Het eigen risico is de periode waarin je arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering ontvangt. Dit wordt ook wel wachtdagen genoemd. Het eigen risico bepaal je zelf bij het afsluiten van een AOV. Hoe langer het eigen risico is, hoe langer je moet wachten op een uitkering bij arbeidsongeschiktheid.

Hoe werkt de eigen risicotermijn?

De eigen risicotermijn is de periode tussen de eerste dag waarop de arbeidsongeschiktheid is vastgesteld - dit is meestal de datum waarop je een arts hebt bezocht - en de eerste dag dat je een uitkering krijgt. Hoe langer je eigen risicotermijn, hoe langer het duurt voor je een uitkering krijgt.

Hoelang kun je zonder uitkering?

Hoelang je zonder uitkering kan, bepaalt vaak de eigen risicotermijn. De meeste ondernemers kiezen voor een eigen risicotermijn van 30 dagen. Maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld 90 dagen of 1 jaar eigen risico. Je moet dan tijdens deze periode wel voor je eigen inkomsten zorgen, bijvoorbeeld uit spaargeld.

Minimale eigen risico

De minimale eigen risicotermijn is 30 dagen. Door dit minimum voorkomen we dat alle kortlopende ziektes, zoals griep, gemeld worden. Dit zou hoge administratieve lasten met zich meebrengen, die zouden zorgen voor een stijging in de premie.

Een eigen risico kiezen bij het afsluiten van een AOV

Hoe langer je eigen risicotermijn, hoe lager de premie. Dat is logisch, want wij hoeven dan ook minder snel uit te keren. Maar let op: als je voor een lange eigen risicotermijn kiest, besef dan wel dat je ook een langere periode zelf financieel moet overbruggen.

Voor de eigen risicotermijn kun je per AOV kiezen uit:

AOV Flexibele AOV AOV 2.5 Langer mee AOV
- 30 dagen
- 60 dagen
- 90 dagen
- 180 dagen
- 365 dagen
- 730 dagen
- 30 dagen
- 60 dagen
- 90 dagen
- 180 dagen
- 365 dagen
- 730 dagen
- 30 dagen
- 60 dagen
- 30 dagen
- 60 dagen
Een langere eigenrisicotermijn kan ook, tot 4 jaar Een langere eigenrisicotermijn kan ook, tot 4 jaar
Wij helpen je graag