Home Blogs van a.s.r. Zomersporten Padel: dit is dé populaire racketsport!

Padel: dit is dé populaire racketsport!

24 augustus 2020
Zin in een superdynamisch, zomers en snel spel, waar ook strategie bij om de hoek komt kijken? Dan is padel misschien iets voor jou! Deze tennissport is in een mum van tijd razendpopulair geworden in Nederland. Maar wat is padel eigenlijk? Hoe werkt het? En waar komt het vandaan? Je leest het hier!
Wat is padel?

Padel is een combinatie van tennis en squash en is een van de snelstgroeiende sporten wereldwijd. Ook in Nederland wordt het steeds bekender. Padel is een racketsport waar je je energie lekker in kwijt kan. Lange of korte rally’s, dynamiek, tactiek, ballen uit onverwachte hoeken; padel is altijd verrassend en verveelt nooit. En o ja, padellen kun je heel goed buiten doen! Lekker in de zomer, toch?

Waar komt padel vandaan?

Funfact! Padel is ontstaan in de zonnige Mexicaanse badplaats Acapulco in het jaar 1962. De eerste “padeller”, de rijke zakenman Enrique Corcuera, vond dat het tijd was voor een variatie op de tennissport (eigenlijk was zijn terrein te klein voor een tennisbaan). Hij bedacht een nieuwe racketsport met temperamentvol tintje. Van de Mexicaanse en Argentijnse eliten is padel eerst overgewaaid naar Zuid-Europa om vervolgens ook in Nederland te landen. En daar zijn wij heel blij mee!

Hoe werkt padel?

Padel speel je altijd in dubbels: twee tegen twee. Je kunt het in mannendubbels, vrouwendubbels en gemengd spelen. Dat maakt het een geschikt uitje met familie, vrienden en collega’s! 

De spelregels van padel komen grotendeels overeen met die van tennis. Je speelt de bal over het net, in het vak van de tegenstanders. Het grote verschil is echter dat je de bal tegen de glazen muur of wand mag kaatsen voordat je de bal naar de overkant speelt. Let wel op: wil je de bal via het glas- of hekwerk slaan, dan moet de bal eerst één keer stuiteren.

Anders dan bij tennis, moet de opslag bij padel onderhands. Je mag de bal maximaal ter hoogte van je navel slaan en de bal moet één keer stuiteren op de grond achter de servicelijn. Na de service ben je vrij om de wanden en het hekwerk boven het glas te gebruiken, zoveel als je wilt. Met slim gebruik van de baan en de juiste dosis energie speel je een spectaculair en snel spel!

De puntentelling werkt hetzelfde als bij tennis. Er zijn games, sets, tiebreaks en matches. Je wint de wedstrijd als je twee sets gewonnen hebt (en daarvoor moet je 6 games winnen). Match!

Zo ziet een padelbaan eruit

Padel speel je buiten (in het zonnetje!). De baan lijkt op een tennisbaan, alleen is de baan kleiner. Een typisch aspect van padel is dat de baan wordt omgeven door een glazen wand en hekwerk. Deze wand gebruik je om ballen te sturen en via de wand terug te slaan naar de overkant. Daardoor wordt er een stukje slim en strategisch spelen aan toegevoegd. En dat creëert een leuke dynamiek! 

Verder wordt het veld, net als bij tennis, in het midden gescheiden door een net en bestaat elk deel uit twee vlakken (een rechter- en linker speelvak). Klinkt goed, toch?

Het padelracket en de padelbal

Je speelt padel met een padelracket en een padelbal. De padelbal is kleiner en zachter dan een tennisbal, waardoor de bal trager beweegt en minder stuitert. In het padelracket zijn gaten aangebracht voor de luchtweerstand en met een veiligheidskoord bevestig je het racket goed om je pols. 

Het racket bestaat in drie verschillende vormen: rond, druppel en diamant. Bij elk niveau is een ander racket passend. Ben je beginner? Dan kun je het beste gaan voor het ronde racket. Voor medium ervaren spelers is de druppelvorm geschikt. Gevorderden kiezen het beste een diamantvormig racket. Mooi meegenomen: zonder racketervaring kom je een heel eind bij padel! Een geschikte sport voor iedereen, dus.

Checklist: dit heb je nodig voor padel
Tijd om te padellen? Zorg dat je niets vergeet! Het speelt wel zo lekker als je de juiste spullen bij je hebt. Denk aan kleding, een goed racket, schoenen en zonnebrandcrème. We hebben voor het gemak een checklist voor je gemaakt.
5 redenen waarom jij padel moet proberen!
  1. Je bent lekker actief bezig. Het is een goede work-out!
  2. Je sport in de buitenlucht (en misschien wel in het zonnetje!). 
  3. Het is een toegankelijke sport, dus ook zonder ervaring kun je je eraan wagen.
  4. Je kunt het gewoon in je eigen sportkleding doen, dus je hoeft niets aan te schaffen (zorg wel voor stevige schoenen met een visgraatmotief tegen het uitglijden op de baan).
  5. Het is een heel leuk uitje met je vrienden, familie of collega’s. Gezelligheid en sportiviteit combineren, wat wil je nog meer?

Genoeg redenen om te gaan padellen, toch?

Padellen voor de leukste beloningen met a.s.r. Vitality

Wist jij dat je punten kunt verdienen door te padellen? Verdien Vitality Punten door stappen te zetten of je hartslag te verhogen en wissel ze in voor de leukste wekelijkse, maandelijkse én jaarlijkse beloningen. Dat komt wel goed met een potje padel! Zo verdien je bijvoorbeeld wekelijks cadeaukaarten van Bol.com en Intersport of krijg je elke maand cashback op je Apple Watch of Fitbit

Meer weten?

Vitality

Meer verhalen over Vitaliteit