Home Blogs van a.s.r. vitality spelen Zeilgids: alles wat je moet weten over zeilen en meer

Zeilgids: alles wat je moet weten over zeilen en meer

20 juli 2021

De wereld bezeilen is meer dan het hebben van een zeilboot alleen. De zeilsport stamt uit de tijd van de VOC en kent daarom een lange geschiedenis. Wil jij zeilen als sport beoefenen, dan moet je op de hoogte zijn van alle zeiltekens, -termen en -klassen! Makkie met deze zeilgids! Ahoi, zo die gaat!

Geschiedenis van zeilen

De geschiedenis van zeilen heeft vooral te maken met ontwikkelingen van boten. Langzaam maar zeker werden de boten steeds beter en stabieler. Boten hielpen als eerste bij vissen, handelen en oorlog voeren in de VOC-tijd. Veel later werden ze pas gebruikt voor ontspanning en plezier. 

Vroeger waren er nog geen motors om boten vooruit te helpen. Ze kenden alleen voortstuwing door de wind, waarvoor men zeilen gebruikten. De schepen zelf zijn begonnen met lompe houten constructies en vierkante zeilen maar zijn door de jaren heen ontwikkeld naar strakke lichtgewicht schepen die over het water heen scheren.

Nadat zeilboten niet meer gebruikt werden voor vissen of handelen, kwamen mensen erachter dat het varen met zeilen ook leuk was om te doen als ontspanning! En zie daar: de geboorte van de sport zeilen!

De grootste zeilwedstrijd: The Ocean Race

Sinds 1933 is dit één van de grootste en moeilijkste zeilwedstrijden ter wereld, samen met de Olympische Spelen en de America’s Cup. Het is een race die over de wildste zeeën vaart en bedoeld is voor de meest ervaren zeilers. De race duurt meestal rond de 130 dagen lang en is alleen voor topzeilteams. 

Het is een heel populair evenement, waar miljoenen mensen naar kijken en naartoe gaan. Duurzaamheid staat hierbij voorop , alles wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd met het behoud van de oceaan in gedachte. De volgende editie start in Alicante, Spanje. In de herfst van 2022. 

Wil jij graag beginnen met zeilen? Lees dan onze blog!

Dit zijn alle zeiltekens en zeiltermen

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen zeilen: zeiltekens in de zeilen en op de boten tijdens wedstrijden. Dit is niet zonder reden! De verschillende schepen hebben allemaal een eigen soort teken. Bij de eenheidsklassen voeren alle zeilboten eenzelfde zeilteken. Bij grotere zeilschepen hebben de verschillende schepen allemaal een eigen zeilteken, omdat deze niet identiek aan elkaar zijn. Bekijk hier alle verschillende zeiltekens.

In de zeilwereld zijn er veel termen waar jij als leek waarschijnlijk niks van begrijpt. Weet jij bijvoorbeeld wat aanspringen, inscheren of oploeven betekent? Juist! Wij zijn er om je dat te vertellen! Bekijk hier het hele zeil-alfabet!

Welke zeilklassen zijn er?

In de zeilsport worden zeilklassen eenheidsklassen genoemd. Deze klassen willen nog wel eens veranderen, omdat nieuwe zeilboottypes hun intrede doen en oude verdwijnen. Globaal gesproken onderscheiden we drie eenheidsklassen: de olympische-, internationale- en nationale klassen. Binnen deze drie klassen bestaan echter weer andere zeilklassen. Bekijk ze allemaal hieronder:

De olympische zeilklassen:

 • Finn: éénpersoons voor heren
 • Laser: éénpersoons voor heren
 • Laser Radial: éénpersoons voor dames
 • 49er: tweepersoons voor heren
 • 49er FX: tweepersoons voor dames
 • 470: tweepersoons voor dames en heren
 • Nacra 17: tweepersoons gemengde catamaran
 • RS:X windsurfen voor dames en heren
De internationale zeilklassen
Er bestaan enorm veel internationale zeilklassen, deze zijn ingedeeld in vier boottypes, namelijk:
 • Kielboot - hier zitten 29 zeilklassen in
 • Jollen voor twee personen - bevat 18 zeilklassen
 • Jollen éénpersoons - bevat 17 zeilklassen
 • Catamaran - bevat 13 verschillende klassen
De nationale zeilklassen
In Nederland bestaan er verschillende zeilklassen die zijn onderverdeeld in de categorieën kielboot, jollen, jollen éénpersoons en zijzwaard. Het Watersportverbond beheert deze klassen.

Verschillende soorten zeilen

Een zeilboot maakt bijna altijd gebruik van twee soorten zeilen, waarbij beide zeilen parallel op de kiel staan. Deze bedien je onafhankelijk van elkaar. Het voorste zeil heeft meestal het kleinste oppervlak. Het grootzeil is, zoals de naam al wel doet vermoeden, het grootst gevoerde zeil. Toch zijn er tegenwoordig grotere zeilen dan het grootzeil. 

Een voorbeeld hiervan is de spinnaker. Vooral bij het voor de wind varen geeft een spinnaker meer zeiloppervlak en daardoor hogere snelheden. De spinnaker is gemaakt van een hele lichte stof omdat het zeil anders in elkaar zakt wanneer er geen wind in staat. 

Een genua is een type zeil dat altijd voor de mast zit. Het grootzeil zit altijd achter de mast. De genua is een uniek type zeil, aangezien het het rendement van het grootzeil vergroot, zonder al te veel wind te vangen. 

Hiernaast heb je ook verschillende soorten zeilboten, bijvoorbeeld:

 • Flottielje: Dit is zeilen met een groep op een kleine jacht, een ‘gewone’ boot
 • Catamaran: Een catamaran ligt op twee drijvers, en is wat moeilijker te manoeuvreren. Geschikt voor de wat gevorderde zeiler dus;
 • Valk: De valk is een middelgrote open zeilboot, die voor een tweemans wedstrijd gebouwd is. 

Ga op zeilkamp!

Ben jij benieuwd naar de sport zeilen en wil je graag kennismaken met de sport? Of heb je het al vaker gedaan en wil je graag sociale contacten opbouwen? Het kan allemaal op zeilkamp! Zeilkampen zijn voor alle leeftijden en niveaus, of je nou gevorderd bent of net begint. 

Zeil zo je weekdoel eruit!

Wist je dat je met a.s.r. Vitality Punten kunt verdienen als je hartslag hoog genoeg is terwijl je aan het zeilen bent? Het werkt simpel: jij beweegt, wij belonen! 

Door te bewegen verdien je Vitality Punten. Deze punten wissel je in voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week cadeautegoed voor Bol.com, Intersport of Zalando, krijg elke maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook wissel je de punten in voor een donatie aan een goed doel.

Meer weten over a.s.r. Vitality?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality