Home Blogs van a.s.r. Tips voor low budget én gratis dagjes uit met kinderen deze zomervakantie

Tips voor low budget én gratis dagjes uit met kinderen deze zomervakantie

10 juli 2019

Hoera, het is zomervakantie! Dat betekent dat schoolkinderen maar liefst zes weken vakantie hebben. Leuk…! Maar stiekem ook een pittige uitdaging om elke dag een nieuwe activiteit te bedenken zonder dat je aan het einde van de vakantie compleet platzak bent. Hier lees je tips voor low-budget én gratis dagjes uit met de kinderen.

Een leuk dagje uit met de kinderen hoeft niet per se duur te zijn

Er kleeft een bepaalde mythe aan uitjes zoals de Efteling en Duinrell waardoor elk kind alleen al bij het horen van de naam ervan in extase raakt. Ouders doen dat iets minder (in extase raken), want kaartjes voor dit soort attractieparken zijn schreeuwend duur. Het is fijn dat je bij de Albert Heijn kunt sparen voor een gratis tweede toegangskaartje, maar dan nog. Slimmer is het om te kijken naar activiteiten waar je kinderen minstens zo verrukt over zijn, waar een aanzienlijk minder stevig prijskaartje aan kleeft, zoals:

1. Koop een Museumkaart en ga los

Al doe je het alleen voor de zomervakantie: een Museumkaart is z’n geld dubbel en dwars waard. Voor kinderen kost ‘ie bij aanschaf een kleine 35 euro; voor volwassenen een kleine 70 euro (inclusief administratiekosten). Toegegeven, dat is de eerste keer even een uitgave, maar daar heb je zo enorm veel lol van. Want: gratis toegang tot meer dan 400 musea in heel Nederland. In de zomervakantie hebben heel veel musea de leukste tentoonstellingen en things to do voor kinderen (workshops, speurtochten en zelfs SUPtochten). Meer informatie vind je op de website van de Museumkaart.

2. Sprookjeswonderland, Enkhuizen

Volgens velen ligt hét alternatief voor de dure attractiepark in de kop van Noord-Holland, in Enkhuizen om precies te zijn. Sprookjeswonderland is een sprookjespark waarin talloze sprookjesfiguren wonen in kabouterhuisjes en kastelen, omringd door talloze attracties, speeltuinen en ander leuks waar kinderen zich uren kunnen vermaken. En dan het leukst: de lieflijke toegangsprijzen. Volwassenen en kinderen betalen 11 euro per persoon, peuters (tot en met 2 jaar) mogen gratis naar binnen. Boterhammen mee in de rugzak en gaan!

3. De Pyramide van Austerlitz, Utrechtse Heuvelrug 

Welkom op de Utrechtse Heuvelrug, een van de mooiste gebieden die Nederland rijk is. Volwassenen zouden hier uren kunnen wandelen; kinderen worden daar doorgaans iets minder blij van. Maar wél als je ze na een wandeling(etje) een bezoek aan de Pyramide van Austerlitz belooft - een speeltuin en lunapark waar de kinderen uren zoet zijn in botsauto’s, draaimolens en ander vertier. Let op: de speeltuin is gratis, in het lunapark werken ze met muntjes. 

4. Doe je eigen regionale ijsco-test

Vooruit, het is misschien niet de meest gezonde suggestie uit het lijstje, maar hoe leuk: elke dag op de fiets (ter compensatie) naar een ijszaak in de buurt - en wat verder weg - om een heuse Keuringsdienst van IJswaren-test te doen deze zomer. Elke dag een mooi uitje met een nog mooiere beloning. Ze vragen zelf van hun zakgeld iets bij te leggen voor de dagelijkse portie ijsco, is geen schande.

5. BillyBird Park, Hemelrijk (Noord-Brabant)

Recreatiepark met tientallen attracties - grote en kleine - en speeltuinen, waar kinderen tot en met 13 jaar zich met gemak een hele dag kunnen uitleven. Highlights: de achtbaan en de nieuwe ‘oervallei’ waar kinderen goud kunnen zoeken en zich even in de Oertijd wanen. Koop je kaartje twee weken voordat je komt en betaal slechts 8,95 (versus 12,50 aan de kassa).

The best things in life are free!

Tot slot ook nog een aantal leuke things to do met kinderen die helemaal niets kosten. 

6. Geocaching = schatzoeken 2.0

Geocaching is leuk, spannend én je kinderen zijn lekker actief buiten. Het enige wat je ervoor nodig hebt is de Geocaching-app en een rugzak met eten en drinken. Wereldwijd zijn er bijna 3 miljoen schatten - aka geocaches - verstopt, dus je vindt bijna altijd wel iets. 

7. Maak een fietstocht door je eigen (of een andere) stad

Verken nieuwe wijken van de stad, of zoek op de website van Fietsnetwerk een leuke, kindvriendelijke route uit. Picknickmand mee voor in een mooi eiland of grasveld onderweg, klaar ben je. 

8. Stippel je eigen speurtocht uit

Download de app Troovie en stippel je eigen speurtocht uit. Leuk: je kunt verschillende doe-, foto- en vraag- en tijdopdrachten toevoegen. Kompas volgen, luisteren naar de opdrachten en gaan! Let wel: voor grotere speurtochten vraagt de app een bijdrage. 

9. Vrijwilligerswerk doen

Juist in de zomervakantie staan bejaardentehuizen en andere maatschappelijke instellingen vaak te springen om extra handjes. Voor kinderen een hele leerzame en (dus) waardevolle ervaring om een (paar) keer een uurtje te helpen bij het ontbijt in het verzorgingshuis, bijvoorbeeld. 

10. Zwemmen in een van de prachtige natuurwateren die Nederland rijk is

De Reeuwijkse Plassen, het Almeerderstrand, Kralingse Plas, Ieberenplas, Henschotermeer, Spokeplas, de Vinkeveense Plassen, het Wed, de Weerribben - et cetera, enzovoorts und so weiter. Check wel altijd voordat je gaat of er niet per ongeluk blauwalg of ander eng gespuis in het water zit op zwemwater.nl

11. Bezoek open dagen

Houd websites van lokale instanties als de brandweer en de politie in de gaten wanneer hun open dagen plaatsvinden. Dit is vaak ook een succes bij de oudere leden van het gezin! 
Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit