Ga naar de hoofdinhoud
Home Met deze financiële keuzes laat Laura Duran (28) haar geld ‘groeien’
Laura Duran, Ik denk vooruit, pensioen

Met deze financiële keuzes laat Laura Duran (28) haar geld ‘groeien’

13 oktober 2021

Vanaf het moment dat Laura Duran (28) zakgeld krijgt, is ze zich bewust van waar ze het aan uitgeeft. Sinds een paar jaar is ze op een slimme manier met haar financiële toekomst bezig. Onder meer door een vervallen appartement op te knappen, door te beleggen en een extra pensioenpotje op te bouwen. Haar ultieme doel: ooit het leven precies zo in te kunnen richten zoals ze dat zelf wil.

Dit interview is afgenomen in oktober 2020. 

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Weinig financiële zekerheid voor jonge generatie

“Ik was 15 toen in 2008 de financiële crisis uitbrak. Misschien dat ik daardoor zo bewust met mijn geld omga. En nu ook de coronacrisis. Ik denk dat mijn generatie daarom goed weet dat de economie van links naar rechts kan gaan, en je daarin weinig zekerheid hebt. Financiële risico’s daar waar nodig beperken, is voor mij belangrijk. Los daarvan vind ik het erg leuk om inzicht te hebben in mijn financiële toekomst en daar sturing aan te geven. Als ik daar pas over 10 jaar mee aan de slag ga, ben ik 10 jaar te laat.” 

“Wat wil je precies met je geld doen?”

Financieel bewustzijn hoort volgens Laura bij elke levensfase. “Het begint bij het zakgeld dat je als kind krijgt. Dan zou je jezelf ook elke keer goed moeten afvragen wat je precies met dat geld wil doen, vind ik. Koop ik die mooie viltstiften of stop ik het liever in mijn spaarpot? Ik stel mezelf nog steeds elke dag de vraag waar ik mijn geld aan uit wil geven – en waaraan niet. Alleen nu gaat het vaak over grote mensen-dingen, zoals een woning, beleggen en mijn pensioen.”

Nog geen baan, wel een woning

Laura heeft op jonge leeftijd al een paar grote financiële keuzes gemaakt om haar geld te laten ‘groeien’. Zo kocht ze na haar afstuderen in 2018 – toen was ze 25 – met hulp van haar ouders een appartement in Rotterdam. Haar ouders betaalden € 175.000 voor de woning, en namen het grootste deel van de verbouwing – die in totaal zo’n € 30.000 kostte – voor hun rekening. Laura betaalt haar ouders iedere maand 'hypotheek'.

Win-winsituatie

Van haar spaargeld betaalt Laura mee aan de verbouwing. “Ik heb naast mijn studie veel gewerkt, en ging altijd verstandig met geld om. Daardoor had ik een leuk spaarpotje. Nooit genoeg om dit allemaal zelf te betalen natuurlijk, maar gelukkig zagen mijn ouders het appartement als een mooie win-win: een slimme investering én een manier om mij te helpen.”

Perfecte timing

Een gevalletje ‘perfecte timing’. “De huizenprijzen waren toen al behoorlijk aan het stijgen, maar nog niet zo extreem als nu. Het is een klein appartement uit de jaren ‘30 en het was behoorlijk vervallen. Door de verbouwing hoopten we de waarde van de woning flink te laten stijgen.”

Enkele tienduizenden euro's overwaarde

Met die waardestijging kwam het helemaal goed. “De verbouwing duurde zo’n zes maanden, waarin we de woning radicaal opknapten. We veranderden de indeling van het appartement, vernieuwden de keuken, badkamer en de de vloeren – alles, eigenlijk. Ik schat dat het appartement nu (in oktober 2020) zo’n € 235.000 waard is. Een overwaarde van € 60.000 dus. Maar verkopen staat voorlopig zeker niet op de planning, ik woon er zelf veel te fijn!”

Lees ookZzp’er Wesley verhuurt woningen om zijn pensioen veilig te stellen

Een extra jaarsalaris verdienen

Het project versterkt Laura’s liefde voor woningen. “Niet voor niets is Funda de app die ik het meest gebruik,” lacht ze. “Ik droom ervan om nog een keer een oud appartement te kopen en er iets heel moois van te maken. Als investering, met als doel in één keer een extra jaarsalaris te verdienen. En natuurlijk omdat ik het écht leuk vind om te doen.”

Linea recta naar de spaarrekening

Om die droom waar te maken, heeft Laura geld nodig. Elke maand zet ze daarom 50% van haar inkomen op een spaarrekening. “Omdat mijn auto onverwachts een beurt nodig had én ik op vakantie ging, lukte dat me vorige maand niet. Dat is oké. Maar in ‘normale’ maanden zet ik meteen zodra mijn salaris gestort is, de helft opzij.” 

