Ga naar de hoofdinhoud
Home Wat een pech, mijn schutting is weg!
schutting

Wat een pech, mijn schutting is weg!

08 maart 2019

Na storm is het één van de meest gemelde vormen van schade: een omgewaaide schutting. Hoe zorg je ervoor dat de schade zo snel mogelijk én duurzaam hersteld wordt?

Wat moet je doen?

Als je stormschade hebt, maak er dan foto’s van. Zorg er dan gelijk voor dat nieuwe schade voorkomen wordt. Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar, dat kan je zelf doen of via je adviseur. Ruim niet alles direct op, het kan zijn dat de schade nog bekeken moet worden door een schade-expert.

Het herstellen van de schutting

Overleg goed met je verzekering of je de schade zelf mag herstellen, of dat je dat laat doen door een (duurzaam) herstelbedrijf. Indien je het zelf doet, bedenk dan het volgende:

  • Schaf een schutting aan die gemaakt is van duurzaam materiaal. Als je je hardhouten schutting vervangt kun je bijvoorbeeld bamboe, bankirai of douglas-hout overwegen. Ga je voor ander materiaal? Aluminium, beton en composiet zijn duurzame materialen die goed bestand zijn tegen de Nederlandse weersomstandigheden.
  • Maak een houten schutting extra duurzaam door deze te impregneren en eens in de zoveel jaar te verven.
  • Gebruik betonnen palen in plaats van houten palen. Deze zijn niet gevoelig voor aantasting door het weer of door aarde.
  • Als je houten palen in de grond slaat, zet die dan in een betonnen basis. Zo blijven de palen stevig staan, en zijn ze niet gevoelig voor houtrot. Let wel op: doe geen aarde over deze betonnen basis heen. Als dat tegen de paal aan ligt, kan dat de paal alsnog aantasten.

Als je zelf de schade herstelt, overleg dan goed met je verzekeraar of ze al het materiaal vergoeden dat je aanschaft.

Wat dekt de verzekering?

Of je schutting verzekerd is, hangt af van je verzekeraar, de polisvoorwaarden en de dekking. Je tuin valt zowel onder de woonhuisverzekering als onder de inboedelverzekering.
De erfafscheiding maakt deel uit van de opstal. Vaak staat de schutting precies op de grens tussen het huis van de buren en jouw eigen huis in. Dat heeft dan ook gevolgen voor je verzekering: als de schutting door de storm is omgewaaid, krijg je maximaal 50% van de schade uitgekeerd. Het overige deel moet de opstalverzekering van de buren betalen.

Heb je een huurhuis? Dan is de erfafscheiding verzekerd op de inboedelsverzekering onder huurdersbelang. Let erop dat het verzekerde bedrag voor huurdersbelang voldoende is.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je adviseur.

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren