Home Blogs van a.s.r. Herstellen is altijd mooier dan vervangen

Herstellen is altijd mooier dan vervangen

22 juli 2021

We leven in een weggooimaatschappij. Als iets kapot is, vervangen we het. Dat doen we omdat we het verleerd zijn dingen zelf te repareren. Of we denken dat het minder mooi is. Maar herstellen, ook bij schade, is altijd mooier dan vervangen. Omdat het, naast dat het sneller en minder gedoe is, beter voor de wereld is. Daarom kun je er bij a.s.r. altijd voor kiezen thuisschades te laten herstellen in plaats van vervangen.

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam Wonen
Herstellen versus vervangen

Bij a.s.r. zien we nog te vaak dat bij schade in huis alles wordt vervangen. Terwijl dat niet nodig is. Bij een houten vloer met waterschade is meestal maar 10% beschadigd. Als de hele vloer moet worden vervangen wordt een hele keten in gang gezet die heel belastend is voor mens en milieu. Want bomen moeten worden gekapt, alles in planken gezaagd, verscheept, parket van gemaakt, ingepakt en uiteindelijk naar de klant gebracht. Buiten het zicht van de consument wordt dus veel energie, land en grondstoffen gebruikt. En daar zijn we ons vaak onvoldoende van bewust. 

Lees ook: De verborgen impact van spullen

Voordelen van herstellen

Vanwege de hoge milieu-impact is het voor het milieu beter om alleen het beschadigde deel te laten repareren. Naast dat het veel beter is voor de wereld heeft repareren in plaats van vervangen nog meer voordelen. Het is veel sneller, geeft minder gedoe en is net zo mooi. Sneller omdat een paar plankjes makkelijker te bestellen zijn dan een hele vloer. Minder gedoe omdat bij herstel de hele vloer er niet uit hoeft, dat bespaart je dus een verbouwing. En net zo mooi, omdat schadeherstellers hedendaagse Rembrandts zijn die schade onzichtbaar herstellen. Schadehersteller Novanet zegt zelfs: ‘Schade bestaat niet.’

Lees ook: Je schade snel en duurzaam hersteld

Dubbel duurzaam

Met onze Woonhuis- en Inboedelverzekering wordt het je niet alleen makkelijk gemaakt om bij schade te kiezen voor herstel, maar wordt het ook nog eens op de meest duurzame manier hersteld. Daartoe werken we samen met herstelbedrijven met oog voor het milieu. Zij zijn in het bezit van het certificaat Groengedaan!, wat betekent dat ze duurzamer werken. Denk aan het gebruik van milieuvriendelijke middelen, minder energieverbruik, hergebruik van materialen, de juiste verwerking van afval, zorg voor duurzame inzetbaarheid van de medewerkers, recycling en producten die niet schadelijk zijn voor de medewerker en voor de klant. Herstellen is minder gedoe voor jou, beter voor de wereld en net zo mooi. 

Wil je meer weten hoe het werkt om schade duurzaam te laten herstellen? Kijk op de pagina over duurzaam schadeherstel.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven