Ga naar de hoofdinhoud
Home vitality spelen Beginnen met zeilen: zo pak je dat aan

Beginnen met zeilen: zo pak je dat aan

20 juli 2021

Leren zeilen is een stuk makkelijker dan je misschien denkt. Wel is het als beginnende zeiler belangrijk om te weten hoe je dit precies aanpakt. Neem je zeillessen bij een zeilschool of ga je er liever zelf op uit? Hier lees je de basics van zeilen én geven we tips voor de beginnende zeilers. We steken van wal!

Hoe leer je zeilen?

Zeilen leer je bij een watersportvereniging. Je krijgt eerst uitleg over de theorie, termen en verkeersregels die bij zeilen en algemene zeevaart horen. Ook leer je hoe je goede knopen legt. Daarna ga je het water op en leer je hoe je een zeilboot bestuurt.

Heb je een vaarbewijs nodig?
In Nederland mag je met veel boten zeilen zonder vaarbewijs. Je hebt wel een vaarbewijs nodig als:

 • je in een boot wilt varen die langer is dan 15 meter;
 • je boot harder kan dan 20 kilometer per uur (alleen bij boten met een motor);
 • je op grote binnenwateren of open water wilt varen.
Met je eigen zeilboot mag je in veel gevallen dus zo het water op. Dat kan bijvoorbeeld ook met een catamaran. Hiermee ga je vaak harder dan 20 kilometer per uur, maar omdat deze boot geen motor heeft, geldt de regel niet. 

Als je een dagje wilt zeilen en hiervoor een zeilboot huurt, heb je vaak wel enige zeilervaring nodig. Hoeveel ervaring je precies nodig hebt is afhankelijk van het type boot dat je wilt huren. Ga je voor een valk, dan is het bij de meeste verhuurbedrijven voldoende als je een paar keer gezeild hebt. Wil je een grotere boot huren voor bijvoorbeeld een zeilvakantie? Dan moet je meestal eerst een zeilcertificaat halen bij een zeilschool.

Zeillessen voor volwassenen en kinderen
Watersportverenigingen geven zeillessen aan jong en oud. Je kunt dus van jongs- en ouds af aan beginnen met zeilen of het op latere leeftijd weer oppakken als je de sport uit het oog verloren bent. Er valt altijd genoeg te leren. Ben je een gevorderde zeiler? Dan zijn er ook lessen waarmee je aan je zeilvaardigheden blijft werken om jezelf te verbeteren.

Online zeilcursus bij een zeilschool
De lessen die je op het water volgt kun je aanvullen met een online zeilcursus. Je leert dan vooral over de theorie, verkeersregels op het water en alle onderdelen van een zeilboot. Een online zeilcursus is handig als je een zeildiploma wilt halen van de CWO: stichting Commissie Watersport Opleidingen. Hiervoor moet je theoretische kennis namelijk up-to-date zijn.

Ga op zeilkamp
Naast het nemen van zeillessen is op zeilkamp gaan voor jonge kinderen een effectieve en hele leuke manier om te leren zeilen. In een week tijd leren ze over veel verschillende onderdelen van zeilen en gaan ze natuurlijk zelf het water op. Grote kans dat ze snel vooruitgang boeken, omdat ze zich in die week alleen op zeilen focussen. En het is natuurlijk een leuke manier om nieuwe zeilmaatjes te ontmoeten!

Wil je alle ins en outs van zeilen leren kennen?

Tips voor de eerste keer zeilen

Wat heb je nodig als je voor het eerst het water op gaat en waar moet je op letten? Met deze checklist vaar je goed voorbereid uit en geniet je van jouw eerste uren op de boot:

 1. Kies een zeilboot voor beginners
  Voor beginners is een kielboot een fijne boot om het zeilen onder de knie te krijgen. Door het gewicht van de kiel die onder de boot hangt is deze een stuk stabieler dan veel andere zeilboten. Ideaal dus als je voor de eerste keer gaat zeilen!

 2. Kies een fijne zeilplek
  Als je voor het eerst gaat zeilen is varen op een plas de makkelijkste optie. Een plas geeft overzicht en beschutting, en is toch groot genoeg om bij te sturen als je een foutje maakt. Zonder meteen op de kant of een zandbank terecht te komen.

 3. Zorg voor de juiste zeilkleding
  Welke zeilkleding je nodig hebt ligt aan het weer en met welke boot je zeilt. Als je voor het eerst zeilt in een kielboot heb je in ieder geval deze kledingstukken nodig:
  - Onderlaag: thermokleding of sportshirt. Draag geen katoen, dat wordt nat en maakt zeilen oncomfortabel.
  - Middenlaag: een broek en een vest. De dikte hiervan kies je aan de hand van het weer.
  - Zeilbroe
  - Zeiljas
  - Bootlaarzen
  - Reddingsvest
  - Standaard handschoenen (zomer)
  - Neopreen of waterdichte handschoenen (winter)
  - Pet of muts

 4. Ken de basics van zeilen
  Zorg dat je de basis kent van zeiltermen en de verkeersregels. Zo weet je hoe je moet handelen in verschillende situaties op het water en hou je zeilen veilig voor jezelf en anderen.

 5. Zeil met een ervaren zeiler
  Laat een ervaren zeiler je begeleiden als je voor de eerste keer zeilt. Je leert veel van de tips die je krijgt en door de handelingen aan boord te observeren. Ga je varen met iemand die weinig zeilervaring heeft? Zorg dan dat je elkaar goed helpt en ondersteunt.

 6. Check het weer
  Check de weersomstandigheden van tevoren heel goed! De eerste keer zeilen kan best een uitdaging zijn, dus je wilt onderweg liever niet voor verrassingen komen te staan, zoals harde wind of onweer.

 7. Kijk waar de wind vandaan komt
  Het eerste wat je doet als je begint met zeilen is kijken waar de wind vandaan komt. Dit moet je weten om te bepalen in welke richting je gaat varen. Bij zeilen noemen we de vaarrichting de koers die je vaart. Je koers wijzig je door de stand van je grootzeil aan te passen. Zo gebruik je de wind om vooruit te komen en te sturen.

Ben jij je eerste zeiltocht al aan het plannen?

Voordelen van beginnen met zeilen

Wat is voor jou de belangrijkste reden om te bewegen? Jezelf fit voelen, tot rust komen of daag je jezelf graag flink uit? Wat het ook is, met zeilen zit je altijd goed! Het is namelijk een hele veelzijdige sport en daardoor voor veel mensen leuk om te proberen.

Zeilen is een heerlijke workout
Tijdens het zeilen ben je intensief bezig en verbrand je dus de nodige calorieën. Niet alleen door de spierkracht die je gebruikt om de zeilen te hijsen, ook je hersenen verbranden calorieën wanneer ze zich inspannen. Je raadt het al: als je zeilt is dat net wat meer dan normaal, omdat je je goed moet concentreren! Extra calorieën verbranden dus, dankzij fysieke én mentale inspanning. Win-win! 

Ontdek nieuwe natuur
Het is extra fijn om in een mooie omgeving te bewegen. Zeilen is daarvoor de ideale sport. Als je het water op gaat zie je de natuur vanuit een ander perspectief en ontdek je plekken die je nog niet eerder hebt gezien. Zo is jouw workout ook meteen een ontdekkingstocht! Even weg uit je dagelijkse omgeving en volledig tot rust komen. Niets is heerlijker dan dat toch?

Verleg je grenzen
In de zeilsport vind je vele mooie uitdagingen. Het water is namelijk niet altijd kalm en de wind steekt zo nu en dan ook flink op. Op dat soort momenten train je je besluitvaardigheid en verbeter je je zeilskills. Zo ben je lekker aan het bewegen en tegelijkertijd ben je bezig met het verleggen van je grenzen.

Zeil zo je weekdoel eruit!

Wist je dat je met a.s.r. Vitality punten verdient op basis van je hartslag? Ook met zeilen! Het werkt simpel: als jij voldoende beweegt, belonen wij je! 

Daag jezelf nog verder uit met a.s.r. Vitality!

Beloond worden voor bewegen? Dat kan met a.s.r. Vitality! Met het beweegprogramma van a.s.r. verdien je Vitality punten door stappen te zetten en je hartslag te verhogen. Met deze punten spaar je voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Denk aan cadeaukaarten van Zalando of Intersport, maar ook cashback op een Apple Watch of Fitbit! Ook kun je punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Ook meedoen?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }