Ga naar de hoofdinhoud
Home Patrick (23): "Met mijn beleggingen loop ik zo min mogelijk risico"
Patrick, man, bril, snor, bomen, park, groen, water, vijver, Ik denk vooruit, beleggen

Patrick (23): "Met mijn beleggingen loop ik zo min mogelijk risico"

Jonge beleggers aan het woord
06 mei 2022

Als jonge belegger weet Patrick Hardjodikromo bovengemiddeld veel over beleggen, en verschillende beleggingsstrategieën. Met resultaat, want beleggen heeft hem de laatste jaren behoorlijk wat opgeleverd. “Maar ook als het rendement minder was, zou ik het nog steeds doen. Ik vind beleggen namelijk ook gewoon heel erg leuk.”

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge Beleggers’ vragen we jongeren de hemd van het lijf over hun beleggingsdoelen, beleggingsstrategie en de beste beleggingstips die ze ooit kregen. Deze week: Patrick Hardjodikromo. 

 

Naam: Patrick Hardjodikromo
Leeftijd: 23 jaar
Woonplaats: Almere 
Relatiestatus: Single
Belegt sinds: 2016
Totaal ingelegd bedrag tot dusver: Tussen € 40.000 en € 50.000 
Rendement afgelopen jaar: 10%

Hoe ben je met beleggen in aanraking gekomen?

“In het eerste jaar van mijn studie bedrijfseconomie kwam ik echt met beleggen in aanraking. Ik had al een paar jaar een bijbaantje bij New York Pizza. Daarnaast werkte ik ook voor een pensioenbank. Ik was daar verantwoordelijk voor individuele waardeoverdracht van en naar andere pensioenuitvoerders. Door deze bijbaantjes bouwde ik best wat kapitaal op. Dat geld stond op een spaarrekening, waar ik niets mee deed. Omdat ik nog thuis woonde, had ik vrijwel geen kosten. Het geld op de spaarrekening laten staan leverde me niets op. Het zette me aan het denken: kon ik ook niet beter iets anders doen met dat geld?”

Toen begon je dus met beleggen?

“Klopt. Mijn vader belegt al jaren en hielp me in het begin op weg. Ik begon met het investeren van een paar duizend euro in ETF's en een paar favoriete aandelen van m'n vader. Doordat je met een ETF in een groep aandelen belegt, leek me dat wel een veilige keuze. Al snel keek ik ook naar  andere beleggingsmogelijkheden. Toen het vuurtje eenmaal aangewakkerd was, had ik de smaak te pakken. Vanaf dat moment was ik steeds meer met beleggen bezig.” 

Lees ook: Wat is beleggen? en Hoe werkt beleggen?

Hoe uitte dat ‘steeds meer met beleggen bezig zijn’ zich?

“Ik sprak veel met mijn vader over hoe hij belegde, en waarom hij bepaalde keuzes maakte. In die tijd werkte ik bij een verzekeraar, waar ook veel over financiën en beleggen gesproken werd. Onderling deelden we ervaringen en tips over interessante aandelen en strategieën. Daarnaast las ik veel boeken over beleggen. Een boek waar ik veel van heb geleerd was ‘The Invisible Hands’ van Steven Drobny.” 

Wat leerde je van dat boek?

“Dat boek zoomt heel erg in op risicomanagement. Hoe kun je risico en rendement zo goed mogelijk balanceren in een portefeuille; als je meer risico neemt, hoe zorg je ervoor dat je daar het meeste rendement uithaalt? Die vraag staat centraal.”

Hoe vertaalde zich dat in je beleggingsportefeuille?