€ 1.300 aan vaste lasten

Het scheelt dat Laura een goede baan heeft bij een internationaal biotechbedrijf en dat ze (nog) geen kinderen heeft. Elke maand is ze aan hypotheek, verzekeringen, internet en telefoon ongeveer € 1.300 kwijt. Daarnaast zet ze maandelijks € 200 opzij voor haar pensioen. Ook zorgt ze voor een buffer van minimaal € 1.000 voor onvoorziene uitgaven.

Of ze het gevoel heeft dat ze zuinig leeft? “Nee. Ik denk heel bewust na over waar ik mijn geld aan uitgeef, maar daar zitten ook genoeg leuke dingen tussen. Zo reis ik graag, houd ik van borrelen en uit eten gaan met vrienden, koop ik graag kleding en rijd ik in een mooie auto. In deze periode van thuiswerken koop ik vaak een mooie bos bloemen, wel zo gezellig.”

Pensioenverdubbelaar

Dat pensioensparen, hoe zit dat precies? Laura: “Ik werk voor een Amerikaans bedrijf. Zij dragen bij aan mijn pensioen, maar ik moet het wel zelf organiseren. Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan en kwam uit bij de lijfrenterekening. “Dat was voor mijn situatie en wensen de meest geschikte optie, en bij mijn weten ook een van de weinige mogelijkheden.

Dat ik met een lijfrenterekening aanspraak kan maken op belastingteruggave, vond ik ook een plus. Elke maand stort mijn werkgever een bedrag voor mijn pensioen op mijn rekening, dat ik vervolgens op die lijfrenterekening stort. Zelf stort ik datzelfde bedrag er bovenop – zo zijn de ‘spelregels’. Op mijn 67ste komt het bedrag vrij.”

Voor mij is beleggen een van de dingen die ik doe om te kijken hoe ik mijn geld kan laten groeien, naast het op een traditionele spaarrekening zetten.

Laura

Beleggen voor de lange termijn

Tot slot belegt Laura ook een deel van haar geld. “Tja, ik probeer gewoon van alles. Ik was geïnteresseerd in aandelen en dus ben ik me erin gaan verdiepen. Ik vond het leuk, maar ik besefte dat ik niet het geduld had om er fulltime mee bezig te zijn, zoals veel andere beleggers. Voor mij is beleggen een van de dingen die ik doe om te kijken hoe ik mijn geld kan laten groeien, naast het op een traditionele spaarrekening zetten. Ik zie het als een manier om dingen te proberen en kansen te spreiden.

Sinds kort investeer ik in een groen indexfonds. Een vriendin van mij deed dat al en vertelde me erover. Het geeft me een goed gevoel om te beleggen in iets wat duurzaam is. Ik ben met kleine bedragen begonnen, en dat bouw ik langzaam op. Ik kijk er weken of soms zelfs maanden niet naar om. Ik doe het echt voor de lange termijn. Ik stop het er nu in, en zie over 10 of 15 jaar wel hoe het ervoor staat.” 

Lees ook
: Wat is beleggen? en Hoe werkt beleggen?

Het ultieme doel

Als het allemaal gaat zoals ze wil, heeft Laura voor haar 40ste genoeg geld en twee – afbetaalde, liefst – appartementen in haar bezit. En dan? Eerder stoppen met werken en in de hangmat met een cocktail boeken lezen? “Dat sowieso niet. Werken is voor mij veel meer dan alleen een manier om geld te verdienen. Naast dat ik het heel leuk vind, is het ook een manier om me te blijven ontwikkelen en met andere mensen om te gaan. 

Ik zou het wel fijn vinden de financiële vrijheid te hebben om bepaalde keuzes te maken. Dat ik makkelijk  – als het ooit zo ver is – een paar dagen per week thuis kan blijven bij mijn kinderen, bijvoorbeeld. Of dat ik minder kan gaan werken om voor mijn ouders te zorgen, mocht dat nodig zijn. Of om een jaar in het buitenland te wonen. Of, of, of... ik wil zoveel dingen. Mijn leven zo inrichten dat ik dat soort keuzes kan maken: dat is mijn ultieme doel.” 

Lees ook: Zo gaan minder werken en financiële vrijheid hand in hand

Ontdek wat kan, krijg een plan

De vrijheid hebben om wat minder te werken. Je kinderen laten studeren. Wat jouw doel ook is, je hebt een plan nodig om dit te bereiken. Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Let op: Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. ASR Vooruit B.V. is onderdeel van a.s.r.

Start met beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al starten met een inleg van €10 en je kiest uit één van de 3 beleggingsfondsen, beheerd door de beleggingsexperts van a.s.r.

Fiscaal voordelig beleggen voor je pensioen? Dan kan ook. Met Persoonlijk pensioen beleg je via een lijfrentebeleggingsrekening. Een mogelijke oplossing als je geen of te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je zzp’er bent.

Inge Abraham en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }