Home Blogs van a.s.r. Schrik niet: zoveel kost een kind

Schrik niet: zoveel kost een kind

15 april 2019

‘Met blijdschap geven wij kennis van de geboorte van ons lieve kind!’ Geboortekaartjes zijn steevast een bonk blijdschap over het nieuwe leven. Aanzienlijk minder sociaal-wenselijk is het om tegen de tijd dat die bundle of joy een paar jaar oud is te verzuchten dat het een fikse kostenpost is. Schrik niet: het kan oplopen tot een ton. Enig idee waar al dat geld naartoe gaat? Lees, leer en huiver (soms).

Hou je vast: een kind slokt 17% van je netto inkomen op

Volgens het CBS snoept een kind gemiddeld 17% van je besteedbare inkomen op. Dat zijn naast de maandelijkse inkomsten ook de inkomsten van kinderbijslag, het kindgebonden budget, vakantiegeld en eventuele andere toeslagen. In een rekensom: wie netto elke maand 3.000 euro te besteden heeft, is diezelfde maand 510 euro daarvan kwijt aan zijn/haar kind. Dat valt relatief best mee (toch?), en het goede nieuws is dat broertjes en zusjes goedkoper zijn. Met dank aan hergebruik van spullen als een bed, kleren en speelgoed komt dat percentage bij twee kinderen gemiddeld uit op 26 procent, en bij drie kinderen gaat een luttele 33 procent van het maandelijkse inkomen naar het kroost.

Let’s talk numbers
. Naar schatting liggen de totale kosten van een kind vanaf conceptie tot het moment waarop hij/zij uit huis gaat en financieel (soort van) op eigen benen kan staan ongeveer rond de 80.000 euro, oplopend tot een ton. Kassa! Daarvan is de fase tot aan de basisschool het duurst (ruim 50.000 euro), en komt de rekening in de middelbare schoolperiode uit op zo’n 30.000 euro. Hier gaat het allemaal in zitten: 

1. Een baby-uitzet kost klauwen met geld

Na de eerste echo overheerst euforie: ‘We zijn zwanger!’ Vervolgens zit je een paar maanden op de roze danwel blauwe wolk en dan dringt ineens de tijd om de baby-uitzet op orde te hebben. Het Nibud schat kosten hiervoor op 632 euro, maar tekent daar meteen bij aan dat je dan alleen de basics in huis hebt. Een kinderwagen, draagzak en autostoel zitten bijvoorbeeld niet in hun raming, terwijl je die waarschijnlijk toch graag wil hebben, net als een trits Zwitsalproducten en een klein leger aan hydrofiele doeken. Realistischer is het om uit te gaan van een totale kostenpost van (minimaal) 1.000 euro - oplopend tot 2.500 euro - afhankelijk van hoe nieuw en state of the art je alles wil hebben. Tip: Marktplaats is je beste vriend.

2. Luiers zijn duur

Bij al die dingen die je bij #1 koopt denk je ‘ach, die verkoop ik over een paar jaar wel door’, maar die vlieger gaat helaas niet op bij de kilo’s luiers die je kroost er de eerste jaren doorheen werkt. Volgens het Nibud schommelen uitgaven aan luiers per maand rond de 24 euro - exclusief natte doekjes. Per jaar is dat zo’n 300 euro. Gemiddeld zijn kinderen zo rond hun derde levensjaar zindelijk, dus dan ben je al gauw 1.000 euro verder

3. Voeding is dat ook

Naar schatting kost flesvoeding zo’n 30 euro per maand, tenzij je baby last heeft van allergieën en hypoallergene flesvoeding nodig heeft - die is namelijk aanzienlijk duurder.

4. Ga maar vast sparen voor de kinderopvang

Feit: kinderopvang is (heel) duur. Volgens Boink, belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, ligt de gemiddelde uurprijs in 2019 op €8,02. Daar krijg je van de Belastingdienst een deel van terug in de vorm van kinderopvangtoeslag - gemiddeld goed voor zo’n 60 procent van de kosten - afhankelijk van de inkomens van de ouders. Let op: als een van de ouders niet werkt, kom je daar niet voor in aanmerking. In sommige gevallen pakt een (geregistreerde) gastouder inschakelen financieel voordeliger uit.

5. Na de kinderopvang volgt de ook-al-niet-goedkope BSO

‘Wat zal ik blij zijn als ze allemaal op de lagere school zitten,’ hoor je ouders vaak zeggen. Klopt, maar als werkende ouder moet je dan alsnog een oplossing zoeken voor de middag. Het antwoord is vaak: de BSO (buitenschoolse opvang). Goedkoper dan de kinderopvang, maar met een gemiddelde uurprijs van €6,89 ook niet bepaald een koopje. Ook hiervoor geldt dat de Belastingdienst je financieel tegemoet komt.

6. ‘Mama, papa, mag ik zakgeld?’

Hoe je het aanpakt met zakgeld bepaal je uiteraard zelf. Handig zijn wellicht deze richtlijnen voor de hoogte van het zakgeld van het Nibud. We hebben het even voor je nagerekend: als je ongeveer aan die richtlijn houdt, schenk je je kind tussen z’n vijfde en z’n achttiende €1.950 aan zakgeld

7. Verzekeringen, vakanties, ouderbijdrages van school, balletlessen, hockeyclubs, voetbalkampen, stapels (en nog meer stapels) kleding en dan wil het ook nog studeren en z’n rijbewijs halen

Dan staan kosten voor het buurmeisje om af en toe een avond op te passen, de orthodontist en kosten voor eventuele huiswerkbegeleiding er nog niet eens bij. En zo kom je alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken uit op die eerder genoemde ton. Dat betalen we doorgaans met veel vreugde en blijdschap, want de liefde van een kind is natuurlijk on-be-taal-baar (knipoog).

Inge Abraham

Meer verhalen over Pensioen