Home Blogs van a.s.r. Schrik niet: zoveel kost een kind

Schrik niet: zoveel kost een kind

24 maart 2021

'Met blijdschap geven wij kennis van de geboorte van ons lieve kind!' Geboortekaartjes zijn steevast een bonk blijdschap over het nieuwe leven. Aanzienlijk minder sociaal-wenselijk is het om tegen de tijd dat die bundle of joy een paar jaar oud is, te verzuchten dat het een flinke kostenpost is. Schrik niet: het kan oplopen tot een ton. Enig idee waar al dat geld naartoe gaat? In dit blog delen we zeven categorieën (inclusief bedragen) waar je aan kunt denken.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Een kind kost 17% van je netto inkomen

Volgens het CBS kost een kind gemiddeld 17% van je besteedbare inkomen. Dat zijn naast de maandelijkse inkomsten ook de inkomsten van kinderbijslag, het kindgebonden budget, vakantiegeld en eventuele andere toeslagen. In een rekensom: wie netto elke maand € 3.000 te besteden heeft, is diezelfde maand € 510 daarvan kwijt aan zijn/haar kind. Broertjes en zusjes zijn goedkoper. Met dank aan hergebruik van spullen als een bed, kleren en speelgoed komt dat percentage bij twee kinderen gemiddeld uit op 26%, en bij drie kinderen gaat 33% van het maandelijkse inkomen naar het kroost.

Naar schatting liggen de totale kosten van een kind tot het moment waarop hij/zij uit huis gaat ongeveer rond de € 80.000, oplopend tot een ton. Daarvan is de fase tot aan de basisschool het duurst (ruim € 50.000). De rekening in de middelbare schoolperiode komt uit op zo’n € 30.000. Waar gaat het allemaal in zitten? We delen hieronder zeven categorieën waar je aan kunt denken.

1. Baby-uitzet

Na de eerste echo overheerst euforie: ‘We zijn zwanger!’ Vervolgens zit je een paar maanden op de roze of blauwe wolk en dan dringt ineens de tijd om de baby-uitzet op orde te hebben. Het Nibud schat de kosten hiervoor op € 670, maar tekent daar meteen bij aan dat je dan alleen de basics in huis hebt. Een kinderwagen, draagzak en autostoel zitten bijvoorbeeld niet in hun raming, terwijl je die waarschijnlijk toch graag wilt hebben, net als een trits Zwitsalproducten en een klein leger aan hydrofiele doeken. Realistischer is het om uit te gaan van een totale kostenpost van (minimaal) € 1.000 - oplopend tot € 2.500 - afhankelijk van hoe nieuw en state of the art je alles wil hebben. Tip: Marktplaats is je beste vriend.

2. Luiers

Bij al die dingen die je bij #1 koopt denk je ‘ach, die verkoop ik over een paar jaar wel door’, maar die vlieger gaat helaas niet op bij de kilo’s luiers die je kroost er de eerste jaren doorheen werkt. Volgens het Nibud schommelen uitgaven aan luiers per maand rond de € 35 - exclusief natte doekjes. Per jaar is dat € 420. Gemiddeld zijn kinderen zo rond hun derde levensjaar zindelijk, dus dan ben je al € 1.260 verder.

3. Voeding

Naar schatting kost flesvoeding zo’n € 30 per maand, tenzij je baby last heeft van allergieën en hypoallergene flesvoeding nodig heeft - die is namelijk aanzienlijk duurder.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
4. Kinderopvang

Feit: kinderopvang is duur. Volgens Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, ligt de maximale uurprijs in 2021 op €8,46. Daar krijg je van de Belastingdienst een deel van terug in de vorm van kinderopvangtoeslag – minimaal 33,3% en maximaal 96%  afhankelijk van onder andere de inkomens van de ouders, het aantal kinderen en het soort opvang.

5. BSO (Buitenschoolse opvang)

‘Wat zal ik blij zijn als ze allemaal op de lagere school zitten’, hoor je ouders vaak zeggen. Klopt, maar als werkende ouder moet je dan alsnog een oplossing zoeken voor de middag. Het antwoord is vaak: de BSO. Goedkoper dan de kinderopvang, maar met een maximale uurprijs van € 7,29 ook niet bepaald een koopje. Ook hiervoor geldt dat de Belastingdienst je financieel tegemoet komt.

6. ‘Mama, papa, mag ik zakgeld?’

Hoe je het aanpakt met zakgeld bepaal je uiteraard zelf. Handig zijn wellicht deze richtlijnen voor de hoogte van het zakgeld van het Nibud. We hebben het even voor je nagerekend: als je ongeveer aan die richtlijn houdt, schenk je je kind tussen z’n vijfde en z’n achttiende € 1.950 aan zakgeld.

7. Verzekeringen, vakanties, ouderbijdrages van school, sportkleding, studie en rijbewijs

Dan staan kosten voor het buurmeisje om af en toe een avond op te passen, de orthodontist en kosten voor eventuele huiswerkbegeleiding er nog niet eens bij. En zo kom je alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken uit op die eerder genoemde ton. 

Lees ook: Wat kost een studerend kind eigenlijk?

Dit blog is eerder gepubliceerd op 15 april 2019.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit