Home Blogs van a.s.r. Recept voor een duurzame keuken

Recept voor een duurzame keuken

04 augustus 2021

 Is je keuken aan vervanging toe? Of heb jij net een huis gekocht en voldoet die seventies retrokeuken toch echt niet meer? Je kunt natuurlijk een kant-en-klare keuken bestellen. Maar ook bij de aanschaf van een keuken kun je duurzame keuzes. Wat zijn dan de ingrediënten voor een duurzame keuken? Ter inspiratie zetten we er een aantal voor je op een rijtje. 

Tweedehands of gerecyclede materialen

Je kunt natuurlijk direct een nieuwe keuken bestellen, maar hergebruik van materiaal bespaart enorm veel CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan een tweedehands keuken of een keuken van tweedehands bouwmaterialen die je kunt hergebruiken voor jouw droomkeuken Op Marktplaats worden regelmatig tweedehands keukens aangeboden. Of vernieuw je huidige keuken. Vaak is het binnenwerk van de keukenkastjes nog prima en kun je een timmerman (of zelf als je handig bent) vragen om nieuwe keukenfronten te maken, de keukenfrontjes schilderen, laten spuiten of zelfs wrappen met folie. Er zijn bedrijven die hier in gespecialiseerd zijn.

Lees ook: Zo richt je je huis mooi én duurzaam in

Energiezuinige apparatuur

Bij een ‘nieuwe’ keuken hoort natuurlijk ook apparatuur. Kies bij de aanschaf van een oven, koelkast en vaatwasser voor één met een zo gunstig mogelijk energielabel (A, het donkergroene label). Goed voor het milieu, maar uiteindelijk ook voor je portemonnee. In de aanschaf zijn de A-label apparaten misschien wat duurder, maar je verdient dit verschil uiteindelijk terug met de besparing op je energierekening.

Lees ook: Nu ik groener leef, geef ik minder geld uit

Energiezuinig koken

De basis van de keuken is een kookgelegenheid. Maar wat is duurzamer? Electrisch koken of koken op gas? Van de elektrische kookplaten is de inductiekookplaat het zuinigst. Bij koken op inductie wordt alleen de bodem van de pan verhit. Daardoor wordt alle energie optimaal gebruikt. Als je het vergelijkt met gas, is de CO2-uitstoot van de energie die je daarbij verbruikt ongeveer gelijk. Maar als de elektriciteit duurzaam is opgewekt, dan wint de inductiekookplaat het van de gaskookplaat. Bijkomend voordeel is dat deze ook makkelijk schoon te maken is.

Ledverlichting

Tegenwoordig kun je bijna alleen nog ledlampen kopen. Ook in je keuken is dat een duurzame en energiezuinige keuze. Ledlampen verbruiken minder stroom dan gloeilampen of halogeenlampen. In de aanschaf zijn ze duurder maar dat verdien je op termijn terug door het lagere verbruik en de langere levensduur.

Lees ook: Herstellen is altijd mooier dan vervangen

Duurzaam gebruik van je keuken

Is je droomkeuken klaar? Dan kun je bij het gebruik van de keuken ook duurzame keuzes maken door bijvoorbeeld afval te scheiden, de kraan en de koelkastdeur niet onnodig open te laten staan en restjes voedsel weer te gebruiken voor een volgende maaltijd. Ook kun je kiezen voor kleinere pannen. Want hoe kleiner de inhoud, hoe sneller het water kookt en dat scheelt ook weer energie. Zo draag je je steentje bij aan een beter milieu. 

Platform Duurzaam Wonen

Wil je meer weten over hoe jij geld kan besparen door zo duurzaam mogelijk te wonen? Lees dan verder op platform Duurzaam Wonen.

Eliette van Heusden

Meer verhalen over Duurzaam wonen