nu én later nodig hebt, dan zou je je in principe geen zorgen hoeven maken.”

Zorgen maken om geld doet Jacqueline zelf niet. “Mijn vriend Sven en ik gaan allebei verstandig met geld om. We zijn geen big spenders en staan met beide benen op de grond. Daarnaast heeft Sven door zijn financiële achtergrond veel kennis van financiën. Dat geeft me ook vertrouwen.”

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
Is rijkdom hetzelfde als veel geld hebben? 

Rijkdom is voor Jacqueline veel meer dan geld alleen. “Fijne mensen om je heen en een baan waar je je energie uit haalt, dat voelt voor mij als rijkdom. Maar ook door de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil – los van corona – en het hebben van een gezond lichaam waar ik mee kan sporten voel ik mij enorm rijk.” 

Kunnen we te rijk zijn?

“Dat denk ik wel”, zegt Jacqueline terwijl ze over de vraag nadenkt. “Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen rijk en arm. Als je niet meer weet wat je met je geld aan moet, ben je misschien wel te rijk. In mijn ogen zou je een deel van je geld dan beter kunnen investeren in initiatieven die van de wereld een betere plek maken, nu en voor toekomstige generaties. Wat voor de allerrijkste wisselgeld is, kan voor de allerarmste en veelbelovende initiatieven een grote impact hebben.”

Mag je trots zijn op hoeveel geld je hebt?

“Het geld waar je zelf voor hebt gewerkt mag je wel degelijk trots op zijn, vind ik. Mits je met beide benen op de grond blijft staan en je je niet verheven voelt. ‘Doe maar gewoon’, denk ik dan altijd. Ik vind het wel sieren als rijke mensen het niet zo laten blijken.”

Is het goed om zuinig te zijn? 

Jacqueline denkt van wel. “Op de lange termijn helpt je dat ongetwijfeld. Maar, je kan ook te zuinig zijn. Door bijvoorbeeld te kiezen om niet te sparen voor de dingen die je heel erg leuk vindt. Als je bijvoorbeeld heel erg houdt van fietsen, zoals ik, en je koopt geen fiets, dan vind ik dat je de verkeerde afweging maakt.”

Wanneer heb je geld genoeg?

“Als je hiermee kunt voorzien in je basisbehoeften én dingen kunt doen in het leven die je echt belangrijk vind. Om altijd genoeg geld te hebben, is het belangrijk om te weten wat je wensen voor later zijn en wat je hiervoor kunt regelen.”

Lees ook
Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial

Wil jij ook met ons praten over geld?

In deze rubriek ‘Maakt geld gelukkig?’ stellen we allerlei mensen 9 goede vragen over geld. Hiermee willen we het praten over geld stimuleren. Want praten over geld helpt je vooruit én inspireert anderen. Wil jij hier ook aan bijdragen? Leuk! Stuur dan een e-mailtje naar annelies.heinen@asr.nl.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit