Zorgkosten declareren: zo werkt het

Heb je gebruik gemaakt van zorg? Dan zal de zorgverlener hiervoor een rekening sturen. In de meeste gevallen declareert de zorgverlener zorgkosten rechtstreeks bij ons. Je hebt hier verder dan geen omkijken naar. Ontvang je toch een rekening, maar ben je wel verzekerd voor deze zorg? Op deze pagina leggen we uit hoe je deze rekening makkelijk en snel kan declareren.
Zorgkosten declareren: zo werkt het
Bij a.s.r. zijn er twee manieren om binnen enkele minuten tijd een declaratie in te dienen: via Mijn Zorg en de Zorg App.
Een declaratie indienen via de Mijn Zorg app

Met de Zorg App maak je een foto van de rekening. Hierna hoef je alleen nog maar op ‘Indienen’ te drukken. Wij doen de rest.

Het voordeel van de Zorg App is dat je altijd je declaratieoverzicht en je postvak bij de hand hebt. Zodra de declaratie goedgekeurd is vind je deze in het overzicht terug. Ook ontvang je een bericht in je postvak.

Een declaratie indienen via Mijn Zorg

Ook via Mijn Zorg kun je in een handomdraai een rekening declareren. Je hoeft alleen de digitale rekening of foto van de papieren rekening toe te voegen en je gegevens te controleren. Wij doen de rest.

In het declaratieoverzicht op Mijn Zorg vind je niet alleen de verwerkte declaraties, maar ook de status van de declaraties die in behandeling zijn.

Zorgkosten gedeclareerd: zo lang duurt het

Heb je een declaratie ingediend via Mijn Zorg of de Zorg App? Dan ontvang je bevestiging van je declaratie per mail.

Wij doen ons best om het geld wat je vergoed krijgt zo snel mogelijk aan jou over te maken. Zo wordt bij a.s.r. 75% van de ingediende declaraties binnen 3 dagen verwerkt.

Heb je zorgkosten gedeclareerd die onder het eigen risico vallen? Wij houden het eigen risico in dit geval in op de vergoeding. Dit vind je terug in de betaalspecificatie die je van ons ontvangt.

Zorgkosten declareren: declaratieformulier

Bij sommige zorgsoorten vragen wij je een speciaal declaratieformulier in te vullen. De zorgsoorten waarvoor dit geldt zijn:

 • Zorg in het buitenland
 • Zittend ziekenvervoer
 • Pgb
 • Wijkverpleging
 • Extra zorg na een ongeval
 • CAPD/CCPD thuisdialyse
 • Elektriciteitskosten thuisbeademing

Zorgkosten gedeclareerd door zorgverlener

Het grootste deel van de declaraties wordt ingediend door de zorgverlener zelf. In je declaratieoverzicht vind je onder meer de behandeling, de behandelaar en het totaalbedrag terug.

Welke zorgkosten je in ieder geval in het declaratieoverzicht terugvindt zijn de declaraties door je huisarts. De huisarts ontvangt van de zorgverzekeraar voor iedere ingeschreven verzekerde een vaste vergoeding per kwartaal. De kosten worden vergoed vanuit je basisverzekering en vallen niet onder het eigen risico.

Declareert een zorgverlener zorgkosten die wel onder het eigen risico vallen? Dan kun je dit zien in je declaratieoverzicht of je eigen risico stand. We sturen je in dit geval achteraf een rekening voor het eigen risico. 

Handig om te weten
Veelgestelde vragen over het declareren van zorgkosten
 • Kan je zorgkosten ook per post declareren? toon
 • Tot wanneer je mag declareren bij je zorgverzekering? toon
 • Waarom is je declaratie niet (volledig) vergoed? toon
 • Kan je declaraties van medeverzekerden inzien? toon
 • Hoeveel behandelingen heb ik nog over? toon
 • Staat jouw vraag hier niet tussen? toon
Meer informatie