Home Blogs van a.s.r. Van aandelen tot obligaties. Waarin kan ik beleggen?

Van aandelen tot obligaties. Waarin kan ik beleggen?

01 oktober 2021

Als beginnende belegger gaat je hoofd misschien duizelen van alle termen en mogelijkheden. Aandelen, obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen. Wat betekenen al deze termen? We zetten de bekendste beleggingsopties voor je op een rij.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Wat zijn aandelen?

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Als je een aandeel koopt van bedrijf ‘X’ ben je dus een klein beetje eigenaar van dat bedrijf. Je belegt in een onderneming omdat je verwacht dat ze goede resultaten gaat boeken.

Je kunt als belegger aandelen kopen van bedrijven die aandelen uitgeven op de beurs. Deze bedrijven hebben (een deel van) hun waarde naar de markt gebracht. Beleggers bepalen onderling de waarde van aandelen door vraag en aanbod. Hoe meer vraag naar aandelen van bedrijf X, hoe hoger de waarde. Is een aandeel minder in trek, dan moeten verkopers met minder genoegen nemen.

Wat bepaalt of een aandeel gewild is? 

Daarin spelen verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld de prestaties van het bedrijf. Vallen die tegen of zijn de vooruitzichten slecht? Dan zal de vraag naar deze aandelen vaak dalen. Ook de markt waarin het bedrijf zich bevindt is belangrijk. 

Toen de wereld door de coronacrisis op slot ging, namen de aandelen van luchtvaartmaatschappijen een duikvlucht. Beleggers zagen op de korte termijn geen heil in de luchtvaart. De vraag naar deze aandelen nam af, en dus kelderde de prijs. Aan de andere kant betekende ons hamstergedrag tijdens de lockdown gouden tijden voor supermarkten, wat je ook direct terugzag op de beurs.

Wat zijn obligaties?

De naam obligatie doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Je hoort vaak de term staatsobligatie, maar er zijn ook bedrijfsobligaties. Over dat verschil later meer. Eerst de vraag ‘wat is een obligatie?’. Een obligatie is eigenlijk niets meer dan een schuldpapier. Als je een obligatie koopt, verstrek je geld aan een bedrijf of staat. Net zoals met een gewone lening kost geld lenen geld. Jij krijgt voor je obligatie een vaste rente terug die je bij de aankoop hebt afgesproken.

Staatsobligaties worden, je raadt het al, uitgegeven door een staat. Wie een staatsobligatie koopt, verschaft een lening aan de overheid. Een bedrijfsobligatie wordt uitgegeven door een bedrijf dat op zoek is naar kapitaal.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Wat zijn beleggingsfondsen?

Een beleggingsfonds is een mix van bijvoorbeeld allerlei aandelen, obligaties en/of ETF’s. Door in een beleggingsfonds te beleggen, beleg je in één klap in verschillende regio’s of markten. Er bestaan verschillende soorten beleggingsfondsen. Naast aandelenfondsen en obligatiefondsen zijn er ook mixfondsen. Deze fondsen bestaan uit een mix van onderliggende beleggingscategorieën.

Beleggingsfondsen worden samengesteld door beleggingsexperts. Zij kijken hoe waarschijnlijk het beste rendement te behalen is voor hun beleggers. Je belegt dus gespreid en laat de belangrijke keuzes zelf aan mensen met kennis van zaken. Uiteraard is dat niet gratis. Als belegger in een beleggingsfonds betaal je kosten aan de fondsbeheerder, onder andere voor het beheren van de beleggingen.

Lees ookZo ontdekte Marco (50) dat hij met beleggen eerder kan stoppen met werken

Spreiden om het risico te verkleinen

Misschien wel de belangrijkste beleggingsregel is: spreid over verschillende beleggingsopties. Iedere beleggingscategorie kent zijn eigen risico’s en kans op rendement. Een goede belegger zoekt bij zijn beleggingen altijd naar de juiste balans tussen risico en rendement. Dit is spreiden. Een spreiding kan zijn tussen aandelen en obligaties. Aandelen zijn beweeglijk, obligaties zijn stabieler. Spreiden kan ook over verschillende landen, werelddelen en sectoren. Een belegger wordt doorgaans beloond voor het risico dat hij neemt met zijn belegging. Zo leveren aandelen doorgaans een hoger rendement op dan obligaties, maar daar staat een hoger risico op verlies van je inleg tegenover.

Lees ook: Wat is beleggen en hoe werkt het?

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Start met duurzaam beleggen bij a.s.r.

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige én duurzame manier. Je geld wordt namelijk niet belegd in zaken zoals wapens, steenkool en tabak. En wél in bedrijven die echt iets doen tegen klimaatverandering. Start nu met duurzaam beleggen en ontvang € 70 beleggingstegoed. 

Ik denk vooruit