Op landgoed De Utrecht in de Brabantse Kempen wordt al 100 jaar boomplantdag gevierd. Om dat te vieren plantten 30 kinderen van de Berg en Boschschool voor speciaal onderwijs uit Houten nieuwe bomen in het natuurgebied dat zijn naam dankt aan één van de voorlopers van a.s.r.: levensverzekeringsmaatschappij De Utrecht.
Afgelopen boomfeestdag brachten leerlingen van de Berg en Boschschool uit Houten een bezoek aan landgoed De Utrecht vlak aan de Belgische grens. Hun doel: nieuwe bomen planten aan de Slingerdijk. Aan de Slingerdijk plantten de kinderen 40 verschillende soorten bomen om de biodiversiteit van het gebied te vergroten.
Landgoed De Utrecht was een van de eerste plekken in Nederland waar de boomplantdag werd gevierd. Wat begon met 100 eiken aan de Kinderlaan is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. a.s.r. directiesecretaresse Judith Kalter was dit jaar een van de organisatoren van het evenement: “het is belangrijk dat kinderen de waarde kennen van de natuur en weten hoe belangrijk het is daar duurzaam mee om te gaan. Kinderen bomen laten planten en ze een middag met hun handen in de aarde laten wroeten, is hier een goede manier voor. Daarnaast is het ook heel leuk om samen met de kinderen bomen te planten.” Om er voor te zorgen dat de wandelaars in het landgoed weten onder welke bomen ze lopen, hebben de kinderen naambordjes bij de bomen geplaatst.
Niet alleen de kinderen van de Berg en Boschschool bezochten het landgoed dat beheerd wordt door a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer. Collega’s van a.s.r. Pensioenen kwamen een handje helpen en vertelden de kinderen en passant waarom bomen en natuur zo belangrijk voor ons zijn. Zo leerden ze dat we zonder bomen niet kunnen ademen en dat ze de aarde koel houden. Dat een boom een goede investering in de toekomst is, bewijzen de bomen die 100 jaar geleden zijn geplant. De kleine boompjes zijn uitgegroeid tot respectabele eiken en staan er nog steeds.
Landgoed De Utrecht bestaat al sinds 1898. In dat jaar startte levensverzekeringsmaatschappij. De Utrecht een groot ontginningsproject als geldbelegging. Het landgoed is zeldzaam in Nederland door zijn enorme omvang. Met 2.485 hectare is het een van de grootste landgoederen van Nederland.