 “Door te beleggen in verschillende producten die negatief gecorreleerd zijn. Dat klinkt complex, maar eigenlijk is het vrij simpel. Ik beleg in meerdere beleggingsobjecten –
ETF’s, aandelen, obligaties, grondstoffen en opties – die afhankelijk van de economische situatie, onafhankelijk van elkaar, of zelfs in tegengestelde richting bewegen. Als de markt daalt, leidt dat ergens in mijn portefeuille tot een daling. Tegelijkertijd zorgt die marktbeweging ervoor dat een ander deel van mijn portefeuille stijgt. Een simpel voorbeeld: ik heb in mijn beleggingsportefeuille zowel aandelen-ETF’s, als goud. Als we een recessie induiken doen aandelen-ETF’s het minder, terwijl de waarde van goud meestal stijgt. Op die manier beperk ik in het geval van een recessie mijn risico."

Lees ook: Van aandelen tot obligaties: waar kan ik in beleggen?

Klinkt goed! Werkt het?

“Zeker. Met als kanttekening dat ik wel op m’n rendement inlever. Maar ik vind het belangrijker om minder risico te lopen, en daar zorg ik met deze strategie voor.”

Je bent dus een defensieve belegger?

“Begin vorig jaar belegde ik veel offensiever, omdat ik mooie kansen zag. Ook stond ik destijds niet al te veel stil bij het risico dat ik liep. ‘Ik ben jong, dus ik heb nog een lange beleggingshorizon’, dacht ik. Langzaam maar zeker realiseerde ik me dat ik het risico dat ik liep te hoog vond. Vooral omdat ik heel graag binnen vijf jaar een huis zou willen kopen. Bij zo’n korte beleggingshorizon past een defensievere beleggingsstrategie. Als je over vijf jaar een bepaald bedrag wil hebben, kun je je niet zoveel risico permitteren. Sindsdien ben ik een defensiever gaan beleggen.”

Lees ook: Welke manier van beleggen past bij jou?

Best ongebruikelijk toch, zo’n korte beleggingshorizon? 

“Veel mensen beleggen inderdaad met een langere beleggingshorizon dan ik. In het begin sprak ik ook over een horizon van minimaal 30 jaar. Maar sinds een jaar heb ik dat bijgesteld naar dit vijfjarenplan. Hoeveel ik precies zal hebben weet ik niet, maar in combinatie met een hypotheek denk ik dat het haalbaar is.” 

En wat gebeurt er nadat je dat huis hebt gekocht?

“Dan vermoed ik dat ik het grootste deel - zo niet alles - van m’n belegde vermogen kwijt ben aan mijn huis. Omdat ik tegen die tijd geen kortetermijndoel meer heb, zal ik offensiever voor de lange termijn gaan beleggen.”

Lees ook: Marleen (27): "Mede door mijn beleggingen kan ik mijn droom nu al waarmaken"

Wat wordt daarna je nieuwe beleggingsdoel?

“Financiële onafhankelijkheid. Ik zou heel graag binnen 30 jaar de mogelijkheid hebben om te kunnen stoppen met werken, als ik dat zou willen. Kunnen rondkomen van mijn beleggingen of er de wereld mee rond kunnen reizen, lijkt me toch wel heel mooi.”

Heb je nog tips voor beginnende beleggers?

“Om je goed bewust te zijn van risico’s die beleggen met zich meebrengt. En vooral: er zijn manieren om die risico’s in te perken. Ik stel beleggende vrienden ook vaak de vraag: ‘Hoe zou je het vinden als de markt instort en je moet 30% van je portefeuillewaarde inleveren? Kun je dat opvangen?’ Ik vind het belangrijk om mensen te vertellen dat beleggen heel interessant en leuk is, maar het is minstens zo belangrijk om ze ook bewust te maken van de risico’s.” 

Lees ook: 7 tips voor jongeren die willen beleggen

De meningen in dit blog zijn die van de geïnterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Start met beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al beginnen met een inleg van €10 en je kiest uit één van de 3 beleggingsfondsen, beheerd door de beleggingsexperts van a.s.r.

Fiscaal voordelig beleggen voor je pensioen? Dan kan ook. Met Persoonlijk pensioen beleg je via een lijfrentebeleggingsrekening. Een mogelijke oplossing als je geen of te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je zzp’er bent.


Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }