Ga naar de hoofdinhoud
Home Marleen (27): 'Mede door mijn beleggingen zou ik mijn droom kunnen waarmaken'
Marleen Vos, zzp'er, beleggen, vrouw, bruine jas, fietsen, Ik denk vooruit

Marleen (27): 'Mede door te beleggen kan ik mijn droom waarmaken'

18 mei 2022

Op haar 14de krijgt Marleen van haar ouders een beleggingsrekening met daarop een flink bedrag, belegd in een medium risk-mixfonds. De afspraak is duidelijk: tot ze gaat studeren, mag ze er niet aankomen. Zodra het mag – Marleen is dan 18 – belegt de studente voor het eerst zelf. 'Ik ben een hele offensieve belegger die veel risico durft te nemen. Dat leverde de afgelopen jaren gemiddeld 20% rendement op. En nog belangrijker: de kans om in de toekomst mijn droom waar te maken.'

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Marleen Vos
Beroep: Zelfstandig consultant 
Huwelijkse staat: Samenwonend met Vincent
Leeftijd: 27 jaar
Woonplaats: Rotterdam 

Een beleggingsrekening cadeau

Elk kwartaal viel een brief van de bank op de deurmat. Daarin stond de stand van de beleggingsrekeningen die Marleens ouders voor haar, haar zus en broertje geopend hadden. 'Dat kun je je nu niet meer voorstellen, dat je dat maar eens per drie maanden kunt inzien. Toen zei het me allemaal niet zoveel, maar mijn ouders vonden het belangrijk dat we konden zien wat er met ons geld gebeurde. Mijn ouders belegden zelf ook. Ik heb het beleggen dus van huis uit meegekregen.'

Eerste stappen als belegger

In het eerste jaar van haar studie zet Marleen haar eerste voorzichtige stappen als belegger. Ze verschuift € 2.000 van de beleggersrekening naar een goudfonds. 'Heel spannend vond ik dat. De dagen erna keek ik regelmatig hoe het ervoor stond, maar de bank deed maar één keer per dag een update. Die belegging pakte goed uit. Dat gaf vertrouwen om ermee door te gaan.'

€ 100 per jaar besparen door zelf beleggen

Na verloop van tijd zegt Marleen de beleggingsrekening die haar ouders geopend hebben op. 'Voor die rekening betaalde ik elk kwartaal €25 aan beheerkosten. Als student vond ik dat best veel geld. En dus opende ik een beleggingsrekening waarbij ik het zelf kon doen.'

Nog niet zoveel ervaring met beleggen?
Lees meer over wat beleggen is en hoe beleggen werkt.

Als studente werktuigbouwkunde in Delft waren er niet veel mensen in haar omgeving die zich met beleggen bezighielden. 'Er zijn geen economische studies in Delft, dat hielp uiteraard niet mee. Toen ik stage ging lopen bij een vermogensbeheerder, was ik ineens omringd door mensen die er veel verstand van hadden. ‘Hoe weet je waar je op moet letten en waar baseer je je verwachtingen op?’ Ik vroeg ze het hemd van het lijf, ik wilde het écht begrijpen.'

In paniek aandelen verkopen

Hoe lang duurde het voordat ze het écht begreep? Marleen, lachend: 'Behoorlijk lang. Soms liet ik me ook beïnvloeden door wat ik hoorde. Zoals in januari 2017, toen het even heel slecht ging op de beurs. Verschillende mensen zeiden dat het alleen maar slechter zou worden en adviseerden om zo snel mogelijk aandelen te verkopen. Ik raakte in paniek en verkocht ze allemaal. Uiteindelijk bleek het een behoorlijke storm in een glas water te zijn. Ja, het ging allemaal iets omlaag, maar dat was wel vaker zo.'

Opnieuw instappen

Tijd om opnieuw in te stappen. 'Het was een goed moment om te kijken waar ik precies in wilde beleggen. Ik besloot meer in te zetten op aandelen en bedrijven waarvan ik vermoed dat ze de toekomst hebben.'

Lees ook: Van aandelen tot obligaties: waarin kan ik beleggen?

Meer kans op rendement, maar ook meer kans op verlies

Een beetje risico nemen, hoort er voor haar bij. Marleen omschrijft zichzelf als een zeer offensieve belegger. 'Ik heb een lange horizon, geen kinderen en hele lage vaste lasten. Het is simpel: als je veel rendement wil, helpt het om veel risico te nemen. Daardoor heb je natuurlijk ook meer kans op verlies, dat weet ik heel goed. Maar op dit moment in mijn leven durf ik dat risico te nemen. Als ik bijvoorbeeld kinderen en hele hoge vaste lasten zou hebben, zou ik dat waarschijnlijk niet doen.'

Rendement van 40% (maar ook van 0%)

De afgelopen jaren was Marleens rendement gemiddeld 20%. 'Er zat een jaar tussen waarin ik 40% rendement had, maar ook een jaar waarin ik op 0%   bleef steken. In een jaar kon het wel negatief zijn, maar aan het einde van het jaar trok dat altijd bij. Aan die volatiliteit ben ik inmiddels gewend. Spreiding is het sleutelwoord: ik spreid mijn inleg zo ongeveer gelijk over al mijn beleggingen.' 
 
Veelbelovende bedrijven hebben een streepje voor bij Marleen. 'Ik beleg graag in bedrijven waarvan je hoopt dat ze ooit de nieuwe Uber of Tesla worden. Het risico is hoog, maar als het een succes wordt, wordt het volgens mij ook echt een groot succes. Daarnaast beleg ik ook in grondstoffen zoals goud, zilver, lithium en koper – die hebben we namelijk nodig voor verdere digitalisering van de wereld.'

Ik maakte de rekensom: was het rendement op mijn vermogen hoger dan mijn hypotheeklasten?

Marleen Vos

Leven van rendement

Marleen leeft op dit moment van haar rendement. 'De ene maand is dat een paar honderd euro, andere maanden kan het oplopen tot een paar duizend euro. Ik zei het al eerder: mijn maandlasten zijn heel laag. Toen ik in 2019 mijn appartement in Rotterdam kocht, zeiden mensen dat dat wel eens de piek van de huizenmarkt kon zijn. Nu lachen we daar om.'

Stap naar zzp’er

Doordat haar rendement genoeg was om van te leven en door de overwaarde op haar appartement, durfde Marleen afgelopen zomer de beslissing te nemen om zzp’er te worden. Ze zegt haar vaste baan op en begint voor zichzelf. Afgelopen september schrijft ze zich bij de Kamer voor Koophandel in als zelfstandig consultant. 
 
Over een paar dagen vertrekt Marleen naar Curaçao waar ze naast een betaalde opdracht, ook vrijwilligerswerk gaat doen. Voor een organisatie die mensen zonder inkomsten stukjes grond toewijst en ze leert hoe ze daar groenten en fruit op kunnen verbouwen.  Dit kunnen ze vervolgens verkopen. 'Ik ga de organisatie en deze mensen helpen door onder meer businessplannen voor ze op te stellen, en ze van allerhande financieel advies te voorzien. Ik vind het geweldig om mijn kennis en kunde in te zetten voor zo’n mooi project. 'Dat is mijn droom: kunnen doen wat ik leuk vind, zonder dat ik me druk hoef te maken of ik het financieel wel red. Mede door mijn beleggingen kan ik die droom nu al waarmaken.'

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Beleggen is makkelijker dan je denkt

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al starten met een inleg van €10 en je kiest uit één van de 3 beleggingsfondsen, beheerd door de beleggingsexperts van a.s.r.

Fiscaal voordelig beleggen voor je pensioen? Dan kan ook. Met Persoonlijk pensioen beleg je via een lijfrentebeleggingsrekening. Een mogelijke oplossing als je geen of te weinig pensioen opbouwt, bijvoorbeeld als je zzp’er bent.


Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }