Houd jij van een uitdaging tijdens het sporten? Dan is ijshockey zeker wat voor jou! Ondanks dat er gespeeld wordt met een puck, valt deze sport onder de ‘balsporten’. Een sport waarbij een valpartij op de loer ligt en een duw van je tegenstander te verwachten is. Je begeeft je tenslotte op glas ijs! En daar breng wij gelijk verandering in. We vertellen je in deze blog alles over ijshockey, zodat jij goed voorbereid de ijsbaan op gaat.
IJshockey is een balsport die op het ijs gespeeld wordt. IJshockey wordt gespeeld met twee teams. De eerste vaardigheid die jij als speler onder de knie moet zien te krijgen is schaatsen. Wel zo handig! Het doel van het spel is om de puck zo vaak mogelijk in de goal van het andere team te krijgen. Daarom oefen je met ijshockey op het voortbewegen en controleren van de puck en de stick, het aanscherpen van je oog-handcoördinatie, het door pasen van de puck naar andere spelers én natuurlijk schieten op het doel!
IJshockey komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt daar ‘icehockey’ of vaak gewoon ‘hockey’ genoemd. Waar ijshockey precies ontstaan is, is net als bij veel andere sporten niet altijd duidelijk. Wat we wel zeker weten is dat het een hele intensieve teamsport is waarbij veel fysiek contact toegestaan is.
Weet jij wat er allemaal toegestaan is bij ijshockey en wat juist niet mag? IJshockey gaat vaak razendsnel waardoor de regels en tactieken lastig te volgen zijn wanneer je deze niet kent. Wij leggen ze aan je uit!
Een ijshockeybaan is 30 meter breed en 60 meter lang. Het speelveld is opgedeeld in 3 zones. De rode lijn in het midden van het veld heet de ‘center line’. De twee blauwe lijnen verdelen het veld in drie zones. Twee van de drie zones zijn aanvallende of verdedigende zones. Welke dat zijn wordt bepaald door het aanvallende of verdedigende team.
De zone die overblijft heet de neutral zone en ligt tussen de twee blauwe lijnen. De halve circkel om het doel noem je het doelgebied. Een doel is 1,8 meter breed en 1,2 meter hoog! Dit gebied beschermt de keeper tegen tegenstanders die hem neer willen of een doelpunt willen voorkomen. De puck moet dus echt helemaal over de lijn heen die tussen de palen loopt, voor het een doelpunt is!
Een ijshockey team bestaat uit 22 spelers waarvan 5 veldspelers en een goalie (keeper) tegelijkertijd op het veld staan. De veldspelers bestaan uit:
In totaal zijn er 4 scheidsrechters. En dat is ook zeker nodig bij ijshockey! Twee hoofdscheidsrechters die te herkennen zijn aan de rode band om hun arm en twee linesman. De hoofdscheidsrechter geeft de straffen voor overtredingen en de linesman fluit voor buitenspel situaties.
Tussen de neutral en offence zone is een blauwe lijn op het ijs te zien. Wanneer een speler de blauwe lijn van het aanvalsvak voorbij gaat voordat de puck dit doet, staat de speler buitenspel. We spreken dan van een off-side.
IJshockey is een hele fysieke sport en vaak lijkt het alsof is toegestaan. Dit is niet het geval! De hoofdscheidsrechters zijn er niet voor niks en geven straffen voor overtredingen. Veel voorkomende overtredingen zijn:
Wanneer je als speler een van deze straffen krijgt, speelt jouw team korte tijd met een veldspeler minder. Dit noem je de penaltykill. De tegenstander heeft op dat moment een powerplay. Zij spelen met een veldspeler meer!
Na een onderbreking wordt het spel hervat door een face-off. Het ijs heeft 5 cirkels met daarin een stip, 1 in het midden van het ijs en 2 aan de zijkant van elke zone. De teams wachten rond een cirkel waar de linesman-scheidsrechter de puck op de stip gooit. Hier strijden om de puck weer voor zich te winnen en daarom heet het een ‘face-off’.
Door het midden van het ijshockey speelveld loopt een middellijn. Als een team de puck vanaf hun eigen speelhelft tot over de doellijn van de tegenstander schiet, wordt er afgefloten voor icing. Het team dat de icing maakt, mag dan niet van spelers wisselen en het spel wordt hervat door een face-off in het eigen vak.
Wil jij ijshockey een keer proberen? Check dan onze blog over (link) ijshockeyen in Nederland!
Lijkt ijshockey jou wel wat? Probeer nu deze sport en laat je door a.s.r. Vitality belonen. Hoe? Jij beweegt, wij belonen!
Door dagelijks te bewegen, verdien je Vitality Punten. Deze punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week cadeautegoed voor Bol.com, Intersport of Zalando, krijg elke maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je zorgverzekering bij a.s.r of Ditzo. Ook kun je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.
Doe je mee?