Home Blogs van a.s.r. Duurzaam kantoor: 6 tips om je bedrijfspand te verduurzamen

Duurzaam kantoor: 6 tips om je bedrijfspand te verduurzamen

31 maart 2021

Een duurzaam kantoor? Met het verduurzamen van een bedrijfspand draag je als werkgever ook je steentje bij tegen klimaatverandering. Onder het motto ‘alle beetjes helpen’: hier zes simpele tips voor een duurzaam kantoor!

1. Zonnepanelen

Ieder bestaand kantoor dat groter is dan 100m2 is vanaf 2023 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Je kan bijvoorbeeld jouw bedrijfspand energiezuinig maken met zonnepanelen.

De zon komt elke dag weer gratis op, dus gebruik het! Installeer zonnepanelen op het dak van jouw bedrijfspand en zet het zonlicht direct om in elektriciteit voor het kantoor. Zo zorg je ook voor lagere energiekosten. Als bedrijf heb je bij de aanschaf van zonnepanelen vaak nog twee financiële regelingen waar je als ondernemer gebruik van kan maken, waardoor de aanschaf ook een stuk voordeliger wordt.

1. BTW zonnepanelen: Als ondernemer kan je de btw over de kosten van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.
2. Energie-Investeringsaftrek: In een aantal gevallen mag je als ondernemer gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Zo profiteer je nog meer van zonnepanelen!

Goed verzekerde zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een dure investering. Zorg daarom dat ze verzekerd zijn tegen schade bij brand, storm, hagel of diefstal met de bedrijfsgebouwenverzekering.

2. Groen dak 

Naast zonnepanelen kan je ook iets anders op het dak leggen: sedumdakbedekking! Oftewel: een groen dak. Een sedumdak bestaat uit de vetplant sedum. Sedum kan heel goed tegen extreme en wisselende weersomstandigheden zoals kou, hitte, droogte en wind. Dat maakt een sedumdak zo goed als onderhoudsvrij. Dat is lekker, maar de grootste pluspunten? Een groen dak isoleert, waardoor het zorgt voor minder energieverbruik en dus lagere energiekosten. Ook vermindert het de CO2-uitstoot, vangt het regenwater op en haalt het vervuilende stoffen uit regenwater en de buitenlucht. En het is ook nog eens een positieve stimulans voor de biodiversiteit rondom het bedrijfspand. Hoe groen is jouw dak?

3. Dubbel glas

Nog een dikke tip: kies voor dubbel glas! Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een stuk isolerende luchtspouw. Dit vermindert de koudestraling enorm. Dat betekent dat je in de winter minder hoeft te verwarmen, maar ook dat je in de zomer minder hoeft te koelen. Dubbel glas, dubbel voordeel dus. En nog een winst: het gevolg van dubbel glas is uiteraard ook een lagere energierekening.

4. Automatische lichtschakelaars

Licht uit! In veel kantoren blijft er ‘s nachts her en der een lampje branden. Of wat te denken van het licht op het toilet dat uren aanstaat terwijl er niemand aanwezig is? Dat voorkom je met automatische lichtschakelaars. Automatische lichtschakelaars hebben een ingebouwde sensor die reageert op beweging. Zo gaat het licht automatisch branden wanneer je er langs loopt, maar zorgt het er vooral voor dat het licht nooit langer aan blijft staan dan nodig is. Het resultaat? Een duurzamer kantoor!

5. LED-lampen

Wordt jouw bedrijfspand al verlicht met LED-lampen? LED-lampen gaan vijftig keer langer mee dan halogeen- en gloeilampen. Let bij het kiezen van een LED-lamp op het energielabel. A++ is het zuinigst. Ook bespaar je met LED-licht gemakkelijk op de energiekosten. Een kleine uitleg: een gemiddelde LED-lamp gebruikt ongeveer 5 Watt per uur en een gloeilamp 60 Watt. Dat is dus een verschil van 55 Watt per uur. Dit zegt misschien niet veel, maar in stroomkosten betekent dit per jaar een verschil van 5 euro (25 kWh) per lamp! Dat tikt dus wel aan.

6. FSC-keurmerk

Een laatste tip voor een duurzaam kantoor: let op het FSC-keurmerk! Zorg ervoor dat al het printpapier, het briefpapier en de meubelen in het kantoor het FSC-keurmerk dragen. De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor het bosbeheer - wereldwijd. Dit keurmerk waarborgt sociale, economische en milieueisen om bossen, gemeenschappen en wilde dieren te beschermen. Klein gebaar, groot resultaat dus.

Het zakelijke voordeelpakket van a.s.r.

Heb je meerdere zakelijke verzekeringen nodig? Met ons zakelijk voordeelpakket krijg je korting vanaf de tweede verzekering die je afsluit. De korting kan oplopen tot wel 10% van je totale premie. Bovendien sluiten al onze verzekeringen naadloos op elkaar aan en staan al je verzekeringen op één handig overzicht. Wel zo prettig!

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Duurzaamheid