Home Blogs van a.s.r. Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial

Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial

03 september 2020

Meer tijd voor jezelf, je gezin of je grote hobby. Wat je motivatie ook is, je bent niet de enige die eerder wil stoppen met werken. Waarom zou je ook zo lang wachten voordat je gaat genieten van meer vrije tijd? Maar, hoe pak je dat aan? Hoeveel geld heb je nodig om eerder te kunnen stoppen met werken? Ik, Marjan Heemskerk van het finance blog The Happy Financial, geef je 3 tips waarmee het jou ook gaat lukken.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...'

Schrijf je in!
Tip 1. Zorg voor inzicht in je financiën

De eerste stap naar financiële onafhankelijkheid is inzicht in je financiën. Met dit inzicht weet je hoeveel geld je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken. Weet jij hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en uitgaat? Begin eens met scrollen door je bankieren-app om hier meer inzicht in te krijgen.

Tip 2: Stel een financieel doel 

Sparen enkel en alleen om je spaarrekening te vullen is niet zo leuk. Sparen om eerder te kunnen stoppen met werken is alweer een stuk leuker. Het is dan belangrijk om een financieel doel te hebben. Dit zorgt ervoor dat je iets hebt om naartoe te werken. Je weet waar je het voor doet. Ook weet je dan hoeveel tijd je nodig hebt om dit doel te bereiken.

Wil je weten hoeveel je nodig hebt om eerder te kunnen stoppen met werken? Verderop vertel ik je hoe je dit kan berekenen. 

Tip 3: Bespaar op je vaste lasten 

Om je doel sneller te kunnen bereiken, is het slim om te besparen op je vaste lasten. Je bereikt zo niet alleen eerder je financieel doel. Ook heb je hier voordeel van wanneer je gestopt bent met werken. Je hebt dan namelijk minder geld nodig om de maand door te komen. 

1. Je schulden aflossen

Schulden zijn duur. Je betaalt maandelijks bovenop een aflossing ook nog rente. De schulden moet je hoe dan ook ooit aflossen. Hoe eerder je dit doet, hoe eerder je financieel onafhankelijk bent. Start met de schulden waar je maandelijks de meeste rente in euro’s voor betaalt. Op die manier gaan de besparingen het snelst. 

2. Extra aflossen op je hypotheek 

Je maandelijkse hypotheekkosten zijn waarschijnlijk de grootste kostenposten. Met extra aflossen op je hypotheek kan je deze mogelijk verlagen. Aflossen op je hypotheek kan wel gevolgen hebben voor je hypotheekrenteteruggave van de Belastingdienst. Overleg daarom vooraf goed met je financieel adviseur. Ga je voor drastische maatregelen? Overweeg dan om je woning te verkopen en kleiner te wonen. Je brengt hierdoor direct je hypotheekkosten naar beneden waardoor je eerder kunt stoppen met werken.

Lees ook: De voor- en nadelen van extra terugbetalen op je hypotheek.

3. Je woning verduurzamen

Denk aan zonnepanelen, een energiemeter of extra isolatie. In eerste instantie zijn dit natuurlijk extra investeringen. Maar deze investeringen heb je over het algemeen binnen enkele jaren terugverdiend. En het grote voordeel is: je vaste lasten kunnen direct een stuk lager worden. 

Lees ook: Je woning verduurzamen is makkelijker dan je denkt.

4. Je abonnementen opzeggen

Maak een overzicht van al je abonnementen. Denk daarbij ook aan de abonnementen van apps op je telefoon. Ongetwijfeld ben je abonnementen aangegaan waarvan je niet eens meer wist dat je ze hebt (snel opzeggen!). Onderzoek van het Nibud laat zien dat de helft van Nederlandse huishoudens vijf tot tien abonnementen heeft. Door 91% wordt dit aantal onderschat. Regelmatig zie je aanbiedingen op TV en internet voorbijkomen. Het heeft hierbij zeker zin om eens te bellen met je huidige provider of deze aanbieding voor jou als vaste abonnee ook geldt. 

5. Je verzekeringen aanpakken

Zet al je verzekeringen eens op een rijtje. Zijn deze nog actueel? Wanneer je alles bij één verzekeraar afsluit, krijg je vaak korting. En door het jaarlijks vooruitbetalen van je premies krijg je ook nog eens betalingskorting. 

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'Wacht maar tot ik dood ben...' van Iris Brik. Zo denk jij financieel vooruit! 

wacht-maar-tot-ik-dood-ben-iris-brik-boek-nieuwsbrief-rectangle-small
Eerder stoppen met werken: dit heb je nodig 

Hoeveel geld heb je nodig? 30 keer je jaaruitgaven is een goede vuistregel (Trinity Study). Zijn je maandelijkse uitgaven 1.500 euro, dan heb je een vermogen nodig van 540.000 euro (zie rekensom hieronder). Volgens de Trinity Study ben je dan ‘financieel onafhankelijk’.  

Maandelijkse uitgaven: 1.500 euro 
Jaaruitgaven: 12 x 1.500 euro = 18.000 euro 
Spaarpot: 18.000 euro x 30 = 540.000  

Dit moet je jaarlijks sparen 

Dit bedrag ‘moet’ je bij elkaar sparen tussen nu en de leeftijd waarop je wil stoppen met werken. Stel je bent nu 40 en je wil op je 60e stoppen met werken. Dan heb je 20 jaar de tijd om dit bedrag (540.000 euro) bij elkaar te sparen. Dit komt neer op 27.000 euro per jaar. Maar begin je eerder met sparen, bijvoorbeeld op je 30e. Dan heb je nog 30 jaar de tijd. Je jaarlijkse spaardoel komt dan op 18.000 euro. Op tijd beginnen met sparen, heeft dus een groot effect.  

3 belangrijke factoren voor de berekening
1. Je huidige leeftijd

Wanneer start je met opbouwen van vermogen? Hoe eerder je start, hoe meer tijd je hebt om te sparen. Zoals je ook kan zien in bovenstaande berekening.

2. Je levensstandaard

Wat zijn je maandelijkse uitgaven? Door te besparen op je vaste lasten, dalen je uitgaven. Maar, vergeet ook niet dat je uitgaven kunnen veranderen. Waar je nu misschien veel geld uitgeeft aan verre vakanties, wil je over een paar jaar misschien een gezin.

Je werkgever en AOW

Als je pensioen hebt opgebouwd bij een werkgever, krijg je vanuit een pensioenuitvoerder pensioen uitbetaald. Momenteel is de pensioenleeftijd 68 jaar. Vaak kun je wel schuiven met de ingangsdatum van je pensioen. Vanuit de overheid krijg je AOW uitbetaald. Momenteel is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. De AOW leeftijd stijgt naarmate we met z’n allen langer leven. De AOW-leeftijd is afhankelijk van je geboortedatum. Stop je op je 60ste met werken, dan moet je zelf geld bijleggen om de periode ertussen te overbruggen.

Let op: Als je kiest voor het vervroegen van de ingangsdatum van je pensioen, zal ook je pensioen lager zijn. Bekijk daarom de mogelijkheden van je pensioen. De meeste pensioenuitvoerders hebben handige tools waarmee je kan schuiven met data en zo kan zien wat het doet voor je pensioen.

Marjan Heemskerk

Meer verhalen over Ik denk vooruit

Eerder stoppen met werken? 3 tips van finance influencer The Happy Financial